Recept 27 september 2018
Vinbärsrutor med mandel och vit choklad
Det här är mums i långpanna! Dessa vinbärsrutor passar perfekt som efterrätt en god viltmiddag.
Vinbärsbusken växer i nästan hela Sverige och kan bli upp till två meter hög. Vill man vara säker på att få tag i vilda vinbär är det från Jämtland och upp man ska bege sig ut för att plocka. I de sydligare landsdelarna är buskarna blandat vilda och förvildat odlade.
Bären passar fint i gelé, saft, sylt och kakor. Det här receptet på vinbärsrutor blir mums i långpanna!
Läs också: Svartvinbärssylt – superenkelt recept
Vinbärsrutor
Skriv ut
Ingredienser: (20 bitar)
- 250 g smör
- 200 g vit choklad
- 3 ½ dl strösocker
- 4 ägg lätt uppvispade
- 200 g mald mandel eller mandelmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 ½ dl röda vinbär
Gör så här:
- Ta fram en långpanna, 20x30 cm, och sätt ugnen på 175 grader.
- Låt den vita chokladen smälta tillsammans med smöret, var försiktig med värmen så att det inte skär sig. Rör blandningen till en slät smet och låt svalna något.
- Vispa i socker och ägg i smeten.
- Vänd ner de malda mandlarna eller mandelmjölet.
- Vänd ner mjölet som blandats med bakpulvret.
- Smörj långpannan eller täck formen med ett bakplåtspapper.
- Häll smeten i långpannan.
- För dela de röda vinbären på smeten.
- Grädda kakan i 30-35 minuter mitt i ugnen.
- Skär kakan i bitar när den svalnat helt.
- Servera kakan med grädde och röda vinbär som dekoration.