Recept 16 oktober 2018
Vörtkryddat tranbärsknäcke
Detta vörtkryddade knäcke med tranbär slår de flesta hårda köpebröd.
Knäcket är gott ihop med smakrika ostar, och varför inte tillsammans ett glas port. Men knäckebrödet är förstås lika gott att njuta på grötfrukosten.
Läs också: Busenkelt recept på knaprigt fröknäcke med trädgårdens örter
Vörtkryddat tranbärsknäcke
Skriv ut
Ingredienser: (16 stycken)
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk, 3 procent
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 msk vörtkrydda
- 2 dl grovt rågmjöl
- ca 3 dl vetemjöl
- 1 dl torkade tranbär
- 1 dl grovhackad mandel
- kruska– eller vetekli till utbakningen
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i mjölken.
- Tillsätt salt, vörtkrydda och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, till en smidig deg. Mängden beror på rågmjölets grovlek.
- Arbeta in tranbär och mandel mot slutet.
- Strö kli på bakbordet. Dela degen i 16 bitar och rulla dem till runda bollar. Kavla ut varje boll så tunt som möjligt. 5. Avsluta med att kavla bröden med en kruskakavel eller nagga med en brödnagg.
- Grädda i mitten av ugnen tills brödkakorna börjar mörkna i kanterna, 7–8 minuter.
- Sätt ugnsvärmen till 50 grader och varmluft. Lägg alla bröd på 2 plåtar. Efterbaka cirka 1 timme. Låt kallna på galler.