Recept 13 november 2018
Vit fudge med mandel och tranbär
Mandel och tranbär är en riktigt fin kombination i denna hemgjorda vita fudge.
Fina smaker när knaprig mandel möter sega tranbär i en ljuvligt vit fudge. Receptet innehåller många moment men är inte alls svårt att lyckas med. Det går att variera innehållet efter vad du har hemma och känner för att testa.
Läs också: Fudge – enkel julfavorit
Vit fudge med mandel och tranbär
Skriv ut
Ingredienser: (40 stycken)
- 5 dl strösocker
- 1 krm salt
- 1 ½ dl ljussirap
- 1 1/4 dl vatten
- 2 äggvitor
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl hackad mandel
- 1 dl tranbär
- lite olja, bakplåtspapper och en termometer
Gör så här:
- Blanda socker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull.
- Koka blandning utan att röra tills den blir 150 grader. Här behövs en termometer.
- Vispa äggvitorna och vaniljsockret medan sockerlagen kokar. Använd en värmetålig bunke och elvisp när du vispar äggvitorna. Vispa tills du har fått ett fast, hårt skum.
- Häll långsamt i den varma sockerlagen i en jämn stråle i äggviteskummet, samtidigt som du vispar på höghastighet. Ju längre du vispar desto tjockare och vitare blir smeten. Konsistensen på smeten ska vara seg och tjock.
- Strö den hackade mandeln och tranbären på 2 oljade bakplåtspapper. Fördela den varma smeten över.
- Olja in händerna och rulla ihop smeten på bakplåtspappret. Tänk på att trycka till ordentligt så att nötter och bär fastnar i smeten.
- Låt rullarna ligga i bakplåtspappret och lägg i kylskåp tills de stelnat, minst 2-3 timmar.
- Skär rullarna i 2 cm tjocka bitar när de stelnat, slå in i cellofan eller smörpapper.