Recept 15 december 2020
Vörtbröd med russin
Hemmagjort vörtbröd är en favorit som vi inte vill vara utan. Toppa gärna med ost eller julskinka.
Läs också: Krämig rödbetssallad
Sirapsglaserat vörtbröd med russin
Skriv ut
Ingredienser (2 limpor)
- 50 g jäst
- 3 dl porter
- 1 påse vörtmix, 75 g
- 6 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl russin
- 1/2 dl rapsolja
- 1 dl mörk sirap
- ca 4 dl rågsikt
- 3/4 msk salt
- Pensling
- 1/2 dl mörk sirap
- 2 msk vatten
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Värm portern till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i portern.
- Tillsätt vörtmix och vetemjöl och blanda i en köksmaskin på låg hastighet cirka 10 minuter.
- Täck bunken med plast och låt jäsa i rumstemperatur 30 minuter. Blötlägg under tiden russinen i vatten.
- Tillsätt rapsolja, sirap och rågsikt i degen och fortsätt blanda i köksmaskin, 10 minuter på medelhastighet. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 5 minuter.
- Häll av vattnet från russinen och pressa ut all vätska.
- Stjälp upp degen på mjölat bord och knåda hastigt in russinen.
- Dela degen i två delar. Forma till runda bollar, låt vila under duk 10 minuter.
- Forma till två limpor och lägg i smorda brödformar som rymmer 1 1/2 liter. Låt jäsa under duk i rumstemperatur cirka 60 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Fortsätt grädda tills brödet är genomgräddat, cirka 25 minuter. Känn med en provsticka.
- Pensling: Värm sirap och vatten i en kastrull. Pensla det varma brödet med sirapsvattnet under tiden det är kvar i formen. Låt brödet vila i formen en stund innan det stjälps upp på galler.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.