Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 19 februari 2019

Tågresebyrån i Kalmar växer i svindlande takt

Förra året fördubblades utlandsbokningarna hos den lilla resebutiken på Kalmars centralstation. 2019 års första månad levererade en fyrdubbling.

– Det har exploderat. Järnvägen kommer helt klart att få en ökad betydelse framöver, säger delägaren och tågentusiasten Ivar Karlsson, 69.

 Ivar Karlsson driver Centralens resebutik i Kalmar som erbjuder Europasemester med tåg.
Ivar Karlsson driver Centralens resebutik i Kalmar som erbjuder Europasemester med tåg. FOTO: Privat

Han har jobbat med tåg sedan första sommarjobbet på SJ 1965. 54 år senare har framgången för Ivar Karlssons resebutik nått oanade höjder. Inte sedan Berlinmuren föll har Ivar Karlsson sett ett liknande uppsving för tågresandet.

– Det är ju miljöfrågan som spelar roll, med Greta Thunberg och andra klimataktivister som går i spetsen för den här utvecklingen. Folk har börjat fatta att man måste ge sitt bidrag till det hela och att resa med tåg kan dessutom bli roligare och bättre. Sverige har varit ett extremt flygland om man jämför med kontinenten, men nu håller det på att svänga. Det kan ske rätt så rejäla förändringar inom den närmaste tiden, säger Ivar Karlsson, som tillsammans med Maria Petersson äger Centralens resebutik sedan 2017.

Läs också: De startar resebyrå för tågcharter

Underlättar tågsemester i Europa

 Att tågsemestra i Europa är rena geografilektionen, om du frågar Ivar Karlsson!
Att tågsemestra i Europa är rena geografilektionen, om du frågar Ivar Karlsson! FOTO: iStock

Många vänder sig till en resebyrå för att boka tåg utomlands, just för att bokningsprocessen upplevs krånglig.

– Det är inte bara att läsa en tidtabell, det är rätt pyssligt att knåpa ihop det själv. På de tyska stationerna kan det vara byte på åtta minuter, då kan vi som vet ge ett realistiskt förslag på korrigering. Vi har möjligheter att räkna på en resa, känner till tidtabellsförändringar och planerade banarbeten. Vi har helt enkelt rätt bra koll vad som pågår på den europeiska rälsen, säger Ivar Karlsson.

För familjer med barn kan tågsemester vara en ekonomisk besparing, speciellt under högsäsong. Med tåget ankommer man också direkt in i stadskärnan – och slipper dyr och krånglig transfer från flygplatsen.

– I synnerhet om man ska besöka flera resmål på resan så kan man med tåg kombinera resorna på ett sätt som nästan är omöjligt med flyg. Våra kunder ser det som man annars flyger över. Det blir en mycket mer varierad semester, där man kan se Europa förändras från nord till syd. Det är rena geografilektionen!

Läs också: Så minskar du ditt klimatavtryck – enkla tips att börja med redan i dag!

Enormt genomslag

 Centralens resebutik ligger inrymd i centralstationen i Kalmar.
Centralens resebutik ligger inrymd i centralstationen i Kalmar. FOTO: Privat

Centralens resebutik har fått ett enormt genomslag den senaste tiden – under 2018 fördubblades tågförsäljningen till utlandet jämfört med 2017. Kalmarborna utgör bara max två procent av kunderna, resten är från övriga Sverige och i viss mån även Norge. Endast ett par andra resebyråer i Sverige erbjuder tågsemester sedan SJ stängde ner sin utlandsbokning år 2014.

De sju anställda i butiken har minst sagt fullt upp och Ivar Karlsson jobbar själv uppåt 80 timmar i veckan. Men i och med det stora uppsvinget för tågresande är Ivar trots sin pensionsålder inte redo att lägga av ännu.

– Dels är det ju mitt tågintresse som driver mig. Det är en vettig grej i sig, både trafiksäkerhetsmässigt och miljömässigt. Och just nu är det spännande när det händer så mycket!

Ivar Karlssons tågpärlor

Favoritresemål med tåg?

– Prag och Wien är båda väldigt lätta att nå med tåg. Gaeta, söder om Rom, är en pärla med fina stränder och nationalpark intill.

Önskeresmål med tåg?

– Transsylvanien!

Populäraste tågsemestern i Europa?

– Italien är mest populärt.

Bästa med att tågsemestra?

– Att man får tid att umgås med de man reser med och kan träffa en och annan skojare längs vägen. Man får se vackra landskap och kan läsa en god bok.

Sämsta med att tågsemestra?

– Om man packar för mycket och planerar för stressigt. Packa lagom och res med förstånd så slipper du bli stressad!

Favoritsysselsättning under tågresan?

– Att umgås med de jag reser med, lära känna folk i restaurangvagnen. Folk har tid att prata när man åker tåg, det ger många inblickar i livet i de länder man reser i.

Viktigaste argumentet till att välja tågsemester?

– Miljön, möjligheten att få en variationsrik resa, och att i storstäder kunna komma direkt in i centrum med tåget.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen