Recept 17 juni 2022
Vit chokladmoussetårta med jordgubbar
Praktisk och drömgod midsommartårta som du gör i god tid, för den här moussetårtan ska frysas. Den påminner om en somrig glasstårta.
Caroline Hofbergs härliga midsommartårta gör du av färdig tårtbotten och ljuvlig chokladmousse . Godare än glass!
Läs också: Fryst svissglasstårta
Jordgubbs- och vit chokladmoussetårta från frysen
Skriv ut
Ingredienser (8–10 bitar)
- 1 skiva färdigköpt sockerkaksbotten
- Vit chokladmousse
- 150 g vit choklad
- ½ msk smör
- 2 äggulor
- 2 ½ dl vispgrädde
- Jordgubbsmousse
- 300 g frysta, tinade jordgubbar
- 4 gelatinblad
- ¾ dl vatten
- 1 dl strösocker
- 2 ½ dl vispgrädde
- Till garnering
- färska jordgubbar
- mynta
Gör så här
- Ta fram en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Skär tårtbotten ½ centimeter mindre än formen (moussen ska rinna ner runt om). Lägg tårtbottnen i formen.
- Chokladmoussen: Smält choklad och smör över vattenbad. Ta från värmen och rör ner en äggula i taget.
- Vispa grädden och blanda först lite med chokladen, sedan resten.
- Häll chokladmoussen i formen och skaka försiktigt så den rinner runt bottnen. Frys 30–60 minuter så att moussen stelnar.
- Jordgubbsmoussen: Mixa jordgubbarna till puré.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Koka upp vatten och socker, ta från värmen. Låt gelatinbladen smälta i sockerlagen. Låt svalna och blanda med jordgubbspurén.
- Vispa grädden och blanda ner den i den kalla jordgubbspurén, med luftiga tag.
- Häll moussen över den vita chokladmoussen. Täck över och frys tårtan minst 4 timmar.
- Låt tårtan stå i rumstemperatur innan servering. Garnera med jordgubbar och mynta.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.