Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 5 augusti 2019

Höga kusten – pärlorna du inte vill missa

Äventyr, kultur och vackra utsikter. Höga kusten är ett populärt semestermål för många. Land bad turistchefen Mia Karlsson att lista det allra bästa med området.

 Hängbron över Ångermanälven är ett av Sveriges högsta byggnadsverk med en höjd på 180 meter ovan vattenytan.
Hängbron över Ångermanälven är ett av Sveriges högsta byggnadsverk med en höjd på 180 meter ovan vattenytan. FOTO: Istock

Allt fler svenskar väljer att semestra i Sverige och Höga kusten är som alltid ett populärt resmål. Här handlar det till stor del om natur och äventyr för besökarna.

– Vi vänder oss mycket till dem som vill vara aktiva i naturen, säger Mia Karlsson, VD för Höga Kusten Destinationsutveckling AB.

Ett av två naturvärldsarv

Bolaget drivs gemensamt av de fyra kommunerna Örnsköldsvik, Härnösand, Kramfors och Sollefteå. Höga kusten är ett av Sveriges två naturvärldsarv, Lapponia är det andra, och naturen har formats ända sedan istiden.

– Isen var som allra tjockast här och landet trycktes ned. Därifrån har vi fått vår vackra natur, säger Mia Karlsson.

Läs också: Därför älskar vi våra nationalparker

Här listar Mia Karlsson sju anledningar till att besöka Höga kusten:

Vandra i Höga kusten

 Vandring i Skuleskogens nationalpark är ett måste.
Vandring i Skuleskogens nationalpark är ett måste. FOTO: Istock

Vandring i Skuleskogens nationalpark, där en sväng förbi Slåttdalsberget är ett måste. Under vandringen förstår man varför Höga kusten är utnämnt av Unesco till ett naturvärldsarv. Nära nationalparken ligger Naturum med sin världsarvsutställning. Det finns unika platser på många ställen och vandringsleden, till exempel den tio mil långa Världsarvsleden, den 13 mil långa Höga kustenleden, Nipleden eller varför inte Urskogsleden.

Läs också: Fem favoriter för en hållbar semester

Fina utsiktspunkter

 Njut av vacker utsikt vid Höga kusten.
Njut av vacker utsikt vid Höga kusten. FOTO: TT

Höga kusten erbjuder unika utsiktsupplevelser varav Skuleberget är en de mest kända. Man vandrar antingen Bergsstigen eller Höga kustenstigen upp på toppen, där man kan ta en fika efter sin vandring upp när man avnjuter utsikten. Andra fina toppar är Fäberget, Högklinten, Rödklitten, Lotsberget, Vårdskasberget och Hallstaberget. För många börjar äventyret vid Högakustenbron, som erbjuder både fin utsikt, god mat och aktiviteter för alla åldrar.

Vacker skärgård

 Höga kusten är känd för sin vackra skärgård.
Höga kusten är känd för sin vackra skärgård. FOTO: Istock

Världsarvet gör sig bra vattenvägen. Ulvön är en av Höga kustens pärlor. Dit tar man sig enkelt med båt från Köpmanholmen eller Ullånger/Docksta. Världsarvet bjuder också på Sveriges högsta ö, Mjältön, som är värd ett besök.

Spännande kultur

 Vid Nämforsen finns 6 000 år gamla hällristningar.
Vid Nämforsen finns 6 000 år gamla hällristningar. FOTO: Mostphotos

Höga kusten bjuder på mycket kultur och en mysig naturscen vid foten av Skuleberget. Konstskatten Mannaminne finns i Nordingrå och längs Ångermanälven ligger Nämforsen som bjuder på 6 000 år gamla hällristningar.

Roliga evenemang

 Urkult i Näsåker är en känd festival.
Urkult i Näsåker är en känd festival. FOTO: Mostphotos

Evenemangen avlöser varandra i Höga kusten. Festivalen Urkult i Näsåker är kanske en av de mest kända festivalerna. Ulvöregattan, motorveckor, outdoorfestivaler och lastbilsträffar – 100 000-tals människor kommer årligen till Höga kusten för att njuta av just sina intressen.

 Mia Karlsson, VD för Höga Kusten Destinationsutveckling AB.
Mia Karlsson, VD för Höga Kusten Destinationsutveckling AB. FOTO: Frida Sjögren

Härligt friluftsliv

Längs Höga kusten finns ett smörgåsbord för den som vill vara aktiv i naturen. Den våghalsige kan klättra Via Ferratan uppför Skuleberget, men vandring och cykel är väl mer vanliga aktiviteter. Fler och fler upptäcker paddling och det finns rutter som passar alla, även för nybörjarna. Att glida nerför Ångermanälven på en flotte är en lisa för själen.

Läs också: 10 bästa platserna för din ”svemester”

Goda smaker

 Höga kusten är inte bara känt för sin surströmming, du kan även njuta av tunnbröd.
Höga kusten är inte bara känt för sin surströmming, du kan även njuta av tunnbröd.

Surströmmingen härstammar från Ulvön men Höga kusten erbjuder så mycket mer än surströmming. I Ullånger bakas det tunnbröd enligt det recept som farmor Rut tog fram 1923. Världskänd whisky och världskänd gin görs i området och priserna kan man tacka de fina råvarorna för. Lokalproducerat växer sig allt starkare på restaurangerna i området.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen