Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 17 december 2016

30 år efter mordet: Olof Palmes liv i 12 delar

Den 28 februari är det 30 år sedan statsminister Olof Palme sköts ihjäl på Sveavägen mitt i Stockholm. Här är 12 delar som visar att han var mycket mer än en världsberömd politiker.

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

1. Klen och sjuklig som barn

 

Olof Palme föddes den 30 januari 1927. Han var klen till hälsan och led av tuberkulös knölros, allergier och eksem.  ”Jag låg strängt taget alltid till sängs”, har han berättat om sin barndom. Tristessen botade han med att lära sig läsa vid 3–4 års ålder. Som femåring talade han tre språk flytande. Svenska med pappa och syskonen, tyska med mamma och franska med guvernanten.

2. Carl Bildts farmor var med på dopkalaset

 

Olof döptes och det hölls kalas med mamma Elisabeth, pappa Gunnar och syskonen Claës och Catharina. Familjen Palme, där Olofs farfar Sven var en ledande försäkringsdirektör och politiker, ingick i ett överklassnätverk med kändisfamiljer som fortfarande har en position i Sverige. Carl Bildt blev Olofs främste antagonist på 1980-talet. Carls farmor var med på Olofs dopkalas.

3. Margit var Olofs först kärlek

Margit Andersson var Olofs första barnflicka. Han blev kär i henne som 4-åring och svartsjuk när hon gifte sig och försvann från familjen. Olofs barndom var kvinnodominerad, pappa Gunnar dog redan 1934.

4. Alltid yngst i skolan

 

Olof började i Beskowska privatskolan som femåring. En brådmogen, mångsidigt intelligent pojke som här uppträder i en pjäs. Han var yngst ”i klassen” under sin skoltid vilket innebar risk för mobbing. Han utvecklade tidigt en tävlingsinstinkt för att klara sig.

5. Student som älskade giftiga formuleringar

 

Olof (längst upp till höger) tog studenten som 17-åring 1944 vid Sigtuna humanistiska läroverk. Därefter jobbade han ett tag som journalist på Svenska Dagbladet där han bland annat sågade ett teaterlustspel av Vilhelm Moberg och blev uppläxad av chefredaktören. Giftiga formuleringar var han bra på tidigt: ”De som sutto lite längre bak hörde inte ett dugg, men det var nog bara en fördel” skrev han om lustspelet.

6. Fotboll och öldränkta fester

 

Palme på Kenyon College i Ohio 1947 (32 på tröjan). Han spelade i fotbollslaget, arbetade extra som servitör och deltog i de ofta förekommande öldränkta festerna, berättade en medstudent. Tiden i USA blev viktig för Palme. Han var en vän av USA, men de hemska orättvisorna i samhället bidrog till att han blev socialdemokrat.

7. Lisbet inspirerade om jämställdhet

 

Lisbet Beck-Friis gifte sig 1956 med Olof och blev också en viktig samtalspartner i politiken, inte minst i frågor som rörde barnens villkor och jämställdhet mellan könen. Lisbet (född 1931) är barnpsykolog till yrket.

8. Lysande världsstjärna i politiken

 

Palme blev med åren en av världens mest kända och aktade politiker. Willy Brandt, dåvarande Västtysklands förbundskansler, var en av många ledare i Palmes nätverk.

9. Fångade alltid publiken

 

Ingen kunde fånga en publik som Palme. Han var rolig och fyndig, men kunde också vara ursinnig och dräpande. Francoregimen i Spanien kallade han för ”satans mördare” 1975.

10. Bohemisk och oförutsägbar

Palme var bohemisk till sin läggning och kunde uppträda i oväntade kombinationer som här med päls och röd toppluva.

11. Förloraren fick lämna makten

 

Palme fick lämna över makten 1976 och gå i opposition. Partiet hade kommit i otakt med samtiden och pressats av bland andra Astrid Lindgren för sin skattepolitik. Skandaler som IB-affären där avslöjarna sattes i fängelse gjorde inte saken bättre. I Geijeraffären 1977 anklagades Palme för att ljuga i syfte att skydda förre justitieministern Lennart Geijer.

12. Vinnaren tog tillbaka makten

 

Palme förlorade valet också 1979 och fick kritik för sitt taktiska trixande i folkomröstningen om kärnkraft 1980. I valet 1982 kom Palme tillbaka och han höll ställningarna 1985. Men Palmes sista tid vid makten blev stormig. Löntagarfonderna och andra arbetsmarknadsfrågor splittrade arbetarrörelsen. U-båtsjakten och relationen till Sovjet blev heta debattämnen.

 

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen