Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 25 oktober 2018

Expertens svar – så klimatkompenserar du flygresan

Hur funkar klimatkompensation? Går det att göra något som privatperson för att kompensera en flygresa? David Kihlberg, chef för klimat- och juridikavdelningen på Naturskyddsföreningen berättar hur du gör.

 I dag betalar flyget inte för sina utsläpp vilket innebär att flyget är kraftigt subventionerat.
I dag betalar flyget inte för sina utsläpp vilket innebär att flyget är kraftigt subventionerat. FOTO: Remus Kotsell

Jag har bokat en flygresa. På vilket sätt jag kan klimatkompensera?

– Utsläppen från flygresan kan egentligen inte kompenseras. Om vi ska klara klimatmålen och undvika katastrofala klimateffekter är det enda som hjälper att minska utsläppen, det gäller även från flyget. Därför är det allra viktigaste du kan göra att välja bort flyget. Om det absolut inte går är det dock naturligtvis jättebra om du betalar för utsläppen genom att köpa någon form av klimatkompensation. I dag betalar flyget inte för sina utsläpp vilket innebär att flyget är kraftigt subventionerat. Utsläppen kommer ändå att ske och påverka klimatet, men din kompensation kan göra nytta genom att bidra till minskade utsläpp någon annanstans.

Landresor: Här hittar du din nästa favoritresa

Hur fungerar det här med produkter som ska bidra till att klimatkompensera en semesterresa; vilket projekt ska jag välja att stödja? Hur vet jag att pengarna hamnar rätt?

– Det finns många aktörer som erbjuder klimatkompensation och det är inte alltid lätt att skilja de seriösa från de mindre seriösa. Det är därför viktigt att kontrollera att kompensationen är verifierad av en oberoende tredje part, till exempel av Gold Standard. Projektet måste kunna redovisa att pengarna faktiskt gör klimatnytta, att det inte hade genomförts utan finansiering genom klimatkompensation, att utsläppsminskningarna är långsiktiga och att de inte dubbelräknas. Dessutom är det viktigt att kompensationsåtgärden inte leder till negativa sidoeffekter utan tvärtom att möjligheterna till positiva bieffekter utnyttjas, som att till exempel bidra till renare inomhusluft och dricksvatten, högre grad av självförsörjning, mer skyddad natur, gynnande av lokala näringslivet eller ökad till gång till förnybar energi för låginkomsttagare.

Vilket är det bästa alternativet? Att köpa utsläppsrätter eller stödja projekt som planterar träd?

– Det europeiska systemet med utsläppsrätter har länge fungerat dåligt på grund av det stora överskottet av utsläppsrätter. Nu har systemet reformerats för att sakta börja komma tillrätta med det. En effekt av reformen är dock att det inte finns någon mening för privatpersoner att köpa såna utsläppsrätter som klimatkompensation, i alla fall inte den närmsta framtiden. Då är det bättre med investeringar i klimatprojekt i låg- och medelinkomstländer, som trädplantering, investeringar i förnybar energi eller liknande.

Problemet med att flygresor drivs på fossilt bränsle – vad kan jag göra för att påverka utvecklingen på det området?

– Det allra viktigaste du kan göra är att välja bort flyget och i stället stödja mer hållbara transportslag som tåg, säger David Kihlberg, chef för klimat- och juridikavdelningen på Naturskyddsföreningen

Läs även: 6 vackra tågresor i Sverige

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen