Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 oktober 2018

Vörtkryddat tranbärsknäcke

Detta vörtkryddade knäcke med tranbär slår de flesta hårda köpebröd.

 Ett knäcke bakat med kärlek.
Ett knäcke bakat med kärlek. FOTO: Ove Lindfors

Knäcket är gott ihop med smakrika ostar, och varför inte tillsammans ett glas port. Men knäckebrödet är förstås lika gott att njuta på grötfrukosten.

Läs också: Busenkelt recept på knaprigt fröknäcke med trädgårdens örter

Vörtkryddat tranbärsknäcke

Skriv ut

Ingredienser: (16 stycken)

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk, 3 procent
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 msk vörtkrydda
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 dl grovhackad mandel
  • kruska– eller vetekli till utbakningen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i mjölken.
  2. Tillsätt salt, vörtkrydda och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, till en smidig deg. Mängden beror på rågmjölets grovlek.
  3. Arbeta in tranbär och mandel mot slutet.
  4. Strö kli på bakbordet. Dela degen i 16 bitar och rulla dem till runda bollar. Kavla ut varje boll så tunt som möjligt. 5. Avsluta med att kavla bröden med en kruskakavel eller nagga med en brödnagg.
  5. Grädda i mitten av ugnen tills brödkakorna börjar mörkna i kanterna, 7–8 minuter.
  6. Sätt ugnsvärmen till 50 grader och varmluft. Lägg alla bröd på 2 plåtar. Efterbaka cirka 1 timme. Låt kallna på galler.

Recept: Caroline Hofberg

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen