Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 november 2021

Viltköttbullar med grönkål & rårörda vinbär

Tommy Myllymäkis viltköttbullar med grönkål och rårörda vinbär smakar blir lite som kålpudding och i stället för lingon serverar du rårörda svarta vinbär. Makalöst gott!

 Köttbullar smakar extra gott och lyxigt tillsammans med gräddkokt grönkål. Pricken över i blir de rårörda vinbären.
Köttbullar smakar extra gott och lyxigt tillsammans med gräddkokt grönkål. Pricken över i blir de rårörda vinbären. FOTO: Björn Ceder

Receptet kommer från mästerkocken Tommy Myllymäkis Myllymäkis menyer, en lustfylld kokbok för alla som gillar vällagad mat efter säsong.

Tommy tipsar!

Du som jagar vet att det blir en hel del rester som funkar bra att göra färs på. Så plocka fram och tina.

Köttbullar passar som en rustik huvudrätt. Det blir dessutom minimalt med disk eftersom du gör sås och garnityr i samma panna. Det är gott att blanda ner timjan och senap i köttbullssmeten.

Läs också: Underbart goda lammfärsbiffar

 Myllymäkis menyer, Tommy Myllymäkis sjunde kokbok, innehåller hans egna favoritrecept med råvaror efter säsongen.
Myllymäkis menyer, Tommy Myllymäkis sjunde kokbok, innehåller hans egna favoritrecept med råvaror efter säsongen. FOTO: Björn Ceder

Viltköttbullar med grönkål & rårörda vinbär

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 portioner
  • Köttbullar
  • 400 g viltfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 1/2 dl gräddmjölk (3/4 dl standardmjölk + 3/4 dl vispgrädde)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 ägg
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk senap
  • 1 tsk stötta enbär
  • 1 1/2 tsk salt
  • smör till stekning
  • Rårörda vinbär
  • 1 dl svarta vinbär
  • 1 msk strösocker
  • Gräddkokt grönkål
  • 8 dl repad grönkål
  • 4 msk sirap
  • 4 dl vispgrädde smör till stekning salt

Gör så här

  1. Rårörda vinbär: Rör ihop vinbär och socker i en bunke, låt stå och dra. Rör om någon gång så att sockret smälter.
  2. Köttbullar: Blötlägg ströbrödet i gräddmjölken. Fräs löken i smör och låt svalna. Blanda alla ingredienser ordentligt och forma köttbullar av färsen. Stek dem direkt i smör i en stekpanna eller rulla och lägg på en ugnsplåt och baka i ugnen på 150 grader varmluft cirka 10–15 minuter, tills de är helt klara.
  3. Gräddkokt grönkål: Smält lite smör i en vid panna, tillsätt grönkål och låt den bryna hastigt på hög värme. Tillsätt sirap och stek 1 minut till. Tillsätt grädde och koka ihop hastigt. Smaka av med salt.
  4. Lägg köttbullarna i kålgrädden och låt dem täckas helt av såsen före servering. Lägg upp köttbullar och gräddkokt kål på tallrikar. Toppa med rårörda vinbär och servera med kokt potatis eller potatispuré.

Recept: Tommy Myllymäki

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen