Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 21 november 2023

Vörtbröd med egna kryddor

Känner du dofterna? När man bakar bröd själv så doftar det ljuvligt, när man bakar vörtbröd så doftar det gudomligt! Testa detta recept, det är fantastiskt!

 Julhärligt. Goda dofter från brödet som du kryddar med egna kryddor.
Julhärligt. Goda dofter från brödet som du kryddar med egna kryddor. FOTO: Katja Rangstam

Oavsett om du väljer med eller utan russin kommer det här egenkryddade vörtbrödet inte att göra dig besviken. Receptet kommer från Maria Blohms bok Grov bröd (Tukan 2023) och är en välsmakande variant på vörtbröd. Gott i varje tugga!

Läs också: Baka en saftig adventslimpa

Vörtbröd med egna kryddor

Skriv ut

Ingredienser till 1 bröd

  • 300 g kall porter
  • 100 g mörk sirap
  • 25 g färsk jäst
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 msk malda brödkryddor
  • 1 tsk mald nejlika
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 100 g fint rågmjöl
  • 400 g vetemjöl special
  • 1,5 tsk salt
  • 100 g russin (valfritt)
  • 1 brödform, 1,5 liter
  • smör till formen

Gör så här

  1. Ställ en bunke på vågen, nolla vågen.
  2. Lös upp jästen i ölen.
  3. Väg upp övriga ingredienser utom russin, häll rakt ur förpackningen, nolla vågen mellan ingredienserna.
  4. Knåda degen i en degblandare/hushållsassistent i 10 minuter på låg hastighet.
  5. Tillsätt russinen och blanda in dem en kort stund.
  6. Täck bunken med ett lock eller plast.
  7. Låt degen jäsa i 1,5 timme i rumstemperatur.
  8. Smörj brödformen med smör.
  9. Stjälp ut degen på lätt mjölat underlag och forma till en limpa, se sid 43.
  10. Lägg limpan i formen och pensla med vatten.
  11. Låt jäsa i 1 timme.
  12. Sätt ugnen på 200 grader.
  13. När ugnen är varm, sätt in brödet långt ner i ugnen.
  14. Grädda limporna i 30 minuter i 200 grader varmluft.
  15. Pensla brödet med vatten och täck med en kökshandduk så ytan blir mjuk.

Recept Maria Blohm Foto Katja Rangstam

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen