Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 4 november 2019

Upptäck Sverige: 10 sevärdheter i Värmland

”Ack Värmeland, du sköna” lyder den kända folkvisan. Och det är verkligen ingen överdrift. Med Klarälvens slingrande vattendrag genom lummiga skogar och soliga Vänerskärgården, är Värmland ett oslagbart resmål för din ”Svemester”!

 I Karlstads älvlandskap kan du promenera på den långa stenvalvsbron.
I Karlstads älvlandskap kan du promenera på den långa stenvalvsbron. FOTO: TT

Författaren Selma Lagerlöf, poeten Gustaf Fröding och konstnären Lars Lerin är alla storheter inom den svenska kulturhistorien som har sitt ursprung i Värmland.

Med museibesök, konstutställningar, natur och skärgårdsliv kan en ”Svemester” i Värmland bli något alldeles extra! Här är 10 tips på besöksmål du inte får missa.

Niklasdams Pelargonmuseum

 Niklasdams trädgård har ett helt museum med pelargoner.
Niklasdams trädgård har ett helt museum med pelargoner. FOTO: Niklasdams Trädgård

På detta väldoftande museum finner du en levande utställning med drygt 400 sorters pelargoner. Tillsammans med trädgårdscafé och handelsträdgård är Niklasdams Trädgård, som ligger norr om Kristinehamn, väl värt ett besök i sommartid för den blomsterintresserade. Missa inte pelargonkakan i caféet!

Klässbols Linneväveri

 Klässbols Linneväveri har en hantverksmässig produktion av högklassiga linnetyger.
Klässbols Linneväveri har en hantverksmässig produktion av högklassiga linnetyger. FOTO: TT

På Klässbols Linneväveri får du se den imponerande fabriksproduktionen på nära håll och handla vackra linnetyger till förmånliga fabrikspriser. Vandra runt på egen hand eller gå en guidad visning där du kan se hela produktionen från varpning och vävning till avsyning och färdigställda produkter. I maskinparken finns allt från handvävstolar från 1800-talet till helt moderna vävmaskiner. Klässbol är kunglig hovleverantör sedan 1970-talet och står även för linnedukar och servetter till Nobelfesten.

Sandgrund

 Lars Lerins akvarellmålning ”Bibliotek”.
Lars Lerins akvarellmålning ”Bibliotek”. FOTO: Lars Lerin/Sandgrund

Konstnären och författaren Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister. I Karlstad finns Lars Lerins konsthall Sandgrund, där han ställer ut både sin egen och andras konst. Sandgrund var tidigare ett av Sveriges mest kända dansställen och Lerin har gjort Sandgrund minst lika känt som konsthall.

Läs också: Därför älskar vi Lars Lerin!

Selma Lagerlöfs Mårbacka

 Mårbacka var gården där Selma Lagerlöf föddes. Vid 28 års ålder återvände hon hit.
Mårbacka var gården där Selma Lagerlöf föddes. Vid 28 års ålder återvände hon hit. FOTO: KM IDÉ

Tack vare sina stora litterära framgångar kunde Selma Lagerlöf år 1907 återköpa gården Mårbacka där hon själv växte upp. Hon använde den först som sommarbostad och år 1923 var ombyggnationen klar – efter ritningar av den kände arkitekten Isac Gustaf Clason. I sitt testamente skrev Selma Lagerlöf att Mårbacka ska bevaras som en minnesgård och visas för allmänheten som den var vid hennes bortgång. Hemmet visas genom guidade turer.

 Nobelpristagaren Selma Lagerlöf.
Nobelpristagaren Selma Lagerlöf. FOTO: Mårbackastiftelsens arkiv

Läs också: Baka Mårbackakaka på skrädmjöl

Alsters herrgård – Gustaf Frödings minnesgård

 Gustaf Frödings födelsehem ligger i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern.
Gustaf Frödings födelsehem ligger i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern. FOTO: Per Eriksson

En 1700-talsherrgård utanför Karlstad i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern, mest känd som minnesgård för poeten Gustaf Fröding som föddes här 1860. På Alsters herrgård hittar du konstgalleri, herrgårdsbutik, hantverksbutik och utställning om Gustaf Fröding. Ta en lunch i caféet som serverar herrgårdsinspirerad husmanskost eller ta en promenad i Alsterdalen som erbjuder fantastiska vandringsleder i storslagen natur.

Konstmuseet Sliperiet i Borgvik

 Konsthallen Sliperiet är inredd i rustik stil.
Konsthallen Sliperiet är inredd i rustik stil. FOTO: Susanne Ekmark

Sliperiet är en konsthall i gammal bruksmiljö på den värmländska landsbygden som drivs av Oscar Magnusson, son till sångaren Sven-Erik Magnusson och numera medlem i den framlidne faderns band Sven-Ingvars. En unik byggnad där kulturarv möter modern konsthall och landsbygd möter det urbana. Varje år har konsthallen en ny utställning. Ät en bit mat i restaurangen Sliperiet Gastronomi.

Läs också: Oscar Magnusson: ”Som att jag kramar pappa varje kväll vi spelar”

Soliga Karlstad

 Framför det anrika stadshotellet i Karlstad står ”Sola” staty.
Framför det anrika stadshotellet i Karlstad står ”Sola” staty. FOTO: TT

Vid Klarälvens mynning i Vänern ligger den vackra sommarstaden Karlstad. Om du vill se staden från sin bästa sida kan du ta båtbussen längs älven genom Karlstads centrala delar eller åka med på en längre tur ut till Vänerskärgårdens soldränkta klippor. Promenera över Sveriges längsta stenvalvsbro ”Östra bron” som efter att mörkret har fallit är vackert upplyst. Här finns ett av Sveriges sex operahus, Wermland Opera, där det spelas opera, konsert och musikal.

Glaskogens naturreservat

 Glaskogen erbjuder både längre och kortare vandringsturer med vindskydd och övernattningsstugor utmed lederna.
Glaskogen erbjuder både längre och kortare vandringsturer med vindskydd och övernattningsstugor utmed lederna. FOTO: TT/Shutterstock

Glaskogen är Värmlands största naturreservat som omfattar 28 000 hektar av skogsmark i vildmarkskaraktär. Här finns en mängd sjöar med drickbart vatten och fina paddlings- och fiskemöjligheter. 300 kilometer vandringsleder finns att välja på med skiftande höjder, mellan 110 och 300 meter över havet. Djurlivet bidrar till känslan av vildmark. Älg, skogshare, mård, räv och bäver är typiska för området. 

Läs också: 9 vackra svenska nationalparker

Brigadmuseum i Karlstad

 Brigadmuseet är ett interaktivt museum för stora och små.
Brigadmuseet är ett interaktivt museum för stora och små. FOTO: Matthias Lehnecke, M-L Foto

Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum för alla åldrar. Utställningen handlar om kalla kriget mellan 1945-1991. Här finns få montrar, det mesta får man röra vid och utforska med alla sina sinnen. Basutställningen ”Sverige i skuggan av kalla kriget” berättar om hur Sverige påverkades, militärt och civilt, av politiska händelser runt om i världen. Tillfälliga utställningar kan handla om allt från Röda korsets arbete till hur mode och krig har påverkat varandra. 

 På innergården finns ett flertal militära fordon.
På innergården finns ett flertal militära fordon. FOTO: Matthias Lehnecke, M-L Foto

Hammarö

 Hammarö, söder om Karlstad, bjuder på härlig skärgårdsmiljö.
Hammarö, söder om Karlstad, bjuder på härlig skärgårdsmiljö. FOTO: MostPhotos

Hammarö är en halvö som angränsar i norr till Karlstads kommun. Här finns det mesta du kan begära för motion, fritids- och friluftsupplevelser. Bo på camping eller vandrarhem, eller anländ med båt till gästhamnen Lillängshamnen. I hamnens fiskaffär kan du köpa färsk och rökt insjöfisk. Fika på Hammars gård, gå på skärgårdsmuseet eller skåda fåglar vid Hammarö fågelstation. Ett riktigt sommarparadis!

 På Hammarö finns många strövområden och vattennära vandringsleder.
På Hammarö finns många strövområden och vattennära vandringsleder. FOTO: MostPhotos

Läs också: Så undviker du fettpropp i avloppet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen