Recept 15 mars 2021
Viltgryta
Tommy Myllymäkis värmande, välsmakande viltgryta slår det mesta. En lyx att njuta av när man har frysen full med vilt.
Med en välfylld frys och torkad svamp har du lyxen att förlänga säsongen. Så tulla på höstens och sommarens frysgömmor.
Receptet kommer från mästerkocken Tommy Myllymäkis Myllymäkis menyer, en lustfylld kokbok för alla som gillar vällagad mat efter säsong.
Läs också: Underbart goda lammfärsbiffar
Viltgryta
Skriv ut
Ingredienser
- 6 portioner
- 1 1/2 kg grytbitar av älg, hjort eller rådjur
- 1 gul lök, grovhackad
- 2 morötter, i slantar
- 3 1/2 dl rödvin
- 5 dl kalvfond
- 1 tsk torkad timjan
- 1 lagerblad
- 1 stjärnanis
- 10 hela enbär, krossade
- 5 g torkad svamp, till exempel trattkantarell
- 1 dl svartvinbärsgelé
- 1 dl svarta vinbär
- 1–2 tsk maizena + 1 msk (om du vill)
- vatten
- finskuren persilja till servering matolja till stekning
- salt och nymald svartpeppar
Gör så här
- Skär köttet i 2 x 2 cm stora bitar eller 3 x 3 cm för mer struktur.
- Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet ordentligt i omgångar. Lägg ner köttet i en stor gryta. Bryn lök och morötter i stekpannan och tillsätt även dem i grytan.
- Fyll på med vin, fond och sist vatten så det täcker. Koka upp och sänk värmen så att grytan bara småbubblar. Skumma av ytan ordentligt efter 10 minuter och tillsätt kryddor och torkad svamp. Låt koka 2–3 timmar, tills köttet är helt mört.
- Tillsätt gelé och vinbär. Smaka av med salt och peppar.
- Red eventuellt av grytan med maizena utrörd i vatten. Toppa med persilja vid servering och ät gärna med kokt potatis.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.