Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 21 november 2023

Vinterpavlova med saffranskola

Magisk ser den ut, magiskt smakar den. En pavlova är god redan från början, vinterskrud är den fantastiskt god! Överraska någon du tycker om med denna redan i dag!

 Färgprakt. Utseendet är vackert, smaken är underbar.
Bild 1/2 Färgprakt. Utseendet är vackert, smaken är underbar.
Bild 2/2

Receptet är skapat av Camilla Hamid och finns med i hennes receptbok En sötare vinter (Polaris Fakta, 2023). Boken innehåller härliga recept av alla de slag, perfekta att baka i vinter.

Läs också: Saffransrutor med vanilj och lingon

Vinterpavlova med saffranskola

Skriv ut

Ingredienser 8-10 portioner

  • Marängbotten
  • 3 stora äggvitor (äggstorlek L)
  • 1 dl strösocker (90 g)
  • 2 dl florsocker (60 g)
  • Saffranskola
  • 1 1⁄2 dl strösocker (135 g)
  • 1 g malen saffran
  • 2 msk vatten (30 g)
  • 1 1⁄2 dl vispgrädde (150 g)
  • 25 g smör
  • 1⁄2 tsk flingsalt
  • Vaniljpocherade citrusfrukter
  • 1 blodapelsin
  • 2 lime
  • 1 apelsin
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
  • 1⁄2 dl strösocker (45 g)
  • 1⁄2 dl vatten (50 g)
  • Ytterligare fyllning
  • 3 dl vispgrädde (300 g)
  • 1⁄2 dl finhackade naturella pistaschnötter

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader, över- och undervärme. Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till marängbottnen till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning, tills du får en fast och blank maräng. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock maräng- smet med en slickepott.
  3. Stjälp upp marängsmeten på bakplåtspappret och forma försiktigt en rund marängbotten, 25–30 cm i diameter, med baksidan av en matsked. Se till att den får en liten kant som kan hålla fyllningen på plats.
  4. Grädda bottnen i mitten av ugnen i 1 1⁄2 timme. Stäng av ugnen men låt plåten stå kvar i eftervärmen i minst 1 timme. Låt bottnen kallna helt på plåten.
  5. Blanda socker, saffran och vatten till kolan i en tjockbottnad kastrull på hög värme. Låt koka till en gyllenbrun karamell. Rör om med vispen då och då.
  6. Tillsätt försiktigt grädden och vispa ihop för hand med en spiralvisp. Sänk till medelvärme och låt smeten sjuda till 110 grader. Vispa i botten då och då.
  7. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt. Häll ner kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur.
  8. Skär av skalet på frukterna och skär sedan frukterna i cirka 5 mm tjocka skivor.
  9. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull tillsammans med socker och vatten och koka ihop tills sockret har lösts upp. Låt lagen svalna, lägg ner citrusskivorna och låt dem dra i cirka 1 timme.
  10. Plocka upp citrusskivorna och ställ åt sidan.
  11. Låt lagen sjuda i några minuter tills blandningen har blivit seg som en sirap.
  12. Vispa grädden till mjuka toppar, klicka ut den i marängbotten, toppa med avrunna citrusskivor, saffranskola och pistaschnötter.
  13. Ringla över sirapen och servera direkt.

Recept Camilla Hamid Foto Ulrika Pousette

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen