Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 mars

Viltgryta

Tommy Myllymäkis värmande, välsmakande viltgryta slår det mesta. En lyx att njuta av när man har frysen full med vilt.

 Har du svarta vinbär i frysen och torkad svamp så är det ett extra plus.
Har du svarta vinbär i frysen och torkad svamp så är det ett extra plus. FOTO: Björn Ceder

Med en välfylld frys och torkad svamp har du lyxen att förlänga säsongen. Så tulla på höstens och sommarens frysgömmor.

Receptet kommer från mästerkocken Tommy Myllymäkis Myllymäkis menyer, en lustfylld kokbok för alla som gillar vällagad mat efter säsong.

 Myllymäkis menyer, Tommy Myllymäkis sjunde kokbok, innehåller hans egna favoritrecept med råvaror efter säsongen.
Myllymäkis menyer, Tommy Myllymäkis sjunde kokbok, innehåller hans egna favoritrecept med råvaror efter säsongen. FOTO: Björn Ceder

Läs också: Underbart goda lammfärsbiffar

Viltgryta

Skriv ut

Ingredienser

  • 6 portioner
  • 1 1/2 kg grytbitar av älg, hjort eller rådjur
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 2 morötter, i slantar
  • 3 1/2 dl rödvin
  • 5 dl kalvfond
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 stjärnanis
  • 10 hela enbär, krossade
  • 5 g torkad svamp, till exempel trattkantarell
  • 1 dl svartvinbärsgelé
  • 1 dl svarta vinbär
  • 1–2 tsk maizena + 1 msk (om du vill)
  • vatten
  • finskuren persilja till servering matolja till stekning
  • salt och nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 x 2 cm stora bitar eller 3 x 3 cm för mer struktur.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet ordentligt i omgångar. Lägg ner köttet i en stor gryta. Bryn lök och morötter i stekpannan och tillsätt även dem i grytan.
  3. Fyll på med vin, fond och sist vatten så det täcker. Koka upp och sänk värmen så att grytan bara småbubblar. Skumma av ytan ordentligt efter 10 minuter och tillsätt kryddor och torkad svamp. Låt koka 2–3 timmar, tills köttet är helt mört.
  4. Tillsätt gelé och vinbär. Smaka av med salt och peppar.
  5. Red eventuellt av grytan med maizena utrörd i vatten. Toppa med persilja vid servering och ät gärna med kokt potatis.

Recept: Tommy Myllymäki

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen