Viltköttbullar med grönkål & rårörda vinbär
Tommy Myllymäkis viltköttbullar med grönkål och rårörda vinbär smakar blir lite som kålpudding och i stället för lingon serverar du rårörda svarta vinbär. Makalöst gott!
Receptet kommer från mästerkocken Tommy Myllymäkis Myllymäkis menyer, en lustfylld kokbok för alla som gillar vällagad mat efter säsong.
Tommy tipsar!
Du som jagar vet att det blir en hel del rester som funkar bra att göra färs på. Så plocka fram och tina.
Köttbullar passar som en rustik huvudrätt. Det blir dessutom minimalt med disk eftersom du gör sås och garnityr i samma panna. Det är gott att blanda ner timjan och senap i köttbullssmeten.
Läs också: Underbart goda lammfärsbiffar
Viltköttbullar med grönkål & rårörda vinbär
Ingredienser
- 4 portioner
- Köttbullar
- 400 g viltfärs
- 100 g fläskfärs
- 1 dl ströbröd
- 1 1/2 dl gräddmjölk (3/4 dl standardmjölk + 3/4 dl vispgrädde)
- 1 gul lök, finhackad
- 1 ägg
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk senap
- 1 tsk stötta enbär
- 1 1/2 tsk salt
- smör till stekning
- Rårörda vinbär
- 1 dl svarta vinbär
- 1 msk strösocker
- Gräddkokt grönkål
- 8 dl repad grönkål
- 4 msk sirap
- 4 dl vispgrädde smör till stekning salt
Gör så här
- Rårörda vinbär: Rör ihop vinbär och socker i en bunke, låt stå och dra. Rör om någon gång så att sockret smälter.
- Köttbullar: Blötlägg ströbrödet i gräddmjölken. Fräs löken i smör och låt svalna. Blanda alla ingredienser ordentligt och forma köttbullar av färsen. Stek dem direkt i smör i en stekpanna eller rulla och lägg på en ugnsplåt och baka i ugnen på 150 grader varmluft cirka 10–15 minuter, tills de är helt klara.
- Gräddkokt grönkål: Smält lite smör i en vid panna, tillsätt grönkål och låt den bryna hastigt på hög värme. Tillsätt sirap och stek 1 minut till. Tillsätt grädde och koka ihop hastigt. Smaka av med salt.
- Lägg köttbullarna i kålgrädden och låt dem täckas helt av såsen före servering. Lägg upp köttbullar och gräddkokt kål på tallrikar. Toppa med rårörda vinbär och servera med kokt potatis eller potatispuré.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.