Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 10 juli 2019

Dalslands kanal - spännande fakta om den stora kanalen

Dalslands kanal är kanske inte lika känd som Göta kanal. Men det finns tydliga kopplingar mellan dessa byggen. Här är tio saker du inte visste om kanalen i Dalsland.

 Dalslands kanal består av 17 slusstationer och 31 slussar.
Dalslands kanal består av 17 slusstationer och 31 slussar. FOTO: Pressbild/Dalslands kanal

Säger någon kanal så tänker nog de flesta på Göta kanal, som varje år besöks av massor med turister både på kanalen och vid sidan av. Men det är bra fart även längs Dalslands kanal under sommarhalvåret, och besökarna får uppleva en hel del vackra miljöer och speciella byggnadskonstruktioner. Här är tio spännande fakta om kanalen.

1. Bygget av Dalslands kanal tog fyra år

Dalslands kanal byggdes under åren 1864-1868. Den består av 17 slusstationer och 31 slussar. Totalt sträcker sig kanalen över 250 kilometer och av detta är tolv kilometer kanal som grävts eller sprängts fram.

2. Från Dalsland till Värmland

Kanalen sträcker sig från Köpmannebro vid Vänern och passerar sjöarna Råvarpen, Laxsjön och Lelång i Dalsland, innan de värmländska sjöarna Foxen, Töck och Östen tar vid. Även Höljerudsforsarna, Stora Le samt Västra och Östra Silen räknas till kanalsystemet.

3. Byggmästare lärling hos von Platen

Mannen som ansvarade för bygget är Nils Ericsson och han gick faktiskt i lära både hos Baltzar von Platen, Göta kanals skapare, och på Motala Verkstad. Ericsson jobbade även som stationschef under några år när Göta kanal byggdes. Men allt handlade inte om kanaler i hans liv. Nils Ericsson var också ansvarig när Sverige fick sina första stambanor för tågtrafik under 1850-talet. I dag påminns man om honom bland annat tack vare namnet Nils Ericsson-terminalen på busstationen i Göteborg.

Läs också: Semestra i Sverige – 25 härliga utflyktstips från norr till söder

4. Företag lockades med erbjudanden

Inledningsvis var det transporter av norskt timmer som drog in de största slussavgifterna efter att kanalen invigts 1868. Men konkurrens från bland annat järnvägen gjorde att verksamhet stundtals gick på knäna. Men på 1920-talet upplevde man en renässans då man bland annat kom på iden att locka nya företag till kanalen med förmånliga priser.

5. Satsade på turism på 1970-talet

Den sista fraktskutan lämnade kanalen i början av 1970-talet och på den tiden var det endast enstaka fritidsbåtar som använde kanalen. Då tog man beslutet att satsa på turism och det tog fart ganska snabbt. Under 1970- och 1980-talet ökade antalet slussande båtar rejält och det intresset har hållit i sig.

6. Båtlift i Stora Le

Du kan faktiskt ta båten från Vänern ut i havet vid Norge via Dalslands kanal, men då är det med lite hjälp längs vägen. Vid Strandviken i Stora Le finns nämligen en båtlift och därefter körs en hel del båtar med lastbil till Halden, där du kan åka ut i Skagerack.

7. Akvedukten i Håverud populärast

Akvedukten i Håverud är den kanske mest besökta platsen längs kanalen. Den mäktiga akvedukten går över en fors, samtidigt som en bro tar tåg- och biltrafik över båtarna. Akvedukten är 33 meter lång och är sammansatt av 33 000 nitar.

Läs också: 20 svenska resmål för dig som gillar häftig natur

8. 18 stycken gästhamnar

Totalt finns idag 18 gästhamnar längs kanalen. Inga platser i hamnarna går att förboka utan där gäller det att vara först till kvarn.

9. Kanalen viktig för Dalslands turism

Kanalen är i dag en viktig faktor när det gäller turism i Dalsland. Cirka 50 företag uppges vara direkt eller indirekt beroende av turismen längs kanalen och siffror från Handelshögskolan i Göteborg visar att 30 procent av Dalsland omsättning från turism kommer från verksamhet kopplad till kanalen.

10. Poeter hämtar inspiration

Dalslands kanal har inspirerat många till att skriva vackra saker. En av de mest kända är Bo Setterlind som skrev detta:

Ett kvällsbrev jag sänder från mitt Dal,

Till dig som färdas längs en skön kanal

Det goda sanna, det naturligt höga,

Är vad du ser med själens öga.

Källa: dalslandskanal.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen