Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 7 maj 2019

Ny smidig bokningssajt för tågresor i Europa lanseras

Nu blir det äntligen lättare att boka tåg ner över kontinenten. Med tjänsten Trainplanet.com kan du boka tågresor i alla 31 länder som ingår i Interrailsamarbetet.

 Det har länge varit krångligt att boka färd- och sittplatsbiljetter i utlandet.
Det har länge varit krångligt att boka färd- och sittplatsbiljetter i utlandet. FOTO: iStock

Svårigheten att boka tåg utomlands är för många känd som ett tidskrävande moment inför tågsemestern i Europa. Sedan intresset har ökat för tågresande de senaste åren har trycket på tågresebyråerna varit stort och en samlad bokningssajt för tågresor i Europa har varit hett efterfrågad.

I Facebook-gruppen Tågsemester, som i dag har över 85 000 medlemmar, har resenärer tagit hjälp av varandra för att boka sina tågbiljetter utomlands.

Läs också: Svenska alternativ till utlandsresa

Samlar alla tågbolag

Men nu kommer en svensk lansering av en bokningstjänst som ska samla alla tågbolag och möjliggöra bokningar och köp av Interrailkort på en och samma plattform, rapporterar Vagabond.

”Vi tar i och med Trainplanet ett stort kliv framåt, inte bara för oss utan för hela branschen och alla resenärer som föredrar att ta tåget. Den uppenbara fördelen är förstås att vi kommer ha det största utbudet, men en annan stor fördel är att vi har en unik kunskap om och från tågbranschen, som vi nu digitaliserar i form av smarta tekniska lösningar”, kommenterar Ufuk Ergovan, vd för CrewCom i ett pressmeddelande.

Smidiga bokningar med flera byten

Tanken med Trainplanet är att man smidigt ska kunna boka tågresor med flera byten och resor som passerar fler landsgränser. Sajten ska också kunna informera om det är billigast att köpa tur och retur-biljett eller Interrailkort.

Läs också: 6 hinder som bromsar tågboomen

Målet: Helautomatisk tjänst

Till en början (från 24 maj) kommer sajten att vara halvautomatisk och fungera ungefär som en interaktiv reseplanerare. Du skriver in din önskade rutt och får sedan ett mejl med en offert. Den 12 augusti sker lanseringen av den helautomatiserade tjänsten och då ska du alltså inte behöva vänta på mejl utan kunna göra bokningen direkt på sajten.

Precis som traditionella resebyråer så kommer Trainplanet att ta ut en bokningsavgift på mellan 5-10 procent som inkluderas i priserna.

Läs också: Så bokar du tåg i Europa

Ökat intresse

Försäljningen av Interrailkort ökade med hela 60 procent förra året. Hittills i år (2019) har ökningen legat på 110 procent. Tågresebyråerna som finns i bland annat Kalmar och Alingsås är överbelastade med jobb, särskilt nu inför sommarsäsongen.

SJ slutade i stort med sin försäljning av utlandsbiljetter 2014, men meddelande nyligen att man planerar att återlansera en onlinebokning av tågbiljetter i Europa.

Om Trainplanet.com

• Med Trainplanet ska det gå att boka tusentals tåg på nätet i upp till 31 länder, utan att gå genom en specialist på en resebyrå.

• Bakom satsningen ligger Crew Communications Scandinavia AB som även driver Tågbokningen.se.

• Trainplanet lanseras officiellt den 12 augusti, men redan den 24 maj öppnar en enklare version av sajten för allmänheten. I den första versionen släpps en interaktiv reseplanerare, där resenärer kan planera sina resor och få en offert via e-post.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen