Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 6 maj 2019

Svenska alternativ till utlandsresa

Allt fler väljer bort utlandssemestern för att upptäcka vad vårt eget fantastiska land har att bjuda på. Nu har SJ:s resenärer röstat fram det bästa alternativet till en utlandsresa i sommar. Här är hela listan med Sveriges pärlor!

 På ön Ven i Öresund (till vänster) hittar du minst lika magiska vyer som utanför skotska Islay (till höger).
På ön Ven i Öresund (till vänster) hittar du minst lika magiska vyer som utanför skotska Islay (till höger). FOTO: Maria Eklind/Yves Jusot

Kanske har du tidigare hört att Göteborg kallas ”Lilla London” och Vänersborg är ”Lilla Paris”. Med initiativet ”Visa ditt fantastiska Sverige” har SJ efterlyst vackra och intressanta platser runtom i landet, som kan fungera som alternativ till en utlandsresa. Listan toppas av många av Sveriges mest häpnadsväckande naturupplevelser.

Liknar Gardasjön i Italien

 Vinnaren blev Trollsjön utanför Abisko (till vänster), som liknar Gardsjön i Italien (till höger).
Vinnaren blev Trollsjön utanför Abisko (till vänster), som liknar Gardsjön i Italien (till höger). FOTO: Roel Wijtmans/Linnea Forssell

Det vinnande bidraget blev Trollsjön utanför Abisko, som jämfördes med Gardasjön i Italien. Linnea Forssell från Göteborg hade skickat in bidraget, då hon själv hade varit och fjällvandrat vid Trollsjön förra sommaren.

– De höga bergen, det blåa vattnet och den friska luften gjorde starkt intryck på mig. Det är underligt att vi har så vackra och lättillgängliga platser i vårt eget land, men att vi ändå tar flyget för att se liknande vyer utomlands, säger Linnea Forssell, i SJ:s pressmeddelande.

Läs också: SVT-meteorologen Helen Tronstad tog tåget till Thailand

Trendigt med naturupplevelser

Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ, tror att det vinnande bidraget vittnar om en stark trend för att uppleva natur och fjällvandra.

– Vi ser generellt att det är ett stort intresse att resa norrut och uppleva naturen. Det är något unikt för Sverige som man gärna skulle vilja se. Trollsjön är ett magiskt resmål, säger hon.

På andra plats kom Skuleskogen vid Höga kusten och på tredje plats kom stranden vid Stenshuvuds nationalpark på Österlen.

Stort intresse för tågsemester

 Att Borås liknar New York kanske inte är det första man tänker på. Men stadens gatukonst (till vänster) har minst sagt influenser från världsmetropolen New York (till höger).
Att Borås liknar New York kanske inte är det första man tänker på. Men stadens gatukonst (till vänster) har minst sagt influenser från världsmetropolen New York (till höger). FOTO: MostPhotos/Pixabay

SJ överraskades över responsen i omröstningen. 1 000 bidrag skickades in och de tio klimatsmarta resmålen som en jury plockade ut fick gemensamt över 10 000 röster.

– Det finns en stolthet över vilka fina ställen vi har i Sverige och allt fler är intresserade av att lyfta klimatsmart resande. Det här är ett sätt att hitta svenska unika alternativ med lika hög klass som en utlandsresa, men dit man kan ta sig på ett klimatsmart sätt, säger Karin Starkman Ahlstedt till Land.

Läs också: Sveriges 20 vackraste småorter utsedda

 I området mellan Ombo öar och fastlandet vid Karlsborg hittar du Djäknesundet (till vänster), där sommardoppet kan liknas vid grekiska Samos (till höger).
I området mellan Ombo öar och fastlandet vid Karlsborg hittar du Djäknesundet (till vänster), där sommardoppet kan liknas vid grekiska Samos (till höger). FOTO: Lisa Emanuelsson/Pavel Rapek

Bästa svenska alternativen till utlandsresa

Plats/Jämförande destinationer/Koldioxidbesparing/Antal röster

1. Trollsjön – Gardasjön i Italien, 318 kg, 1 933 röster

2. Skuleskogen – Tingvalla på Island, 388 kg, 1 823 röster

3. Stenshuvud – Karibien, 1 239 kg, 1 335 röster

4. Åstol – Hydra i Grekland, 370 kg, 1 211 röster

5. Kosterhavet – Abel Tasman på Nya Zeeland, 3 295 kg, 972 röster

6. Ven – Islay i Skottland, 263 kg, 841 röster

7. Djäknesundet – Samos i Grekland, 449 kg, 836 röster

8. Sundborn – Giverny i Frankrike, 333 kg, 753 röster

9. Borås – New York i USA, 890 kg, 683 röster

10. Mölle – Biarritz i Franktike, 402 kg, 405 röster

Här hittar du motiveringar och bilder från alla resmålen! (obs: extern länk)

Så gjordes koldioxiduträkningen

SJ har jämfört koldioxidutsläppen tur och retur för de tio svenska resmålen (SJ snabbtåg plus anslutningsresor) med utsläppen för flygresa med vanlig flygplanstyp (från Arlanda) till det utländska alternativet. Utsläppssiffrorna grundas på uppgifter från Transportstyrelsen, NTM, Vattenfall, SAS, Ventrafiken, Västtrafik och Koster Marin.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen