Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 14 maj 2019

Packlista för tågluffen

När tågsemestern närmar sig avgång är det mycket att tänka på. Vad ska få följa med i ryggsäcken och hur ska man packa lätt och smidigt?

SJ:s tågluffarproffs Dan Olofsson hjälper oss att packa väskan!

 Skippa ”kan-vara-bra-att-ha”-prylarna och packa smart!
Skippa ”kan-vara-bra-att-ha”-prylarna och packa smart! FOTO: iStock

Dan Olofsson är till vardags chef för upphandlad trafik på SJ, men kan också titulera sig tågluffarproffs då han har rest med tåg i över 70 länder. Under tidigt 90-tal tog han fram en packningslista som han än i dag använder varje tågresa. Genom åren har materialen förbättrats och listan har utvecklats, men den är i grunden samma.

Här tipsar Dan om de viktigaste prylarna du ska packa i ryggsäcken när du tågluffar!

 Tågluffarproffset Dan Olofsson jobbar på SJ.
Tågluffarproffset Dan Olofsson jobbar på SJ. FOTO: Anna Alverhag/SJ

Detta ska du packa inför tågluffen

Resehandduk

En bra resehandduk torkar snabbt och tar upp minimalt med plats i väskan. Den får gärna vara gjord i mjukt och lent naturmaterial och väga ytterst lite.

Toapapper

I Sverige är vi vana vid att det alltid finns toapapper på offentliga toaletter, men det är inte alltid garanterat utomlands. Under långa tågresor kan toalettpappret ta slut och då är det toppen att ha med sitt eget.

Handsprit

Som tågresenär befinner du dig bland många människor och toaletthygienen kan vara riktigt snuskig om du har otur. Ha därför alltid med en flaska handsprit för att slippa onödiga sjukdomar.

Liten hopvikbar ryggsäck

Om plats finns är det smidigt att packa med en liten hopvikbar ryggsäck som du kan använda till stadspromenader och utflykter, medan den stora packningen vilar på övernattningsrummet.

Multifunktionell reseadapter

Reser du genom många olika länder kan eluttagen se annorlunda ut. Ta därför med en reseadapter som passar alla typer av uttag.

Läs också: Lista: Så bokar du tåg i Europa

Tidsfördriv

 Långa tågresor är lika med mycket tid att fördriva. Små sällskapsspel tar inte mycket plats i packningen.
Långa tågresor är lika med mycket tid att fördriva. Små sällskapsspel tar inte mycket plats i packningen. FOTO: iStock

Många tågresor är långa. Gör något kul! Se till att ha med minispel, frågesport, kortlek, skissblock, e-boksläsare och ladda telefonen med poddar och filmer. Tänk på att många svenska strömningstjänster endast fungerar i Sverige.

Pekbok

Bästa reskamraten i länder där man inte förstår språket är en pekbok. I östra Europa är det färre som pratar engelska. Pekböcker finns att köpa i form av små bilderböcker eller symbolböcker. Jag har tagit mig fram i restaurangvagnarna längs transsibiriska järnvägen tillsammans med en kompis som är vegetarian med en pekbok. Peka på sallad: ”DA!”. Peka på ko/gris/höna: ”NIET!”.

Nödproviant

Plötsligt inser man att tågen saknar restaurangvagn eller att man prioriterat bort maten hela dagen och nu är hela resesällskapet vresiga mot varandra. Av en anledning! Jag rekommenderar att man alltid har med sig lite nödmat i form av till exempel bars, nötter, torkad frukt, påsar med grötflingor och en vattenflaska. Jag tar alltid med en liten kåsa, fältbestick (som spork), en pytteflaska diskmedel och en halv tvättsvamp. Förutom att det är trevligt så är picknick också ett bra sätt att spara pengar på resan.

Läs också: De startar resebyrå för tågcharter

Viktiga dokument

Passet. Interrailkortet. Tågbiljetter. Samla dina viktiga dokument i en mapp och gör gärna kopior. Ta med två olika bankkort som du förvarar på olika ställen, ifall ett skulle bli stulet. Jag har alltid också med dollar eller euro. Stoppa värdeföremål smart. Jag använder ett bälte med en dold dragkedja på insidan som reserv. Jag sätter alltid fast min plånbok i bältet och har inga stora summor i den.

Powerbank

 Kartor, biljetter, telefonnummer. Mycket viktigt kan finnas i mobilen och då är en powerbank räddaren i nöden!
Kartor, biljetter, telefonnummer. Mycket viktigt kan finnas i mobilen och då är en powerbank räddaren i nöden! FOTO: iStock

Du vet aldrig när du får möjlighet att koppla in mobilladdaren i ett eluttag nästa gång . Ha därför med dig en powerbank som ”reservbatteri”, som du dessutom laddar upp varje gång du har tillgång till ett uttag. Vet du med dig att du inte kommer ha elektricitet på flera dagar finns powerbanks drivna på solceller.

Mobilt modem

Numera kan du surfa inom de flesta länder i Europa med 3G och 4G för samma kostnad som hemma i Sverige. Men har du en begränsad surf så är ett mobilt modem toppen att ha med på resan, särskilt under långa tågsträckor utan wifi.

Sköna skor

Tågluff innebär mycket gå och stå. När du dessutom har flera kilo packning på ryggen är det otroligt viktigt att du har bra skor, som ger stöd och inte skoskav.

Första hjälpen-väska

Ta med en liten första hjälpen–väska med det nödvändigaste: skavsårsplåster, plåster, sax, bandage och tabletter mot huvudvärk och inflammationer. Solskydd, antidiarroikum och ett litet sykit är också bra att ha i reseapoteket.

Våtservetter

Praktiskt när du inte har möjlighet att ta en dusch och bra att ha nära till hands när du äter eller råkar smutsa ner dig.

Läs också: 6 hinder som bromsar tågboomen: ”Finns inte plats att växa”

Om du ska bo på hostel

• Ta med ett hänglås eller kodlås för att kunna låsa in dina tillhörigheter i ett skåp.

• Tvätta! Det är ett så enkelt sätt att slippa ta med sig massa kläder. Lite tvättmedel (till exempel Y3), tvättlina (finns med inbyggda klädnypor) och en universell handfatspropp som passar alla handfat/badkar (kan vara svåra att få tag på i Sverige). Många hostel har också billig tvättservice.

• Om du har en smal budget och ska sova i sovsalar på hostel eller åka tåg på natten utan sovvagn så rekommenderar jag att ta med sidenlakan, sovkläder, ansiktsmask, öronproppar/brusreducerande hörlurar och uppblåsbar nackudde.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen