Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 14 september 2015

Vilken skördefest! 7 fantastiska recept på egenodlat

Efter många år i labbet bestämde sig biologen Eva Uppsäll för att ta klivet rakt ut i det gröna och förverkliga sin trädgårdsdröm hemma på släktgården Stubbalycke i Småland. Här är hennes 7 bästa recept på nysköradat!

Bild 1/10 FOTO: Maria Fors Östberg
Bild 2/10
Bild 3/10
Bild 4/10
Bild 5/10
Bild 6/10
Bild 7/10
Bild 8/10
Bild 9/10
Bild 10/10

Den stora köksträdgården är proppfull med gröna godsaker och i växthuset driver Eva upp tomatplantor. Förutom att föreläsa och ta uppdrag inom trädgårdsplanering arrangerar Eva kurser i ämnet. ”Kulinarisk odling” är en särskilt populär kurs.

Eva Uppsäll

– Att odla ätbart ligger i tiden och att kunna skörda sin egen mat efter en fantastisk odlingssäsong är verkligen en lyx, säger Eva. När vi kan fylla en korg till brädden med olika sorters kål, broccoli, mangold, morötter, purjolök och rödbetor, ja det är ren lycka! Höjdpunkten är när vi kan njuta av en god meny baserad på kökslandets odlingar.

Läs också: Sara Bäckmo: Odla varje dag och skörda året om

Njut av Evas skördemeny!

1. Mangoldspaj, för 6 personer

Mangoldpaj.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk vetegroddar
100 g smör i kuber
1 medelstort ägg + 1 msk kallt vatten + 1 tsk vinäger

Fyllning:
1 medelstor lök
ca 300 g mangold
1–2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
ca 4 msk pesto
4 msk ljusa russin
½ tsk salt
svartpeppar ur kvarn
200 g chèvre
ca 3 msk pinjenötter

1. Blanda mjöl och vetegroddar, tillsätt smöret och smula samman eller kör i matberedare med kniv. Tillsätt ägget som vispats ihop med vatten och vinäger. Blanda degen och platta ut den i en pajform, 24 cm. Ställ formen i kylskåp i minst 10 minuter.
2. Värm ugnen till 190 grader. Skala och hacka löken medelgrovt. Skölj mangoldsbladen väl och torka dem något med handduk. Skär bladen i ganska smala strimlor.
3. Fräs först löken i oljan i 3–4 minuter. Vänd ner mangoldsstrimlorna och låt fräsa i 3–4 minuter till. Lyft åt sidan. Rör ner vinäger, pesto och russin. Salta och peppra. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Lägg i mangoldsblandningen, smula över getosten och strö över pinjenötterna.
4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 40 minuter. Servera den varm eller ljum, gärna med lite rucola och några oliver.

Läs också: Sara Bäckmos bästa ta vara på-tips

2. Pankopanerade rödbetor med stekt lök & pepparrotskräm, för 4 personer

Pankopanerade rödbetor.

Rödbetor:
¾–1 kilo rödbetor, gärna avlånga
1 liter vatten + 1 tsk salt
2 ägg
vetemjöl
pankoströbröd
smör

Stekt lök
3–4 gula lökar
smör
socker, salt och peppar

Pepparrotskräm
2 dl crème fraiche
2–3 msk (eller mer) riven pepparrot eller
pepparrot på tub
ca ½ tsk salt, lite vitpeppar

1. Skölj rödbetorna, korta in blasten till ca 3 cm men lämna rotspetsarna hela. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten i 20–35 minuter eller tills de är nätt och jämnt mjuka. Häll av vattnet och låt dem svalna lite. Skala rödbetorna. Skiva dem i ca 1 cm tjocka skivor. Vänd skivorna först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och därefter i pankoströbröd. Salta och peppra. Stek dem gyllenbruna i rikligt med smör.
2. Skiva löken i ringar. Stek i smör på låg värme tills de blir riktigt mjuka. Tillsätt en nypa socker, salt och peppar.
3. Blanda crème fraiche med pepparrot och smaka av med salt och peppar. Smaka av krämen noga, ofta behövs mer pepparrot än man tror från början.

Missa inga godsaker! Gilla oss på Facebook!

3. Buljongkokt purjo med smör & vallmofrön

Purjolök med smör och vallmofrön.

3–4 tunna purjolökar
50–70 g smör
3 msk blå vallmofrön
örtsalt
riven parmesan
1 liter vatten, 2–3 tsk buljongpulver

1. Skölj purjolöken noga. Skär den vita delen i ca 10 cm långa bitar. Den gröna delen kan sparas till någon annan maträtt.
2. Koka purjolöken i buljongen tills den börjar mjukna. Smält under tiden smöret och tillsätt vallmofrön och lite örtsalt.
3. Häll av purjolöken och ringla över smörsåsen och strö över lite riven parmesan.
4. Servera rätten ljummen.

Läs också: 10 anledningar att älska hösten

4. Soppa med svartkål & broccoli, för 4 personer

soppa

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
7 dl vatten
1–2 tsk buljongpulver
150 g broccoli i buketter
100 svartkål utan mittnerv
75 g lagrad ost
3 msk parmesan
2 dl vispgrädde
smör
salt och peppar

1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme i smör.
2. Tillsätt vatten och buljongpulver och lägg i broccolin och svartkålen. Koka tills grönsakerna är mjuka.
3. Mixa soppan slät med stavmixer.
4. Tillsätt ost och grädde och värm tills osten smält. Smaka av med salt och peppar.

Läs också: Hon lagar lyxmat & bromsar matsvinnet

5. Äppel- & sellerisallad, för 4 personer

Äpple- och sellerisallad.

100–150 g blad av olika sallader, spenat
50 g ädelost i bitar
50 g valnötter
3 stjälkar stjälkselleri, tunna skivor
2 msk granatäppelkärnor
1 äpple, gärna rödskaligt, i fina tärningar
örtsalt och en god olivolja

1. Välj ett stort vackert fat och lägg på salladsbladen.
2. Strössla över resterande ingredienser, lite örtsalt och olivolja.

Läs också: Så mixar du egen supersaft!

6. Azoriska morötter med persilja, för 4 personer

morötter

persilja
fling- eller örtsalt
4–5 morötter
½ dl mild olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk vitvinsvinäger

1. Klipp persilja och blanda med fling- eller örtsalt.
2. Skala morötterna och koka dem hela i rejält saltat vatten. Koka tills de är nästan mjuka.
3. Under koktiden förbereds den varma dressingen. Värm oljan och pressa ner vitlöksklyftan, vitlöken ska tillagas utan att få för mycket färg. Ta av från värmen och tillsätt vinägern.
4. Häll av morötterna och slanta dem i 4–5 mm tjocka skivor, fortfarande varma. Lägg i en skål och häll över den varma dressingen, blanda om. Strö över klippt persilja och salt.

Läs också: 10 himmelska äppelrecept

7. Ostkaka med squash, serveras med bär & grädde, för 6 personer

ostkaka

300 g grovriven squash
1 dl sötmandel, skållad, skalad och hackad
2–3 bittermandlar, rivna
3 ägg
500 g keso
½ dl socker
1 ½ dl vispgrädde
3 msk vetemjöl

1. Skala och riv squashen grovt, krama ur den något. Blanda allt och häll i en ugnsfast form.
2. Grädda den i 45–60 minuter i 200 grader. Ostkakan ska stanna i mitten.
3. Låt svalna något före servering.
4. Servera med vispad grädde, sylt eller bär.

 

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen