Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 20 november

Viltköttbullar

Få skogssmak på julbordet med viltköttbullar fyllda av enbär, örter och torkade tranbär.

 Köttbullar är ett måste på julbordet. Den här varianten görs av viltfärs.
Köttbullar är ett måste på julbordet. Den här varianten görs av viltfärs. FOTO: Ove Lindfors

Underbart goda viltfärsbullar med enbär, örter och torkade tranbär. Viltfärs kan komma från till exempel älg, rådjur, hjort eller viltsvin. Har man inte tillgång till viltfärs fungerar det precis lika bra med nötfärs. Oj så gott!

Läs också: Saftigaste köttbullarna – så gör du

Viltköttbullar

Skriv ut

Ingredienser: (8 bufféportioner)

  • 1 liten gul lök
  • 6 stötta enbär
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk mejram
  • 1 mjölig potatis, 100 g
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk ströbröd
  • 400 g vilt– eller nötfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 1 ägg
  • 1/2 msk viltfond
  • 1 1/4 dl torkade tranbär
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar
  • smör till stekning

Gör så här:

  1. Hacka löken och stek den genomskinlig i smör. Låt kryddorna fräsa med mot slutet. Låt kallna.
  2. Koka potatisen. Låt kallna och grovriv den.
  3. Blanda grädde och ströbröd. Låt svälla cirka 10 minuter.
  4. Blanda ihop alla ingredienser till färsen. Låt gärna smakerna mogna en stund i kylen.
  5. Forma färsen till köttbullar, med vattensköljda händer.
  6. Bryn köttbullarna runt om, några i taget, i smör. Låt eftersteka tills de är genomstekta, 4–6 minuter.
  7. Det går också bra att eftersteka köttbullarna på en bakpappersklädd plåt i ugnen, cirka 12 minuter på 175 grader.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen