Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 5 april 2019

Helen Tronstad tog tåget till Thailand

8 veckor, 11 byten och 1 400 mil. Det var vad som krävdes för att färdas från Sverige till Thailand - med tåg! Tidigare SVT-meteorologen Helen Tronstad berättar om sin fantastiska resa över kontinenterna.

 Helen Tronstad medverkade på Tågsemesterträffen den 30 mars i Stockholm där hon berättade om sin tågresa till Thailand.
Helen Tronstad medverkade på Tågsemesterträffen den 30 mars i Stockholm där hon berättade om sin tågresa till Thailand. FOTO: Frida Jareteg

Helen Tronstad känner vi igen från tv-rutan, där hon agerat meteorolog för SVT i många år. Nu är hon pensionär och med all tid som plötsligt fanns där ville hon göra något hon länge drömt om.

– Jag har sedan länge haft drömmen om transsibiriska järnvägen och ville samtidigt, som många andra, resa till sol och bad. Då insåg jag att dessa två kanske går att slå ihop – och det gick ju jättebra visade det sig, berättar Helen Tronstad.

Flyget inte ett alternativ

Med klimatförändringarna i åtanke var flyget inte ett resealternativ för Helen. Det gjorde att hon antog utmaningen att ta sig till sin önskade destination – Thailand – med tåg.

– När vi nu ser klimatförändringarna så kan vi inte flyga lika mycket som vi har flugit. Vi måste dra ner på det. Då är ju att ta tåget ett alternativ, även om det inte är jämförbart med att flyga.

Läs också: De startar resebyrå för tågcharter

Från Sibirien till Vietnam genom tågfönstret

Med en tidsram om totalt fem månader fick hon uppleva en fantastiskt innehållsrik semester. 14 000 kilometer tåg (och lite buss) tog henne åtta veckor på ditvägen, med stopp i bland annat Moskva, sibiriska Irkutsk, Mongoliets huvudstad Ulan Bator, samt Peking och Vietnam.

– Jag fick en förståelse för hur stor den här jorden är. Man satt i timmar på Transsibiriska och såg de små husen passera med sina grönsaksodlingar och höstackar i all oändlighet kändes det som. Sedan till Kina med alla risfälten och jättestäder. Stockholm kändes plötsligt väldigt litet, säger Helen Tronstad.

 Helen Tronstad, här i Peking inför den längsta tågsträckan, som tog inte mindre än 140 timmar, till Moskva.
Helen Tronstad, här i Peking inför den längsta tågsträckan, som tog inte mindre än 140 timmar, till Moskva. FOTO: Privat

– På tåget sitter man många timmar men det är avstressande, nästan meditativt. Den längsta sträckan var mellan Peking och Moskva på hemvägen, över Transmanchuriska, då reste jag över fem dygn i sträck. Men tåg är på många sätt bekvämare än flyg. Resan är en del av semestern och jag har fått träffa otroligt många kulturer.

Läs också: Guide: Så bokar du tåg i Europa

Fick ta sin tid

Trots att Helen inte hade bokat delsträckorna i förhand så upplevde hon den praktiska biten som väldigt smidig. Biljetterna bokade hon på nätet. Den största utmaningen var snarare att få visum i Kina och Ryssland.

– Jag fick spendera flera dagar i Nanning i södra Kina i väntan på visum till Vietnam. En sådan här resa ska man inte vara allt för stressad, utan man ska kunna ta det lite som det kommer, säger Helen.

Dyr – men prisvärd

Själva resan blev förstås dyr – totalt 28 000 kronor för tåg- och bussbiljetterna tur och retur. Trippen till just Thailand kommer Helen nog inte att göra om, men redan nu drömmer hon om nya äventyr.

– Jag har fått nys om att man kan åka fraktfartyg från Venedig till Malaysia för 100 euro per dygn. Det vore något, om man vill göra något annorlunda och ändå komma bort mot Asien.

Läs också: Meteorologen Helen Tronstad: Mitt torp är självförsörjande på el!Fler bilder från resan kan du se på Helen Tronstads Facebooksida!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen