Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 11 juli 2019

Bo på lantgård

Naum

Allt fler vill tillbringa tid på svenska gårdar. Vi hälsade på hos Birgitta och Ulf Eliasson i Naum utanför Vara, som lockar med mysig miljö och lugn och ro.

– Vi kan sälja tystnaden, det är inte så många som är vana vid det lugnet, säger Ulf Eliasson.

 Paret Eliassons Bed & Breakfast har tillsammans med stugan som hyrs ut cirka 1 400 gästnätter per år.
Paret Eliassons Bed & Breakfast har tillsammans med stugan som hyrs ut cirka 1 400 gästnätter per år. FOTO: Ronny Karlsson

Det är på skaraborgsslätten utanför Vara som paret Eliasson driver Ribbingstorp Stuteri sedan många år. Ulf har under alla år varit hästuppfödare och Birgitta jobbade länge inom vården.

Men så bestämde hon sig för att bli egenföretagare och nu hyr de ut såväl rum som en stuga i anslutning till gården, som har anor från 1500-talet.

– Framför allt de som vill stanna längre väljer helst stugan. Där kan de sköta sig själva och det är både barnfamiljer och äldre par som kommer, säger hon.

120 gårdar över hela Sverige

 Ulf och Birgitta Eliasson i det samlingsrum där det serveras frukost och fika.
Ulf och Birgitta Eliasson i det samlingsrum där det serveras frukost och fika. FOTO: Ronny Karlsson

Ribbingstorp är en av 120 medlemsgårdar i intresseföreningen ”Bo på lantgård”, där intresserade kan söka upp gårdar över hela landet för en lugn och idyllisk semester eller ledighet.

– Intresset blir större och vi får en hel del besökare via föreningen. Det märks att fler vill ha lugnet som inte finns i städerna. Många gillar att sitta och titta på alla gårdarna och välja den som de gillar mest, säger Birgitta Eliasson.

Alla gårdar betygsätts utifrån de bekvämligheter de erbjuder och Ribbingstorp nådde högsta poäng vid sin bedömning.

– Vi har cirka 1 400 gästnätter i stugan och i rummen på ett år. Sedan har vi en del dagskonferenser också, säger Birgitta.

Läs också: De lämnade stan för ett liv på landet

Jobb–resenärer och artister

 Sedan 1960–talet har det fötts upp 350 föl på gården som sedan blivit travhästar. Birgitta och Ulf Eliasson håller fortfarande liv i den verksamheten.
Sedan 1960–talet har det fötts upp 350 föl på gården som sedan blivit travhästar. Birgitta och Ulf Eliasson håller fortfarande liv i den verksamheten. FOTO: Ronny Karlsson

Stugan stängs för året i oktober, men rummen i deras bed & breakfast är öppet året om. Utöver turister har det blivit vanligare med besökare som är på jobb i trakten och dessutom dyker det upp en del artister som ska uppträda på Vara Konserthus.

Reinar och Inge Richter är på plats i stugan för tredje året i rad. Det tyska paret har tidigare haft sitt eget hus utanför Ulricehamn, men trivs nu bra med att hyra.

– Vi har varit i Sverige i 30 år och kommer hit sex till åtta veckor varje sommar. Vi utgår från stugan och bestämmer sedan vad vi ska åka och titta på, säger Inge Richter.

Den här dagen bar det av till Alingsås och de har också tyska vänner som trivs bra i Sverige.

– Naturen lockar många tyskar, det är enkelt att röra sig fritt här. Det finns mycket att göra med fiske och paddling till exempel, säger Inge.

Hästarna inspirerar

 Inge och Rainer Richter kommer till Naum från Tyskland varje år för att bo på Ribbingtorp Säteri.
Inge och Rainer Richter kommer till Naum från Tyskland varje år för att bo på Ribbingtorp Säteri. FOTO: Ronny Karlsson

I rummen är det tydligt att gästerna hamnat på en hästgård. Rummen är döpta efter de mest framgångsrika hästarna som fötts upp där, och i rummen finns vinnartavlor, grimmor och stallskyltar som blir en hyllning till hästarna. Allra mest framgångsrik var Jet Ribb, som var så liten att många tvekade att köpa honom, men som sedan vann det svenska derbyt på 1980-talet.

Nu har uppfödningen minskat lite i skala och satsningen på stugan och rummen får ta mer plats. Intresset för att bo på de svenska gårdarna ökar och det passar förstås perfekt.

– Vi har flest svenska gäster, men också en hel del utländska. Det hjälper oss mycket att föreningen fixar med översättningar. Vi har haft gäster från alla världsdelar, mycket tack vare Vara kommun och deras vänorter, säger Ulf.

Läs också: Semester i Sverige – 9 ekosmarta resmål

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen