Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 16 augusti 2019

8 pilgrimsvandringar i Sverige

Tidigare pilgrimsvandrade man till ett helgon för att be. I dag pilgrimsvandrar många för att hitta lugnet och få en stund av eftertänksamhet i enkelhet.

 Packningen när du pilgrimsvandrar ska vara lätt och bara innehålla det mest nödvändiga som mat, kåsa, kniv, sovsäck och möjligen en tandborste.
Packningen när du pilgrimsvandrar ska vara lätt och bara innehålla det mest nödvändiga som mat, kåsa, kniv, sovsäck och möjligen en tandborste. FOTO: EvaLena Heinered

Gemensamt för alla pilgrimer är pilgrimernas sju nyckelord: Enkelhet, andlighet, frihet, tystnad, delande, långsamhet och bekymmerslöshet.

En dag eller några timmar

Som pilgrim går det att vandra hela leder under många dagar, men det går också bra att bara vandra under en dag, eller några timmar. Det som skiljer en pilgrim från en vanlig turist är att pilgrimen söker enkelhet och andlighet.

Vandringspackning

Packningen ska vara lätt och bara innehålla det mest nödvändiga som mat, kåsa, kniv, sovsäck och möjligen en tandborste. De allra flesta har inte mer än 10 kilo i ryggsäcken. En del av pilgrimens liv är att välja bort.

Oavsett hur man väljer att vandra som pilgrim finns det flera leder att välja på i Sverige.

Köp ett pilgrimspass

Medeltidens pilgrim hade ofta med sig ett pilgrimspass på sin vandring. Pilgrimspasset gjorde att pilgrimen lättare fick husrum för natten, och prästen kunde då intyga att han var en sann pilgrim. I dag kan dagens pilgrim lösa ut ett pass hos Pilgrim Sverige för 25 kronor.

Pilgrimspasset som innehåller pilgrimens nyckelord och pilgrimsböner har också gott om plats för stämplar eller signaturer som går att få vid de kyrkor du passerar. Passet är personligt och har du vandrat mer än 10 mil eller cyklat eller ridit mer än 20 mil, kan pilgrimen få Sankt Olavs-diplomet.

Här kan du hitta information om leder i hela Sverige.

8 pilgrimsvandringar i Sverige

 Dag Hammarskjöldsleden som går mellan Abisko och Nikkaluokta följer delvis Kungsleden.
Dag Hammarskjöldsleden som går mellan Abisko och Nikkaluokta följer delvis Kungsleden. FOTO: TT

Sankt Olavsleden

Sankt Olavsleden är världens nordligaste led och finns i flera delar av Sverige. Målet är att komma till helgonet Sankt Olavs grav vid Nidarosdomen i Trondheim. Nyligen öppnade vägen från Åbo i Finland, över Östersjön och vidare till Trondheim, den så kallade Sankt Olavs sjöled. Efter att ha korsat Östersjön ansluter leden vid den redan befintliga stigen och passerar Selånger – Borgsjö – Östersund – Åre – Stiklestad för att slutligen nå Trondheim.

Nidarosdomen

Man brukar säga att alla vägar bär till Rom. I Skandinavien säger vi hellre att alla vägar bär till Trondheim. Vill man vandra någon av vägarna mot Nidarosdomen går det lätt att hitta sträckorna oavsett om de heter Romboleden (Köping – Trondheim), Pilgrimsleden i Dalsland (Holms Kyrka – Mellerud – Åmål – Trondheim) eller Pilgrimsled Västra Värmland (Säffle -Arvika – Glava – Älgå – Skillingmark – Trondheim). Delar av dessa leder går på landsväg och är framkomlig för rullstolsburna.

Läs också: 10 spännande vandringsleder

Dag Hammarskjöldsleden

Dag Hammarskjöldsleden går mellan Abisko och Nikkaluokta. Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare och vandrade gärna och ofta i fjällvärlden för att få lugn och ro från ett krävande arbete. Efter hans död 1961 har det skapats en pilgrimsled i hans namn och längs den finns sju olika meditationsplatser. Det var han som i sina dagboksanteckningar skrev ”Den längsta resan är resan inåt”, något som på ett bra sätt beskriver pilgrimens väg mot målet.

Livstensleden

Livstensleden i Vallentuna vandrar du i spåren efter de första kristna i trakterna kring Vallentuna kyrka, Frösunda kyrka och Orkesta kyrka. Här går leden både på landsväg och skogsvägar och är möjlig att vandra även för rullstolsburna pilgrimer.

Pilgrimsvägen Skåne Blekinge

Pilgrimsvägen Skåne Blekinge är en vandringsled där du har Domkyrkan i Lund som mål. Under din väg passerar du ett stort antal kyrkor där du kan finna plats för vila. Om det finns personal vid kyrkan brukar de i stort sett alltid välkomna i all enkelhet.

Marialeden

Marialeden i Östergötland startar vid Borghamn och går genom den lummiga ekoparken vid Omberg. På din väg kommer du att passera Maria döttrars kloster och Heliga Hjärtas kloster.

Lödöseleden

Lödöseleden mellan Göteborg och Lödöse är en länk mellan de medeltida vallfartsorterna Santiago de Compostela i Spanien och Nidaros i Trondheim. Det var här många pilgrimer startade sin resa från Nylöse Kyrka i Gamlestaden i Göteborg, via Eriksbo och Tingsbergskulle. Andra valde att gå ombord på en båt mot kontinenten.

Läs också: Stor vandringsguide: Vanligaste nybörjarmisstagen

Ingegerdsleden

Ingegerdsleden mellan Stockholm och Uppsala där människor har vandrat i alla tider för att följa i spåren efter Olof Skötkonungs dotter Ingegerd. Leden följer vikingatidens sjöväg och går mellan Storkyrkan i Gamla Stan i Stockholm, till Domkyrkan i Uppsala. Leden bjuder på stor variation och slingrar sig på skogs-, gång- och landsvägar mellan medeltida kyrkor och stora gods.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen