Recept 3 mars 2020
Klassisk vitvinssås
En vitvinssås att slå över torskblock eller servera till kycklingfilé. Snabb och enkel lyx!
Vitvinssås känns piffigt utan att för den skull vara krångligt att laga. Såsen passar fint till fisk men också till kyckling beroende på vilken buljong du väljer.
Läs också: Världens bästa rödvinssås
Vitvinssås
Skriv ut
Ingredienser:
- 3 schalottenlökar
- 2,5 msk smör
- 2 dl vitt vin
- 3 dl fisk- eller kycklingbuljong
- 3 dl vispgrädde
- 0,5 st citron, saften av
- salt
Gör så här:
- Skala och finhacka löken. Fräs den på svag värme i 1 msk smör utan att den tar färg.
- Tillsätt vin, buljong och grädde. Koka ihop tills ca 5 dl återstår, ca 1 tim.
- Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen.
- Smaka av med salt och citronsaft.
- Vispa eller mixa i resten av smöret precis innan servering.