Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 5 april 2022

Upplev slottsparker och odlarglädje – följ med på Lands trädgårdsresa

Njut av svenska sommargrönskan! Följ med på Lands trädgårdsresa ledd av de två kunniga trädgårdsciceronerna landskapsarkitekt Janne Stålbom och trädgårdsmästare Mäster Claes. Bli guidad genom slottsparker, prunkande sekelskiftesträdgårdar och japansk minimalism.

Vi möts i Stockholm och kastar oss genast ut i den svenska sommargrönskan.

Som punkt ett under Lands trädgårdsresa ”Från slottspark till fickpark”, kan vi se framemot en spännande visning i familjen von Ehrenheims hem på det ståtliga slottet Grönsöö som ligger intill vattnet på en udde ute i Mälaren. Slottet erbjuder en kulturmiljö med lummig och grönskande park och trädgård och ett aktivt jord- och skogsbruk. Vid Grönsöö finns den Skytteanska trädgården bevarad, en fruktodling från 1600-talet och som idag innehåller Sveriges äldsta kommersiella fruktodling.

 Vi besöker familjen von Ehrenheims hem på slottet Grönsöö. Guidningen går igenom slottsparken, kinesiska lusthuset och blomstergården samt delar av slottet.
Vi besöker familjen von Ehrenheims hem på slottet Grönsöö. Guidningen går igenom slottsparken, kinesiska lusthuset och blomstergården samt delar av slottet.

Lands trädgårdsresa från Slottspark till fickpark, den 8 augusti 2022, är ett utmärkt tillfälle för dig som älskar trädgård att hänge dig åt ditt intresse. Under fyra händelserika dagar lägger vi fokus på ny kunskap, odlingsglädje och trevligt umgänge med likasinnade.

Fyra dagar med trädgårdsinspiration och glädje

Läs mer om Lands trädgårdsresa

Oavsett om du är proffs eller glad amatör i trädgården utlovas en resa fylld med inspiration i form av guidade turer i stora och små parker och trädgårdar, trevliga boenden, god mat och nya idéer att ta med hem till din egen täppa.

Resans ciceroner, landskapsarkitekt Jan Stålbom och trädgårdsmästare Claes Wengström också kallad Mäster Claes kommer utan tvekan göra sitt yttersta för att du och dina medresenärer får uppleva hög stämning och många skratt längs vägen. Jan Stålbom är erfaren färdledare och landskapsarkitekt och besitter även specialkunskap inom den japanska trädgårdskonsten. Claes är en väl anlitad trädgårdsmästare bland kända personer, bland andra Lennart och Sonja Bernadotte på Mainau. Hans specialitet är sekelskiftesträdgårdar och buxbom- och rosplanteringar i slotts- och herrgårdsmiljöer.

– Målsättningen är att vi ska få fin sammanhållning och att alla ska känna att det får med sig inspiration och ny kunskap, säger Mäster Claes.

Besök på Skeppsta gård en riktig höjdpunkt

 Privat visning av Mäster Claes kuskbostad och trädgård på Skeppsta gård.
Privat visning av Mäster Claes kuskbostad och trädgård på Skeppsta gård.

En av resans höjdpunkter är när Mäster Claaes bjuder på en privat visning av sitt livsverk på järnbruket Skeppsta som har anor som sträcker sig ända till 1500-talet.

Här bor och verkar Mäster Claes i det som tidigare varit kuskens bostad. Kuskvillan har han inrett med en del arvegods, en del som ropats in på auktion och gåvor från vänner. Den med intresse för klassisk inredning och trädgård kommer sannerligen inte bli besviken. Trädgården är en frodig lustgård med inspiration från förra sekelskiftet och ett populärt besöksmål.

– Här finns en 200 meter lång perennrabatt fyllt med allt det som min mormor Agda odlade: pioner, flox, prästkrage, löjtnantshjärta och till exempel 20 stycken stora magnolior, lockar Claes.

Besök på Julita Gård i Sörmland

 Besök på Julita Gård i Sörmland. Här lär vi oss mer om trädgården och godsets historia.
Besök på Julita Gård i Sörmland. Här lär vi oss mer om trädgården och godsets historia.

 Julita gård är Nordiska museets herrgårdsmiljö i hjärtat av Sörmland vid sjön Öljaren
Julita gård är Nordiska museets herrgårdsmiljö i hjärtat av Sörmland vid sjön Öljaren

Resan bjuder även på besök på Julita Gård i Sörmland. Här lär vi oss mer om trädgården och godsets historia. Vi blir guidade genom Vadstenas historiska klosterträdgård som nyss fyllt 800 år. Vi besöker författaren Ellen Keys vackra hem på sydsluttningen av Omberg. Och sist men inte minst blir det ett besök och guidning på Billbäcks plantskola.

– Detta är Sveriges största och bästa plantskola. Den som vill ska absolut ta chansen att handla när vi är där, tipsar Claes.

Läs mer och boka Lands trädgårdsresa
 I pittoreska Mariefred, ligger Gripsholms Värdshus med hänförande utsikt över Gripsholms Slott och Mälaren.
I pittoreska Mariefred, ligger Gripsholms Värdshus med hänförande utsikt över Gripsholms Slott och Mälaren.

Följ med på Lands trädgårdsresa den 8 augusti, 2022 – 4 dagar

Boende: Gripsholms Wärdshus, Mariefred och Vadstena Klosterhotell

– Rundresa med turistbuss

– 3 övernattningar i vald rumskategori

– Lokalguider med expertkunskap om trädgård och historia

– 3 frukostar, 3 luncher och 2 middagar inkl dryck

– Resegaranti

– Färdledare från Specialresor

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Fler spännande resmål

Land Shopping Nyhetsbrev

Vill du också ha shoppingtips och bra erbjudanden varje vecka till din e-post? Skriv upp dig nu och missa inget!

Missa inga köptips
Inspiration och specialerbjudanden
Spara pengar

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Till toppen