Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 7 maj 2019

Jordgubbar, must och äpplen - ett succérecept

Huskvarna

Aldrig kunde familjen Rudenstam tro att jordgubbar, must och blommande äppelträd kunde bli en sådan formidabel succé. Folk vallfärdar från när och fjärran för att ta del av den härliga gården utanför Huskvarna och nu väntar ytterligare en säsong med många besökare.

På våren får man lätt känslan att Vätterns östra kanter blommar som i en vit matta av äppelträd. Ingen har väl kunnat passera E4:an norr om Huskvarna utan att överväga att svänga inom Gisebo och Rudu för att ta del av Smålands Toscana. Precis som på Österlen i Skåne är det här utmärkta trakter att odla frukt. Närheten till kyliga Vättern ger nämligen kalla vårar, som försenar blomningen, vilket gör att risken för nattfrost är betydligt mindre när blomningen väl tar fart. Men klimatförändringarna får effekt även i Småland.

– Just i år har blomningen kommit igång oerhört tidigt vilket ökar risken för frostskador på vårkanten, säger David Rudenstam som i femte generationen driver gården vidare tillsammans med sin kusin Jonas och deras båda fäder, Staffan och Sören.

 David Rudenstam är fruktodlare i femte generationen.
David Rudenstam är fruktodlare i femte generationen. FOTO: Niklas Kämpargård

Komplement ledde till framgång

Det som från början var tänkt som ett komplement till gårdens ordinarie gårdsbutik, att servera kaffe åt besökande bussgrupper, fick snabbt ändras när familjen Rudenstam upptäckte att människor ville ha möjlighet att äta lunch på gården.

Öppet året runt

Numera är gårdsbutiken och kaféet öppet året runt, sex dagar i veckan. Som mest – i högsäsong – arbetar nästan fyrtio personer på gården, varav hälften skördar frukt och bär. Förutom lättare luncher, grillmackor,, salladstallrikar och pannkakor till barnen kan man också njuta av kaffe med tilltugg och magisk glass från Gränna.

– Det finns helt enkelt ingen godare glass, säger mammalediga Karin Frödeberg från Huskvarna som är på besök med barnen Ingrid (4 år) och Bea (6 månader).

 Karin Frödeberg från Huskvarna tillsammans med barnen Ingrid och Bea.
Karin Frödeberg från Huskvarna tillsammans med barnen Ingrid och Bea. FOTO: Niklas Kämpargård

Råvaror från hela Sverige

Totalt säljer familjen Rudenstam råvaror från ett sextiotal svenska producenter. Hela grundidén handlar om att köpa in råvaror från gårdens absoluta närhet (Gränna, Habo, Visingsö och Huskvarna) och komplettera med kyckling från Skåne, lakrits från Ramlösa och choklad från Malmö Chokladfabrik. Det är inte avståndet som avgör utan kvaliteten.

Stort utbud av dryck

Bortsett från äpple, päron, jordgubbar och svarta och vita vinbär planterar Rudenstams röda vinbär under året. Allt för att säkerhetsställa den egna produktionen av äppelmust, äppelcider, svartvinbärsnektar, mousserande svart- och vit vinbärsdryck, saft och glögg.

FAKTA:

Rudenstams gård och frukt drivs av femte generationens fruktodlare på Rudu Gård. Missa inte det trevliga kaféet och Rudenstams populära äppelsafari där man åker traktor och vagn i odlingarna. Öppet året om måndag till fredag 10-18:00 och lördagar 9-13:00.

Sajt: www.rudenstam.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen