Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 31 januari 2018

Klassisk semla – bästa receptet

Luftig bulle, fluffig grädde och krämig mandelmassa. Så ska en klassisk semla vara. Här är bästa receptet.

 Smarrigaste semlan är en traditionell klassiker med riktig grädde och mandelmassa.
Smarrigaste semlan är en traditionell klassiker med riktig grädde och mandelmassa. FOTO: Birgitta Sjöstedt

Ska du bara baka en sorts semla i år så är detta recept det enda du behöver. Klassisk, snygg och supergod!

Läs också: Här hittar du Lands godaste semmelrecept

Klassisk semla

Skriv ut

Ingredienser (25 stycken)

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, fingervarm
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 14–15 dl vetemjöl
  • Pensling:
  • 1 ägg, uppvispat
  • Fyllning:
  • 400 g mandelmassa
  • 3–4 msk mjölk
  • 6–7 dl vispgrädde
  • Garnering:
  • florsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i cirka en 1 timme.
  3. Dela degen i 25 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–11 minuter. Låt dem svalna på ett galler.
  5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite in­ kråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
  6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna. Sätt på locken. Pudra över florsocker

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen