Guide: Hyra stuga i Sverige – tänk på det här
Hemester, Svemester eller stugsemester – att hyra stuga är ett av de bästa sätten att semestra i vårt vackra land! Här är en användbar guide om stuguthyrare, vanliga fallgropar och hur du skräddarsyr den ultimata stugsemestern.
Det är ett stort projekt att köpa ett fritidsboende, så varför inte satsa på att hyra ett istället? Över hela Sverige finns mängder av stugor som går att hyra, från några enstaka dagar till hela säsonger.
Fördelarna är ju många. Du är inte bunden till en specifik plats utan kan hyra stuga på olika platser varje år och du slipper stå för underhållet, vilket kostar både tid och pengar. Det är ofta mer prisvärt att hyra om du inte hinner tillbringa så många veckor i ett eget fritidsboende varje år.
Men det finns en poäng att kontrollera vissa saker, eftersom den intensiva marknaden under högsäsong kan locka till sig oseriösa aktörer.
Läs också: 10 bästa platserna att upptäcka på din ”svemester”
Att tänka på när du hyr en stuga
- Kontrollera så att uthyraren och hyresobjektet verkligen finns. Använd Google Maps för att bedöma avstånd och ”street view” för att kontrollera att själva huset ligger på adressen.
- Läs noga igenom hyresvillkoren. Det kan tillkomma extra förbrukningskostnader utöver hyran. Kolla också vad som gäller angående avbokning. Kräv en skriftlig bekräftelse på bokningen.
- Hyr med fördel genom en förmedling. De erbjuder ofta trygghetsgaranti och du har chans att få hjälp om det skulle uppstå problem. Konsumentverkets riktlinjer gäller nämligen inte om du hyr direkt av en privat hyresvärd.
- Om du hyr direkt av en privatperson bör du skriva ett hyreskontrakt för fritidsändamål (finns hos Konsumentverket). De flesta stugor är anslutna till en samfällighetsförening, som oftast har egen hemsida där kontaktuppgifter till funktionärer anges. Kontakta föreningen och be om referenser.
- Om uthyraren uppger sig bo utomlands och vill använda anonyma betaltjänster som till exempel Western Union – avstå från affären.
- Kontrollera om du som hyresgäst ska städa efter hyrestiden eller om ägaren står för städningen.
- Om något i stugan skulle vara trasigt när du anländer – kontakta uthyraren direkt för att undvika att bli ersättningsskyldig.
- Kontrollera om man ska ha med egna sängkläder och handdukar.
- Kontrollera att det finns rinnande vatten och el i stugan.
- Kontrollera om det finns kyl och frys i stugan.
- Läs på om området – vad finns det för utbud av butiker och restauranger, badmöjligheter och aktiviteter i närheten? Hur stora är avstånden?
- Kom ihåg att det är en stuga du hyr. Räkna inte med samma standard som hemma, då kan du bli besviken.
Här kan du hyra stuga
Sveriges största annonssida för uthyrning av semesterhus i Sverige. Här kan du hyra både av privatpersoner och via stugförmedlingar. Upp till 7 600 olika stugor och fritidsboenden finns att välja mellan.
Svenska Turistföreningen (STF)
Svenska Turistföreningen förmedlar över 300 vandrarhem, hotell, fjällstationer och fjällstugor från norr till söder. STF:s boenden ligger långt in i skogen, högt uppe på fjället, i slutet av grusvägen eller där vågorna bryter mot stranden.
En bokningssajt där du kan hitta alla typer av boenden, däribland sommarstugor, både i Sverige och utomlands. För trygghetens skull id-verifieras varje värd och gäst innan man får hyra ut eller hyra via Airbnb. Här ser du också recensioner och omdömen från tidigare gäster.
Stugsommar har stugor i hela landet. Här kan du hyra allt från klassiska stugor och mysiga torp till lyxiga villor med swimmingpool. För dig som är spontan finns möjlighet att boka ”sista minuten”, där du kan spara upp till 30-40 procent av priset.
På Novasol hittar du allt från klassiska semesterhus till husbåt och lyxhus med pool. Välj bland tusentals olika boenden i Sverige och i 25 andra länder.
Läs också: 9 svenska klimatsmarta resmål
Populäraste platserna för stuguthyrning
Det finns massor av vackra platser i Sverige. Kanske har du inte hittat ditt smultronställe ännu – då får du ett gäng härliga tips här!
Hyra stuga Öland
Få platser i Sverige är lika solsäkra som Öland. Därför är det också en av de populäraste platserna att hyra stuga på under sommarsäsongen. De hundratals väderkvarnarna på ön vittnar om vinden som kraftkälla – blåsten gör faktiskt att det är färre mygg än i till exempel Småland. Trycket är hårt, så om du planerar en Ölandssemester – var ute i god tid för att få datumen du önskar.
Hyra stuga Gotland
Ett annat solsäkert resmål som erbjuder storslagen natur, mysiga gårdsbutiker och historia. Ett tips är att ta med eller hyra cykel för att ta dig runt på ön.
Hyra stuga Dalarna
Med sjön Siljan som utgångspunkt kan en stugsemester i Dalarna bli en stor succé för den som älskar naturen. Med över fyra miljoner övernattningar om året är Dalarna ett av de populäraste turistlänen i Sverige.
Läs också: De vill inspirera till drömsemestern – utan flyget!
Hyra stuga Österlen
Lummiga trädgårdar och bokskogar, milsvida vallmo- och rapsfält och korsvirkeshus. Det är signum för Skånes pärla, som gjort sig än mer känd tack vare paret Mandelmann och deras underbara gård Djupadal som ofta syns på tv (och går att besöka!). På Österlen finns mängder av stugor att hyra, eller varför inte bo på lantgård? Förslagsvis tar du dig fram med cykel.
Hyra stuga Västkusten
Västkusten är inte bara turistfavoriter som Smögen, Marsstrand och Strömstad. Ända nerifrån Halland och upp till Bohuslän finns en lång rad semestermål med samma härliga klippor, stränder och öar. Välj förslagsvis en lite mindre ö för samma upplevelse, men lite mer plats på badplatserna.
Hyra stuga Jämtlands- och Härjedalsfjällen
Fjällen = skidsemester, kanske du tänker? Tänk om! Den storslagna naturen i till exempel Jämtland och Härjedalen är magisk på sommaren för den som gillar att vandra. Hyr en stuga och gör dagsturer eller hyr flera stugor utefter din planerade rutt. Bekvämt och skönt att vila upp sig i en stuga efter dagens vandring.
Källa: Dina Pengar/Expressen
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.