Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 16 december 2016

Carl XVI Gustaf fyller 70 år: Faderlös pojke blev kung över Sverige

Kungen har alltid varit i tiden, efter hans valspråk. På 1970-talet jetsetare, på 1980-talet en sälkramare och efter tsunamin 2004 en som vågade berätta om sin sorg. Men Sverige har inte alltid varit i tiden med kungahuset.

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal.

Den kung som senast utmanade den folkvalda makten var Gustav V som med sitt borggårdstal 1914 ifrågasatte en demokratiskt vald regering som efter talet satt på pottan och tvingades avgå. Hans son Gustav VI Adolf förstod sin plats bättre och gav hovet en yttre glans med sin bildning och sitt konstintresse.

Då Gustav V dog tog han över och en arvprins fortsatte sin utbildning för att bli näste kung. Men till vad var det ingen som visste, tiderna hade förändrats och kungens makt var numera bara en chimär.

Egentligen Skulle hans far, arvprinsen Gustaf Adolf, ha blivit kung före Carl Gustaf men han dog under olyckliga omständigheter på Kastrups flygplats i januari 1947. Personalen satte fast några klabbar som skulle hålla bakrodret stilla i stormen. Då planet lyfte hade man glömt dem. Planet steg rakt upp och vände rakt ned i backen och alla dog. Då hade hans son inte ens hunnit fylla ett år.

Just då var Carl Gustaf inte medveten om de plikter som senare skulle uppta hans liv eller sorgen efter en far han knappt känt men som alla talade om.

Kronprins Carl Gustaf växte upp utan far men inte utan människor omkring sig. Han hade sin mor Sibylla och en stab av människor som tog hand om honom. De flesta var inställda på att ge honom allt de kunde ge för att lillprinsen inte skulle sakna sin far.

Han omgavs av sina fyra vackra systrar som i pressen blev Hagaprinsessorna. Den mest omhuldade syskonskara som i takt med den kolorerade veckopressens framgångar följdes av svenska folket.

I varje nummer av dåtidens tidskrifter prisades Hagaprinsessornas skönhet och mitt ibland dem dök det upp en liten prins som bollades från famn till famn. Succén var given i pressen och prinsen var allas lillebror. Han fotograferades vart än han gick och vad han än gjorde.

Men det var ändå han som en dag skulle bli näste kung och skolas för det. Någon av prinsessorna var det inte tal om. Och om han var den rätte visste han nog inte riktigt själv.

När Gustaf VI Adolf avled den 15 september 1973 blev kronprins Carl Gustaf, 27 år, Sveriges konung.

Sverige hade fått en ny kung och statsöverhuvud. Men ingen brydde sig speciellt om den titeln, det var från riksdagen som de röstberättigades makt utgick.

Det politiska inflytandet var till ända och kungen skulle nu representera landet och vara dess symbol och skapa goda relationer med de länder vår export var så beroende av. Ingen lätt uppgift.

Vad än Carl XVI Gustaf gjorde så ifrågasattes det i tidningar och TV. Inte blev det lättare då han led av dyslexi som fick honom att framstå som mindre vetande när han stavade fel. Ett funktionshinder som enbart påverkade hans läs- och skrivsvårigheter.

Han blev kung i en tid på 1970-talet då all makt skulle ifrågasättas, en tid då alla ville kasta den gamla ordningen i graven och skrota kungahuset. De mest högljudda sitter i dag inte långt ifrån kungen på pampiga middagar.

Trots allt håller vårt kungadöme och vår kung Carl XVI Gustaf ställningarna.

De flesta vill behålla kungahuset, en enig riksdag ser ingen mening i att slåss för en symbolisk fråga. Oavsett vad vi tycker och tänker så är han vår kung, en relik från berättelserna om fornstora dagar, i vårt nordliga kungadöme. En symbol som inte längre berättar en historia om Sverige, som inte längre är i tiden. Oavsett vilken titel man tilldelas så är det människan man ser.

Carl XVI Gustaf må vara kung men det är människan bakom titeln vi minns. Hur ett barn saknar sin far och hur det formar ett liv. Grattis på 70-årsdagen, kungen!  

Jetsetare med eget kroghov

I kronprinsens mogna ungdom var det lätt att tro att han tillbringade mer tid tillsammans med Alexandra Charles på hennes omsusade nattklubb Alexandras än han gjorde med dem vid hovet som ansvarade för hans utbildning. Tidningarna skrev och sålde stort, älskade att koppla ihop honom med olika skönheter. Han fick namn om sig att ständigt befinna sig i Europas innersta krets av jetsetare. 

Det blev århundradets bröllop

Då det sagt klick var det inte längre tu tal om någon annan kärlek. Silvia Sommerlath och kronprinsen träffades på OS i München 1972 och gifte sig med varandra i århundradets bröllop i Stockholm fyra år senare. Den 19 juni 1976 sa de ja till varandra inför hela världens TV-kameror. Tre barn har de begåvat kungahuset med: Victoria, 1977, Carl Philip, 1979, och Madeleine, 1982.

 

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen