Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 19 januari 2016

70 år sedan Ulla Billquists mystiska självmord

I dokumentären När molnen skingras framkommer ett möjligt svar bakom den avgudade sångerskans gåtfulla självmord för 70 år sedan: Utpressning för att Ulla Billquist dubbelliv inte skulle avslöjas.

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

Resväskan stod klar i hallen i fyrarummaren på Nybrogatan 77 i Stockholm. Men Ulla Billquist tog aldrig tåget för att uppträda i Karlstad. I stället hittades hon död hemma på köksgolvet. Fyra lysgaskranar stod på för fullt.

Spekulationerna om varför den folkkära sångerskan tog sig själv av daga den 6 juli 1946 blev enorma. Inte blev det mindre mystiskt av att polisrapporten hemligstämplades och att händelsen knappt nämndes i radio och dagstidningar.

Anledningen till att locket lades på och limmades fast: Ulla Billquist var homosexuell. En sak var att sådant på den tiden betraktades med avsky, en annan att om hennes läggning avslöjades skulle på kuppen även andra kända namns förehavanden röjas. Helt otänkbart, även för myndigheterna. Ingen pratade om homosexualitet, och man skulle inte göra det heller.

Ulla Billquist var Sonoras största artist. Hon gjorde många legendariska inspelningar, inte minst Min Soldat.
Ulla Billquist var Sonoras största artist. Hon gjorde många legendariska inspelningar, inte minst Min Soldat.

Främst den delen av Ulla Billquists livsöde berättas det om i den nya dokumentärfilmen När molnen skingras, gjord av journalisten och producenten Lasse Zackrisson. Det tabulagda ämnet tas upp eftersom det var en central del av den firade artistens tillvaro och ger svar på en del av frågorna kring henne.

– Ulla Billquist sjöng mycket om sitt eget liv. Hon såg till så att hon ofta fick sådana texter. I alla år har man trott att hon sjöng till männen, men nu kan allt sättas i ett annat perspektiv, säger Lasse Zachrisson.

– Hon lade in mycket av sig själv i det hon gjorde. Några år innan hon tog livet av sig började hon sjunga låtar om att avsluta sitt liv. Bitterljuva avsked, till exempel. Och hon sjöng in Pär Lagerkvists Det är vackrast när det skymmer. Ulla förstod att hon inte skulle leva för evigt.

Ulla Billquist med kollegan Lasse Dahlquist i Göteborg i november 1940. Ulla och Lasse jobbade mycket i ihop som beredskapsartister i början 1940-talet.
Ulla Billquist med kollegan Lasse Dahlquist i Göteborg i november 1940. Ulla och Lasse jobbade mycket i ihop som beredskapsartister i början 1940-talet.

Upprinnelsen till den aldrig tidigare offentliggjorda historien om Sverige mest berömda röst under krigsåren var att Lasse Zackrisson för 15 år sedan träffade Brita Conradson, Ulla Billquists kanske mest förtroliga vän som var 101 år vid sin död 2014. Alla andra inblandade har genom åren bestämt tigit still, men för Ulla bästis var det som att öppna en tryckkammare. Hon blåste bort dimridåerna och återgav sanningen, eller åtminstone händelseförloppet under Ulla Billquist sista tid.

Brita Conradssons utsaga får stöd i det manus Hasse Ekman skrev till sin film Flicka och hyacinter som hade premiär 1950. Ekman, som var god vän med Ulla Billquist, irriterades av att den djupt älskade artisten inte fick något erkännande efter sin död, att det bara var hysch-hysch. Utan att nämna några namn berättade han i filmen om vad som skedde i samband med självmordet. Kanske kände Hasse Ekman också extra för ämnet då hans far Gösta var bisexuell.

Dagen innan Ulla begick självmord ringde hon till sin dotter Åsa och sa: ”Vad fint, vi ses på måndag!” I den nya biodokumentärfilmen framkommer också att Ulla på kvällen var på en fest där även den välkända schlagersångerskan och skådespelerskan Zarah Leander befann sig. De hade träffats redan 1930 och var mer än bara vänner. När Leander valde att tillbringa natten med en man sårades Ulla djupt. Hon ringde runt till sina vänner och sa att hon inte orkade längre. Portvakten uppgav senare att ett tidningsbud hade sett Ulla Billquist på morgonen då hon storgråtande kom springande på gatan och försvann in i huset.

1930 gjorde Ulla Billquist underklädesreklam.
1930 gjorde Ulla Billquist underklädesreklam.

Ulla Billquist hittades död med armarna vilande över bröstet och huvudet på en kudde. Det låg en kudde bredvid 38-åringen på golvet. Någon hade haft huvudet på den, men flytt fältet i sista stund. Vem?

– Den frågan får vi nog aldrig ett svar på. Brita Conradsson visste vem det var. Men hade också lovat sig själv att aldrig avslöja svaret. Det enda hon sa till mig var att personen var mycket mer känd än Ulla, säger Lasse Zackrisson.

Ulla Billquist hade en pressad tillvaro. Hon arbetade hårt och levde samtidigt ett dubbelliv. Hennes familj fick aldrig reda på någonting. Ulla var gift tre gånger och fick som 20-åring dottern Åsa 1927. Omgivningen betecknade henne som ovanligt sensuell och otroligt vacker med en fantastisk utstrålning – hon var männens stora dröm. Såg hon till att alltid vara gift för att kunna bära en mans efternamn och hålla andra karlar på behörigt avstånd när det blev kalabalik i Folkparkerna och på andra ställen?

Alldeles oavsett var Ulla Billquist förtvivlad över det hemlighetsmakeri hon tvingades till. Dessutom var hon sannolikt under utpressning. Ulla tjänade ofantligt med pengar, men hade enligt dottern Åsa nästan aldrig råd med någonting. Åsa hävdade att hennes mamma ofta blev lurad av arrangörer och på annat sätt. Hennes sista man Gunnar Hahn, som också ackompanjerade Ulla på piano, menade å andra sidan att det långt ifrån var på det viset.

Ulla gjorde en del turnéer med skådespelaren och vännen Eric Gustafsson.
Ulla gjorde en del turnéer med skådespelaren och vännen Eric Gustafsson.

Så vart tog alla pengar vägen? ”Jag har uppfyllt mitt uppdrag. Nu hoppas jag att du också fullföljer det du har lovat!”, stod det i ett brev poststämplat i Uppsala. Kan det förtäckta hotet också ha bidragit till att Ulla Billquist inte orkade längre?

– Kanske var det någon som hade någon mindre gynnsam bild på henne eller annat som kunde publiceras och ge offentligt ljus åt Ulla homosexualitet. Sannolikt hade någon en hållhake på henne, och kanske inte bara med anledning av brev som jag själv har sett. Dödsboet innehåll överraskande lite medel med tanke på hur mycket hon hade dragit in, säger Lasse Zackrisson som 2010 släppte CD-boxen Den kompletta Ulla Billquist med stjärnans samtliga inspelningar.

– Jag vill även framför allt med dokumentärfilmen bidra till det goda minne Ulla förtjänar, helt oberoende av hennes privatliv. För hon var en högst märkvärdig artist. Hon blev stor som schlagersångerska, men visor var egentligen hennes kall. Mot slutet hyrde hon själv ställen och höll litterära visaftnar. Ulla Billquist var en mycket känslig konstnärssjäl.

När molnen skingras har biopremiär den 8 februari i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Filmaffisch_lowres

Missa inte filmen om Ulla Billquist

Ulla Billquist lämnade inget avskedsbrev efter sig när hon tog sitt liv mitt i karriären endast 38 år gammal. I 15 år har Lasse Zackrisson samlat material till berättelsen som hade väckt skandal om den kommit ut då hon dog för 70 år sedan. När molnen skingras har biopremiär den 8 februari i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen