90 år sedan Flyborgska smällen: Första bilbomben skakade Stockholm
En dimmig och rå marsnatt 1926 trodde stockholmarna att en jordbävning drabbat staden. Flera tusen fönster skallrade sönder. Men det var en bomb som exploderade.
En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal
Sixten Flyborg och Erik von Arbin var bekanta sedan ungdomsåren och hade bland annat tillbringat en tid tillsammans på sanatorium eftersom de båda var lungsjuka. Under en vistelse på Ceylon fick de idén att starta en teimportfirma som blev framgångsrik. Men företagandet spårade ur och skulderna hopade sig. Erik von Arbin lärde känna den unga festprissen Alexander Kreüger som hade en brokig bakgrund och bland annat blivit relegerad från flera privatskolor.
Problemen i företaget ledde till att paret Kreüger–von Arbin genomförde försäkringsbedrägerier för att få ut pengar. Man försökte också flera gånger att göra sig av med Flyborg som hade en livförsäkring tecknad på von Arbin och som skulle kunna användas för att rädda företaget. Flyborg blev till slut offer för en djävulsk plan. Han bjöds på middag och kumpanerna såg till att han blev rejält full under den blöta natten. Vid tre-tiden på morgonen den 12 mars 1926 hade trion hamnat i företagets lokal vid Kungsholms hamnplan för att runda av festandet. En taxi beställdes och den närmast medvetslöse Flyborg lyftes in i baksätet. Erik von Arbin gick bakom bilen för att kasta vatten, tror taxichauffören. Men von Arbin apterar en kraftig dynamitladdning baktill på bilen, en Buick. Taxin fick i uppdrag att köra Flyborg till Sturegatan, där han skulle sova över och det sista Flyborg säger i livet är: ”Ja, kör till Sturegatan 8”. Efter någon minut exploderar laddningen på krönet av Pipersgatan på Kungsholmen och förödelsen är enorm.
Flyborgska smällen (eller Piperska smällen som den också kallas) sprängde sönder Sixten Flyborg. Överkroppen påträffades hundra meter bort, på gården bakom Piperska muren. Taxichauffören Bror Strömberg satt kvar i bilen med ett krampaktigt grepp om ratten när han påträffades, men överlevde mirakulöst nog med enbart smärre skador. Explosionen hördes inte bara över hela Kungsholmen utan också i andra delar av Stockholm. Många vittnade efteråt om att de trodde det var en jordbävning eller någon annan naturkatastrof som inträffat. Flera tusen fönsterrutor skallrade sönder. Kanske hoppades de båda mördarna att explosionen skulle tas för en olycka. Men polisen kom snart sanningen på spåren.
Man lyckades identifiera Flyborg via ett visitkort i hans plånbok som var hel. Ganska snart stod det klart vem han tillbringat sina sista timmar med och von Arbin och Kreüger hämtades till förhör. Båda nekade till en början och sade sig inte ha hört någon explosion vilket polisen tyckte var märkligt eftersom de bodde nära olycksplatsen. Efter några dagars förhör fann de för gott att erkänna bilbombsmordet som är det första i sitt slag i svensk kriminalhistoria. I den enormt uppmärksammade rättegången dömdes de båda till livstids straffarbete och ett skadestånd på 72 259 kronor (nästan två miljoner i dagens penningvärde).
Källor: Wikipedia, Sveriges Radio, Veckans brott i SVT, Stockholms stadsarkiv.
De skyldiga fick långa fängelsestraff
Sixten Flyborg (1892–1926) blev explosionens offer och de skyldiga dömdes till livstids straffarbete. Men både von Arbin och Kreüger släpptes ur fängelset.
Alexander Kreüger, född 1903 i Tyskland, benådades 1938. Från 1951 och fram till sin död 1976 bodde han på Klubbacken 20 i stockholmsförorten Hägersten med titeln ingenjör.
Erik von Arbin, född 1894 i Malmö, benådades 1942 och var 1970 mantalsskriven i Danderyd. Han blev änkling 1982 och avlider själv 1983, då skriven i Vännäsby i Västerbottens län.