Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 21 augusti 2019

Tågluffa med familjen i Europa

Hur långt kommer man egentligen med tåg i Europa på ett par veckor? Och hur funkar allt praktiskt från biljettköp till att fixa boende? Lands utsände testade interrail – och fick mersmak.

 Spela kort på bekvämt tyskt tåg med wifi, fräscha toaletter och restaurangvagn.
Spela kort på bekvämt tyskt tåg med wifi, fräscha toaletter och restaurangvagn. FOTO: Irmi Persson

Morgontåget mot Malmö rullar sakta in mot perrongen på Stockholm Södra. Vi är fyra personer, två vuxna och två barn på nio och tolv år, som bestämt oss för att upptäcka Europa med tåg. Här börjar vår tågluff.

Läs också: Bästa packlistan för tågluffen

Ta tåget till Kroatien

Vi har planerat och bokat hela resan ner till Kroatien där vi ska stanna i fem dagar. Hemresan har vi däremot inte planerat alls. Lite spontanitet vill vi ha utrymme för.

Eftersom vi vill se så mycket som möjligt har vi enbart valt dagtåg. De är också lättare att få plats på än de ofta långt i förväg fullbokade nattågen. Vill man ligga bekvämt kostar det dessutom därefter.

 Vy över Salzburg från borgen Hohensalzburg.
Vy över Salzburg från borgen Hohensalzburg. FOTO: Irmi Persson

Att göra på tåget

Nedresan går via Hamburg, Salzburg och den kroatiska kuststaden Rijeka. Därifrån tar vi båt till Rab, en liten ö strax söder om det mer kända Krk.

 Irmi, 44 år, Magnus, 45 år, Sonja, 12 år och Måns, 9 år.
Irmi, 44 år, Magnus, 45 år, Sonja, 12 år och Måns, 9 år. FOTO: Irmi Persson

Den första resdagen flyter allt på utan problem och vid middagstid är vi framme i Hamburg, Tysklands näst största stad och en viktig knutpunkt för tåg vidare ut i Europa. Efter en hotellnatt köper vi matsäck på stationen och sätter oss på ett bekvämt Deutsche Bahn-tåg till Salzburg via München.

Vi umgås, spelar kort, lyssnar på poddar och myser medan landskapet förändras utanför tågfönstret. De österrikiska alperna tornar upp sig i fjärran och mot kvällen är vi framme.

 I Köpenhamn bytte vi till buss för vidare färd till tågfärjan i Rödby.
I Köpenhamn bytte vi till buss för vidare färd till tågfärjan i Rödby. FOTO: Irmi Persson

Besöka Salzburg

I Salzburg har vi bokat ett rum på värdshuset Gasthof Wastlwirt i ett lugnt och lummigt villaområde. Vi bestämmer oss för att promenera dit i den svala kvällen.

Mozarts födelsestad är pampig i förhållande till sin promenadvänliga storlek. På ”vår” sida om floden Salzach ligger gamla stan och den maffiga borgen Hohensalzburg. Vi går upp, utforskar borgen, tar en välförtjänt fika och åker bergbanan ner. På kärleksbron över Salzach hänger mängder av hänglås, många hjärtformade och med någon inskription. Vi stannar där en stund, går runt i gamla stan och avslutar dagen med middag på en hamburgeria.

 Strandpromenaden mellan Palit och Rad stad. Vi kunde gå in till stan på en halvtimme. Badvänligt och otroligt vackert.
Strandpromenaden mellan Palit och Rad stad. Vi kunde gå in till stan på en halvtimme. Badvänligt och otroligt vackert. FOTO: Irmi Persson

Båt till Rab

Efter två nätter i Salzburg åker vi vidare mot Rijeka i Kroatien. Resan går via Slovenien med byte i Ljubljana. Här har tågen vare sig wifi eller luftkonditionering. Det kompenseras av att vi får en egen kupé med utdragbara säten.

Vi sover en natt i en fin lägenhet nära Rijekas hamn. Nästa dag hinner vi ta en sväng till frukt- och grönsaksmarknaden nära hamnen. De färska hallonen, söta persikorna och ljuvliga fikonen blir ett perfekt mellanmål på den knappt två timmar långa båtresan till ön Rab.

 Inte fullt så paradisiskt på Rajska plaža som vi hade hoppats. Men långgrunt och barnvänligt.
Inte fullt så paradisiskt på Rajska plaža som vi hade hoppats. Men långgrunt och barnvänligt. FOTO: Irmi Persson

Stränder på Rab

Vi har hyrt en liten semesterlägenhet med pool i Palit strax utanför Rab stad. För säkerhets skull bokade vi i förväg, men det hade gått minst lika bra att ordna boende på plats. Det finns gott om lediga lägenheter.

Ön bjuder på både sten- och sandstränder. Havet är så där overkligt klart och turkosblått. Nu följer några lata dagar med bad i pool och hav, massor av glass, god mat och en liten båttur till en badvik på andra sidan ön.

 Hohensalzburg, stor och välbevarad borg.
Hohensalzburg, stor och välbevarad borg. FOTO: Irmi Persson

Vi tar också lokalbuss till den långgrunda sandstranden Rajska plaža, paradisstranden. Den är fullproppad med folk och inte fullt så paradisisk som namnet antyder. Vi trivs bättre längs den badvänliga strandpromenaden i Palit.

Läs också: Bästa tipsen för tågluff med barn

Tar buss till Italien

Efter fem nätter på Rab har vi vilat upp oss ordentligt och är redo för lite mer luffande. Vi kollar kartan och bestämmer oss för att ta bussen från Rijeka till Trieste i Italien. Det är billigt och går snabbare än med tåg.

 Venedig är superturistigt men väldigt speciellt och vackert. Tre-fyra timmar tyckte vi var lagom för ett besök.
Venedig är superturistigt men väldigt speciellt och vackert. Tre-fyra timmar tyckte vi var lagom för ett besök. FOTO: Irmi Persson

Från Trieste blir det regionaltåg till medeltidsstaden Verona med ett kortare spontanstopp i Venedig. Från Verona reser vi till Berlin och checkar in på hotell i den bohemiska stadsdelen Prenzlauer Berg.

Smidig internetbokning

På de italienska regionaltågen behövs inga platsbiljetter men däremot på tåget Verona-München-Berlin. Det bokar vi smidigt på Deutsche Bahns hemsida för några euro.

När vi vill boka platser från Berlin till Köpenhamn går det inte lika lätt. Tåg efter tåg är helt fullt, vilket gör att vi till slut måste välja ett som tar en lång omväg genom Danmark. Det är kort om tid mellan de många bytena, men vi har tur och missar inga anslutningar.

 Rab stad är litet, mysigt och promenadvänligt.
Rab stad är litet, mysigt och promenadvänligt. FOTO: Irmi Persson

Tågluffen slår charter

Väl hemma är vi nöjda och fulla av nya intryck. En charterresa hade inte haft en chans mot tågluffen upplevelsemässigt.

På 16 dagar hann vi se en rad städer, leva skönt strandliv och dessutom få massor av inspiration till framtida tågresor.

Om oss som reste

Irmi, 44 år, Magnus, 45 år, Sonja, 12 år och Måns, 9 år. Vi bor i Älvsjö och har under flera år bytt hus på semestern. I år ville vi testa något annat. Vi hade också bestämt oss för att inte flyga av klimatskäl. Tillsammans med barnen kom vi fram till att tågluff var en bra grej!

Vår rutt

Dag 1: Stockholm-Hamburg

Dag 2: Hamburg-Salzburg

Dag 4: Salzburg-Rijeka

Dag 5: Rijeka-Rab (färja)

Dag 10: Rab-Rijeka-Trieste (färja+buss)

Dag 11: Trieste-Venedig-Verona

Dag 13: Verona-Berlin

Dag 15: Berlin-Malmö

Dag 16: Malmö-Stockholm

Biljetter

Lösa biljetter eller interrailpass

Det går att köpa lösa biljetter via respektive tågbolags hemsida. Om det lönar sig eller inte beror på när och hur mycket man vill resa.

För oss var interrailpass (giltiga en månad med sju resdagar) det bästa alternativet. Vi köpte passen direkt på Interrail.eu, det var några hundralappar billigare per pass än på Interrail.se. Vi fick dessutom 10 procent rabatt eftersom vi var ute i god tid.

Kostnad: 302 euro per vuxen + 232 euro för 12-åringen och 0 euro för 9-åringen = 836 euro totalt.

Kostnader för eventuella platsbokningar tillkommer. De är oftast inte så höga och de kan vara värda sitt pris på populära tågsträckor. Det var enkelt att boka enbart sittplatsbiljetter på både Deutsche Bahns och Österreichische Bundesbahnens hemsidor: Deutschebahn.com och Oebb.at. Biljetterna kostade mellan 9 och 12 euro för fyra personer per bokning inklusive tågbyten.

Interrailpasset gäller även för in- och utresa i Sverige. På SJ:s hemsida klickar man bara på ”Lägg till SJ Prio/pendlartbiljett” och väljer ”Interrail” alt ”Eurailkort” i rullistan för att köpa enbart platsbiljett. För oss fyra kostade det 300 kronor Stockholm-Malmö.

Platsbiljetter på snabbtåg i Europa, till exempel franska TGV och italienska Frecciarossa, brukar vara lite dyrare. Vill man resa billigt är det värt att kolla upp alternativ, till exempel regionaltåg.

Smarta appar

Trainline EU och Rail Planner är två appar jag varmt rekommenderar. De var till stor hjälp när vi planerade våra rutter. I trainline-appen kan man även köpa en del platsbiljetter även om vi valde att köpa direkt på tågbolagens hemsidor.

Booking och Airbnb gör det smidigt att boka boende allt eftersom. Vill man ha viss flexibilitet är det skönt att slippa boka allt boende i förväg.

Google Maps funkar klockrent om du kommer till en storstad och vill använda lokaltrafiken. Bara att skriva in vart du vill åka och trycka på tågikonen i appen så får du förslag på lokalbussar, t-bana etc.

Boende

Vi bokade boende i Hamburg, Salzburg och på ön Rab hemma i Sverige genom Booking.com och Interhome.se. Övriga rum och lägenheter bokade vi en eller ett par dagar i förväg med hjälp av Bookings och Airbnbs appar.

Allt funkade och vi bodde riktigt bra på de flesta ställen. Vi gillade att bo i lägenheter även om det vara lite dyrare än rum. Det kompenserades lätt av att vi kunde hålla matkostnaderna nere. I någon lägenhet fanns även tvättmaskin, mycket uppskattat efter en hel del handtvätt i handfat.

Liten varning för att priset i apparna inte stämmer helt. Vi fick även betala ”turistskatt” på runt en hundralapp i flera städer.

Packning på tågluff

Alla fick bära sin egen packning. Vi köpte ställbara ryggsäckar till barnen för ca 400 kronor styck som funkade fint. Vi vuxna hade ryggsäckar sedan tidigare.

För att hålla nere vikt och volym tog vi bara med några få klädombyten. När det var möjligt tvättade vi för hand.

Packlistan såg ut ungefär så här:

1 par tunna långbyxor

1 regnjacka

1 varm tröja/fleece

3 t-shirts

2 shorts

1 klänning

1 keps

1 set träningskläder/-skor

1 par bekväma skor

1 par flipflops

badkläder

1 tunn handduk

bok

hörlurar

Ipad

necessär

våtservetter

handtvättmedel

block och penna

spork (kombinerad gaffel, sked och kniv)

soldriven mobilladdare

kortlek

magväska för förvaring av id-handlingar, betalkort mm

1 tygpåse för strandutflykter mm

Lärdomar och tips

• Ha alltid lite kontanter till hands. I Europa är kortbetalning inte lika självklart som i Sverige.

• Nästa tågluff kommer vi att lägga in något eller ett par nattåg. Särskilt på hemvägen blev det faktiskt lite långtråkigt mellan Verona och Berlin.

• Ha is i magen när det gäller boende. Vi hade antagligen inte behövt boka i förväg trots att det var semestertider.

• Vill du åka nattåg gäller det tvärtom att vara ute i god tid. De är ofta fullbokade om man väntar för länge.

• Fundera på att ta buss vissa sträckor. Det behöver inte vara dyrt och kan spara både tid och resdagar. Vi tog till exempel buss från Rijeka i Kroatien till Trieste i Italien. Det kostade 8 euro per person och biljetterna var lätta att boka på bussbolagets hemsida.

• Ibland kan det även löna sig att köpa en lös tågbiljett om man inte ska så långt för att spara en resdag i interrailpasset.

• Är du inte medlem i gruppen Tågsemester på Facebook, bli det bums. Ovärderliga råd, hjälpsamma gruppmedlemmar och massor av inspiration!

• Giltigt pass är ett måste. Id-kort eller körkort räcker inte.

• Om du bara tänker stanna några timmar i en stad, lås in väskan i en förvaringsbox eller lämna i bagageförvaring på tågstationen. Det är lätt värt några euro att slippa släpa runt på ryggsäcken.

• Snåla inte med snacksen (fruktsallad, glass, chips, kex mm), de håller humöret uppe. En tur till restaurangvagnen brukar också liva upp tågresan om det blir långtråkigt.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen