Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 2 april 2019

Starka vindar för tågsemester

De är hela 75 000 medlemmar i sin Facebook-grupp och den första träffen lockade 1 000 besökare. Tågsemesterrörelsen växer sig allt starkare – och den får medvind av den pågående klimatdebatten.

För många av de som besökte den första tågsemesterträffen i mars 2019, är tågsemestrandet en självklarhet. Grundarna av tågsemestergruppen, Andreas Sidkvist och Susanna Elfors, får rungande jubel när de träder fram för att dra några inledningsord och någon buar när flygresande nämns från scenen.

– Det är ungefär som att sluta röka. Man vet att det är dåligt och det tar emot att sluta, men sen inser man att ”det här kan jag ju inte hålla på med”, säger tågresenären Maria Unde Westerberg.

Läs också: De startar resebyrå för tågcharter

 Susanna Elfors och Andreas Sidkvist är tåglobbyister och grundare av Tågsemester-gruppen på Facebook, samt sajten Tågsemester.nu.
Susanna Elfors och Andreas Sidkvist är tåglobbyister och grundare av Tågsemester-gruppen på Facebook, samt sajten Tågsemester.nu. FOTO: Frida Jareteg

Inspirerande reseberättelser

Programmet är späckat och repeteras två gånger – helt enkelt för att de 1 000 besökarna inte får plats i konferenssalen samtidigt. Inspirerande reseberättelser löser av varandra från scenen och bilden av att tågsemestrande skulle vara krångligt dementeras med motiveringen att semestern snarare berikas med övervägande härliga upplevelser. Deltagarna får höra om tågsemestrar till Alperna, Rivieran och Thailand – allt från förfärande toalettupplevelser på östeuropeiska nattåg till magiska matupplevelser i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur.

– Syftet är dels att Facebookgruppens medlemmar ska få träffas och berätta om sina resor live och utbyta erfarenheter så att det kan inspirera ännu mer. Huvudmålet är att få fler att ta steget att boka sin tågsemester, säger Andreas Sidkvist.

Läs också: Ivar Karlsson resebyrå växer i rekordfart – allt fler vill tågsemstra

 1 000 personer i alla åldrar kom för att delta på Tågsemesterträffen under lördagen.
1 000 personer i alla åldrar kom för att delta på Tågsemesterträffen under lördagen. FOTO: Frida Jareteg

”Orättvis konkurrens”

På plats för att diskutera tågpolitik är EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP), SJ och Naturskyddsföreningen.

– När flyget inte betalar för sin miljöpåverkan blir det en orättvis konkurrens mellan det dåliga och bra valet, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.

Franska journalister på plats

 Tåg till Alperna? Ja visst! Ellinor Eke har åkt på skidsemester många gånger med tåg.
Tåg till Alperna? Ja visst! Ellinor Eke har åkt på skidsemester många gånger med tåg. FOTO: Frida Jareteg

Storheten i tågrörelsen bekräftas när journalister från den franska tidningen Le Figaro dyker upp för att få en intervju med grundarna av tågsemestergruppen. I vimlet finns också representanter från syskongrupper i Norge, Finland och Danmark.

– Hela atmosfären är härlig, man står här och minglar, och det är tågfokus på alltihop. Vi trodde ju att vi skulle bli uppåt 500, men att det skulle bli 1 000 visste vi inte. Besökarna har varit väldigt glada och upplyfta, säger Andreas Sidkvist.

 Tågsemesterboken är ett resultat av Facebookgruppen, med 24 inspirerande reseberättelser, interrailkarta och användbara tips.
Tågsemesterboken är ett resultat av Facebookgruppen, med 24 inspirerande reseberättelser, interrailkarta och användbara tips. FOTO: Frida Jareteg

Säljer Interrail

Nästa steg för tågcommunityn Tågsemester.nu, som nu också agerar resebyrå med anordnade gruppresor och tågcharter, är att börja sälja interrailkort. I juni avgår den första charterresan till Lofoten, som ett test av konceptet. Framöver, meddelar Andreas Sidkvist, planeras en satsning på affärsresor i Europa.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen