Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
resor 22 maj 2017

13 fantastiska semestertips väntar runt knuten – alla är gratis

Semestern närmar sig. Men om det är ebb i kassan är det inte alltid lika roligt. Men det finns en lösning – här är 13 gratis semestertips runt om i landet.

Bild 1/5
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

1. Gräv ut

Arkeologisk utgrävning i Buttle på Gotland. Foto: Olof Håkansson.
Arkeologisk utgrävning i Buttle på Gotland. Foto: Olof Håkansson.

Lev ut barndomsdrömmen om att bli arkeolog. På Riksantikvarieämbetets hemsida kan du hitta arkeologiska utgrävningar i närheten av dig. Nu finns inget som kan stoppa din Indiana Jones-dröm!

2. Kör gratis bil

Har du ingen bil men körkort? Flera företag har en tjänst som innebär att du kör en uthyrd bil tillbaka till en förutbestämd destination. Du hanterar alltså omflyttningen och får resan gratis samtidigt som företagen som äger bilen spar pengar.

3. Bo gratis i hus…

Bo och ät gratis. Nästan i alla fall. Testa wwoofing som innebär att du kan bo och äta gratis på svenska gårdar mot att du arbetar där under din vistelse.

4. …eller campa i någons trädgård

Foto: Mostphotos.
Foto: Mostphotos.

Om sommaren är fin kan det vara härligt att sova i tält. Genom Camp in my garden kan man hitta privatpersoners trädgårdar runt om i landet där det är okej att sätta upp sitt tält och övernatta.

5. Sjung ut!

Det är roligare att sjunga tillsammans än att bara stå i duschen och testa sin sångstämma. På flera orter ordnas allsångskvällar under sommaren, bland annat i Växjö där Allsång i Linnéparken är ett återkommande evenemang under måndagskvällarna i juli.

6. Hitta din historia

Flygvapenmuseet i Linköping. Foto: Mostphotos.
Flygvapenmuseet i Linköping. Foto: Mostphotos.

Det är åter gratis inträde på flera statliga museer i landet. De flesta som är gratis ligger i Stockholm men här är de som du hittar utanför våra största städer:

 • Flygvapenmuseum (Linköping).
 • Marinmuseum (Karlskrona).
 • Skoklosters slott (Uppsala län).
 • Borås museum.
 • Dalarnas museum.
 • Länsmuseet Gävleborg (Gävle).
 • Norrköpings stadsmuseum.
 • Arbetets museum (Norrköping).
 • Norrköpings spårvägsmuseum.
 • Piteå museum.
 • Bruksmuseet Smedsgården (Sandviken).
 • Västergötlands museum (Skara).
 • Helénstugan (Skövde).
 • Skövde stadsmuseum.
 • Torekällberget (Södertälje).
 • Strömstad museum.
 • Sundsvalls museum.
 • Bohusläns museum (Uddevalla).
 • Västerbottens museum (Umeå).
 • Biotopia (Uppsala).
 • Upplandsmuseet (Uppsala).
 • Fredens hus (Uppsala).
 • Vallby museum (Västerås).
 • 7. Upplev kultur

  Orsayran 2015. Foto: Kola productions/Orsayran.
  Orsayran 2015. Foto: Kola productions/Orsayran.

  Festivaler kommer och går. Ibland kostar de en halv förmögenhet, ibland är de gratis. I Borås anordnas Sommartorsdagarna under veckorna 26–32 på Stora torget. Då bjuds det på dans, musik och underhållning.

  I Helsingborg slår festivalen Hx upp portarna i början av augusti. Då arrangeras ett flertal aktiviteter och konserter. Med Karlskogafesten den 15 juni bjuder Karlskoga på konserter, uppträdanden, tävlingar och marknader.

  I Orsa pågår Orsayran under juli och början av augusti. Detta evenemang, som uppges vara Sveriges äldsta och största gatumusikfestival, arrangeras för 33:e året i rad. Där kan också den som känner sig manad vara med och spela musik! Ingen föranmälan krävs.

  8. Titta på djur

  Glöm diverse dyra zoo. Det finns sätt att se intressanta djur gratis.

  I exempelvis Falköping finns Mössebergs djurpark med olika sorters djur som hela familjen kan uppskatta. Även Vämöparken i Karlskrona bjuder på minizoo. På Aspö gård i Skövde kan privatpersoner titta på olika djur utan kostnad. Kommer du däremot med en grupp som leds av någon form av personal kostar det en slant.

  Emaus lantgård i Uddevalla har också en djurpark med ponnyridning och lekplats.

  9. Rör på dig

  Vårt land är fullt med vandringsleder, från norr till söder, öst till väst. I bland annat Hässleholm finns Finjasjöleden, i Södermanland Sörmlandsleden, Kungsleden mellan Abisko och Hemavan och Östgötaleden runt Norrköping. Eller Höga kusten. Fler vandringsleder finns här.

  10. Åk tåg

  I Oxelösund ska det vara enkelt att ta sig runt. Det anser Lions som kör det lokala tuff-tuff-tåget mellan gästhamnen Promarina, gästhamnen Femöre och Jogersöbadet till Oxelösunds Centrum – gratis.

  11. Upplev den svindlande naturen

  Det finns 33 naturrum runt om i landet. Här kan du uppleva vår magiska natur på nära håll. Olika naturrum har också olika aktiviteter. Varför inte besöka fågelmorgnar och fladdermuskvällar i Färnebofjärdens Nationalpark vid Dalälven?

  12. Hitta filmkänslan

  Vaholms brohus i Skövde.
  Vaholms Brohus i Skövde. Foto: Mårten Bergkvist.

  Varför åka till Iowa för att se överbyggda broar i Madison County? Ta dig till Västergötland och Tidan istället – här finns Vaholms Brohus som ger samma känsla.

  13. Håll dig i form

  Det finns inte längre någon anledning till att inte träna. Många orter erbjuder gratis utomhus gym lite här och var – perfekt på sommaren! Bland annat hittar du utomhus gym i Uppsala, Visby, Växjö och Eskilstuna, för att bara nämna några. Även gymkedjor som Friskis & Svettis brukar ha gratis utegympa på sommaren.

  Fler gratisaktiviteter i hela landet finns på Gratisnöjen.se.

  Bonus 1. Upptäck det gamla

  Hitta den gamla historien runt om i landet. På Riksantikvarieämbetets hemsida finns ett register som heter FMIS (tidigare Fornminnesregistret). Där kan du göra olika sorters sök på fornminnen över hela landet.

  Bonus 2. Gör intressanta skogsbesök

  Skogsstyrelsens sökfunktion Skogens pärlor kan bjuda in till intressanta skogsbesök. Här kan du söka och se vilka olika typer av skogsområden det finns i landet, exempelvis skogshistoria, naturreservat och sumpskog.

  Har du fler tips på gratisaktiviteter att göra under semestern? Tipsa oss i kommentarerna!

  Relaterade artiklar

  Populära ämnen på Land.se

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen