Baka gott till påsk!
Goda bakverk hör påsken till. Njut av våra favoriter och duka upp med festliga dekorationer.
En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal
Vetekrans med kanel
25 g jäst
50 g smör
2 dl mjölk
1/2 dl socker
2 tsk kardemumma
6 dl vetemjöl
Gör så här
1. Smält smöret och häll i mjölken och kardemumman. Smula jästen i en bunke och rör ner den fingervarma vätskan.
2. Blanda i socker och sist vetemjöl och låt jäsa till ungefär dubbel storlek.
Fyllning
100 g smör (rumstempererad)
4 msk socker
2 msk kanel
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 220 grader. Kavla ut den jästa degen på bakbordet till en rektangel, cirka 10 x 20 cm. Stryk ut smöret på degen och strö över socker och kanel.
2. Rulla degen och lägg ”öppningen” neråt och lägg den i en rund smord kakform. Pensla med ägg och pärlsocker.
3. Jäs cirka 30 minuter till. Se till att degen jäser dragfritt.
4. Pensla den och ställ in den i ugnen i 10–20 minuter.
Drömtårta
(chokladrulltårta med smörkräm)
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Fyllning
100 gram margarin eller smör
1,5 dl siktat florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
Gör så här
1. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
2. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner det i äggsmeten. Häll den i en långpanna, välsmord eller klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i 225–250 grader i cirka 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt den kallna.
3. Rör matfettet till fyllningen smidigt. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör sedan krämen porös. Bred den på kakan. Rulla ihop kakan. Använd gärna papperet som hjälp. När kakan svalnat helt, pudra över florsocker. Förvara kallt.
Stor Napoleonbakelse
En rektangulär färdigköpt färsk smördeg
1 dl äpplemos
2–3 dl tjock vaniljkräm
1 dl hårt vispad grädde
Glasyr
1 dl florsocker
1 msk vatten
några stänk röd karamellfärg
lite citronsaft
Gör så här
1. Kavla ut smördegen till lämplig storlek, så att den kan delas upp i fyra plattor. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter, cirka 225 grader. När den är färdig får man ofta trycka ned plattorna något så de inte är alldeles för bulliga.
2. Bred äppelmoset på platta 1. Lägg på platta 2. Blanda vaniljkrämen med grädden, och bred över platta 2 i ett jämnt lager. Lägg på platta 3. Bred äppelmos på och lägg på platta 4.
3. Gör glasyren. Blanda florsockret med vatten, karamellfärg och citronsaft och bred över platta 4. Ställ i kylen så att det stelnar. Skär försiktigt i lagom stora bitar.
Vaniljhorn
cirka 40 st
200 gram rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Garnering
1 dl strösocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop smör, vaniljsocker och mjöl med elvispen, använd visparna, tills det blir en smulig deg. Tryck ihop degen med handen i bunken.
2. Ta upp degen på köksbänken. Rulla degen till två tjocka rullar och lägg dem i kylskåpet i cirka 20 minuter.
3. Skär varje rulle i 20 bitar. Rulla ut varje bit till en pinne som du böjer och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Rulla inte för tunt, då bryts kakorna lätt sönder när de är klara.
4. Baka kakorna mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Kakorna ska inte få färg, men kännas lätta när de är klara. Låt kakorna svalna något på plåten. Strö över rejält med socker och lyft över dem på ett galler för att svalna.
Festliga muffinstips!
Välj ditt favoritrecept på muffins och använd olika muffinsformar. Dekorera med glasyr, smält choklad eller fina kakdekorationer efter tycke och smak.