Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 27 december 2016

Briljerade som den vise deckaren Charlie Chan

Han kom från en liten utanför Umeå och emigrerade som 13-åring till USA med sina föräldrar. Där bytte han namn till Warner Oland och blev känd som detektiven Charlie Chan.

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

Han var en rundlagd poliskommissarie från Honolulu med kinesiskt ursprung, hade en stor familj och förkärlek för visdomsord. Deckarhjälten Charlie Chan blev en älskad figur både i böcker och på film, skapad av författaren Earl Derr Biggers och förevigad på vita duken genom flera filmatiseringar på 30- och 40-talen. De sexton första och kanske också de bästa med den invandrande svensken Warner Oland i huvudrollen.

Filmerna är fortfarande så populära att de år efter år visas på kabel-tv runt om i världen. Biggers sex böcker om Charlie Chan har getts ut i nya upplagor och Charlie Chans berömda sentenser finns till och med som speciell samling. Där kan man läsa visdomsord som: ”Gissa är billigt, men fel gissning dyr”, ”Husets framsida berättar sällan sanningen, för att känna invånarna, alltid titta på baksidan”, ”Allmänna opinionen är ofta en avundsjuk hund som skäller i hälarna på de stora” och ”Den kloka elefanten försöker inte härma fjärilen”.

Charlie Chan-filmerna blev också en startpunkt för flera av Hollywoods kommande storstjärnor. Ungraren Bela Lugosi, mer känd som greve Dracula, gjorde en av sina första roller i Mysteriet i Honolulu 1931, walesaren Ray Milland likaså fastän han i Charlie Chan i London använde sitt riktiga förnamn Raymond. Rita Hayworth gjorde under namnet Rita Casino en tidig roll i Charlie Chan i Egypten och regissören Cecil B DeMilles dotter Katherine hade en stor roll i Charlie Chan på Olympiaden.

Warner Olands svenska namn var Verner Ölund och han föddes den 3 oktober 1879 i Bjurholm utanför Umeå. Redan som barn flyttade föräldrarna, hans pappa butiksägaren Jonas Ölund och mamman Maria Johanna Forsberg till Boston i USA. Verner var då 13 år. Under skoltiden intresserade sig svensken för teater och det var därför han endast 18 år gammal flyttade till New York och samtidigt bytte namn till Warner Oland. Redan 1906 spelade han med i en Broadwayversion av Hedda Gabler och upptäcktes då av den kända skådespelerskan Alla Nazimova som gav Warner en roll i sin egen Peer Gynt-uppsättning. Detta ledde till Olands första stumfilmsroller i en ny, snabbt växande industri. Det dröjde inte länge förrän Hollywood kallade på honom. Warner Oland fick ofta på grund av sitt orientaliska utseende spela österländska bovar men han var också med i Jazzsångaren 1927, filmen som brukar kallas den första ljudfilmen, i rollen som en judisk kantor, pappa till huvudpersonen spelad av sångaren Al Jolson. Sedan följde tre skurkroller som den onde Fu Manchu innan det var dags för den första Charlie Chan-filmen 1931: Charlie Chan Carries on. Den kom aldrig till Sverige.

Warner Oland gjorde under sin glanstid inte bara Charlie Chan-filmer. Han hade också titelrollen i vampyrrysaren Dr Yogami från London 1935 och medverkade även i Shanghaiexpressen 1932 mot Marlene Dietrich och i Greta Garbo-filmen Den brokiga slöjan 1934. Men det var som Charlie Chan han blev otroligt populär, med en förmåga att med upphöjt lugn lösa mordmysterier som till och med Scotland Yard gick bet på, alltid korrekt västerländskt klädd. Men det var framför allt hans ordspråksliknande kommentarer i de mest skilda situationer som gjorde att hans stil gick hem överallt. När han trots sin rondör sprungit ifatt snabbfotade bovar sa han: ”Den som springer med lätt samvete springer snabbast.” Ställdes han inför ett svårlöst problem som inte minst hans son kunde åstadkomma i sina försök att lösa pappas olika fall hette det: ”Den som med ett leende accepterar det gudarna sänder har klarat den svåraste läxan i livets hårda skola.”

Eller när ännu ett fall är uppklarat: ”Vem tackar skeden när middagen är slut?” Det är möjligt att Charlie Chan inspirerade deckardrottningen Agatha Christie till hennes spårhund Hercule Poirots tillväga­gångssätt. Liksom Chan samlade han de misstänkta i ett rum innan han avslöjade den skyldige till brottet. Charlie Chans fall utspelade sig över hela världen. Honolulu-detektivens uppdrag följdes med stor spänning även i Kina där de flesta amerikanska filmer med kineser förbjöds. Undantaget var Charlie Chan. Enligt vad författaren Earl Kerr Biggers änka berättat visades Chan-filmer i Kina, Hongkong och Sydostasien. Kineser flockades utanför biograferna för att se sin fiktiva landsman. Han sågs som en hjälte trots att han faktiskt var made in USA. Warner Oland själv blev mottagen som en stor stjärna när han 1936 besökte Shanghai. Han kallades för ”den store kinesiske detektiven”. Kinesiska filmmakare gjorde till och med egna Charlie Chan-filmer.

Med tiden blev Warner Oland också rik. Han ägde flera villor och hade både privatchaufför och kock. Men den fina medaljen hade också en baksida. Oland hade sedan mitten av 30-talet haft svåra alkoholproblem. Hösten 1937 tog hans fru Edith ut skilsmässa och på sommaren året därpå, när filmbolaget 20th Century Fox påbörjat en serie på tre nya filmer med honom, lämnade en deprimerad Warner Oland plötsligt Hollywood och reste till Sverige för att hälsa på släktingar. Här drabbades han av lunginflammation och togs in på sjukhus. Hans liv gick inte att rädda utan Warner Oland gick bort den 6 augusti 1938, endast 58 år gammal. Men Charlie Chan levde vidare. Hans roll togs över av flera andra skådespelare. Den senaste var flerfaldigt Oscarbelönade Peter Ustinov 1981 som gjorde rollen i Charlie Chan och Drakkvinnans förbannelse utan att den väckte någon större uppmärksamhet. Charlie Chan dog nog i dubbel bemärkelse när Verner Ölund oväntat gick bort här ­hemma i Sverige.

Var med i första ljudfilmen

Namn: Verner Ölund eller Warner Oland. Född: Den 3 oktober 1879 i Nyby, Bjurholms kommun, utanför Umeå. Död: Den 6 augusti 1938 i Stockholm men han är gravsatt i USA. Familj: Gift med Edith Gardener Shearn. Föräldrar var Jonas Ölund och Maria Johanna Forsberg. Känd för: Spelade in 16 filmer som den berömde detektiven Charlie Chan. Var aktiv mellan åren 1912 och 1937. Kuriosa: Uttalade ett ord i den första ljudfilmen 1927, Jazzsångaren: Stop!

 

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen