Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 21 oktober 2015

Dahlsjöfallet: 4 pojkar försvann – gåtan olöst efter 50 år

Tre arbetargrabbar och en konststuderande försvann spårlöst från Göteborg den 29 juli 1965. Det är Sveriges enda olösta massförsvinnande i modern tid. Men nu finns det nya uppgifter om en av de fyra. 

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

Tre av de försvunna sågs senast torsdagen den 29 juli i en midnattsblå Volvo PV 444 av 1956 års modell på en gata i den slitna arbetarstadsdelen Haga i Göteborg.

Sedan gick de och bilen upp i rök och efter 50 år finns det fortfarande bara spekulationer om vart de tog vägen.
Jan Olof Dahlsjö, 21, Gay Karlsson, 22, och Kjell Åke Johansson, 16, umgicks i samma kretsar. De var arbetargrabbar med diverse industrijobb, bland annat på Arendalsvarvet. Kjell Åke såg äldre ut än sina 16 år och kunde nog tas för att vara närmare 20.

Kjell Åke Johansson, 16.
Kjell Åke Johansson, 16.

Trion var väl inte Guds bästa barn, periodvis hade de misstänkt gott om pengar och en del otalt med polisen. Karlsson åtalades till exempel för olovlig körning och rattfylleri 1963 och när de rattade den midnattsblå Volvon 1965 hade ingen körkort. Bilen stod skriven på Jan Olofs bror Bengt.

Kan de ha råkat ut för en trafikolycka och omkommit? Ja, det är en tänkbar förklaring i en del av Sverige som är rikligt försedd med vatten och stup, med risk för att både människor och bilar drunknar och försvinner.

Hübner ”Hymme” Lundqvist, 18.
Hübner ”Hymme”
Lundqvist, 18.

Men det finns andra teorier. Samma dag som trion i Volvon försvann genomfördes ett bankrån i Göteborg. Rånarna hade grodmansdräkter under kläderna för att de skulle klara den planerade flyktvägen via Säveån till en väntande båt i Göta älv.

Men den spektakulära planen sprack och rånarna greps nästan omgående.
– Möjligen kan Dahlsjö, Karlsson och Johansson på något sätt ha varit inblandade i planeringen av rånet och tvingats eller känt sig tvingade att hålla sig undan, säger Jerker Magnusson i Stockholm.

Han har en bakgrund inom kriminalvården men är numera pensionär. Redan 1995 blev han intresserad av Dahlsjöfallet, som det kom att kallas, efter att ha läst en artikel.  På senare år har Jerker Magnusson envetet plöjt polis­utredningar och pressklipp, pratat med anhöriga och lagt pussel med detaljuppgifter kring de försvunnas umgänge och karaktärer.

VÄNLIG. Han var snäll och omtänksam, berättar systern Ramona om brodern Gay Karlsson.
VÄNLIG. Han var snäll och omtänksam, berättar systern Ramona om brodern Gay Karlsson.

En rad vittnesuppgifter som att Johansson setts i Vänersborg och Dahlsjö i Amsterdam finns också att begrunda.

Polisen har aldrig trott på en koppling till grodmansrånet, den borde i så fall ha kommit fram i utredningen om rånet, menar man.

För de anhöriga är försvinnandet ett svårt trauma.
– Händelsen har följt mig hela livet, vi stod varandra nära, säger Kjell Åke Johanssons syster Anna som var 14 år när han försvann. Hon har svårt att se brodern som kriminell och minns sin uppväxt i Haga på ett positivt sätt.

I en färsk dokumentär i Sveriges Radio om Dahlsjöfallet säger Anna om sin bror:
– Jag hoppas att han lever, men förnuftet säger att han är död.

 

Jan Olof Dahlsjö, 21.
Jan Olof Dahlsjö, 21.

På våren 1965 hade unge Kjell Åke blivit pappa och han hade planer på att flytta ihop med fästmön. Familjen stöttade honom och det finns inget som tyder på att vare sig Kjell Åke, Jan Olof eller Gay var tyngda av så stora personliga problem att det skulle kunna förklara varför de försvann. Gay var förlovad och hade planer på att vidareutbilda sig.

Gays syster Ramona berättar i dokumentären att brodern var snäll och omtänksam och någon dag före försvinnandet blev hon erbjuden skjuts i Volvon, men tackade nej därför att det var så fint väder.
– Gay var den ende som hade egen lägenhet och när Ramona knackade på dörren någon vecka efter försvinnandet för att leta efter honom var det en annan man som öppnade. Ramona är i dag helt säker på att det var Kjell Åke, säger Jerker om ett vittnesmål han verkligen tror på.
Så långt var alltså möjligen Kjell Åke kvar i Haga.

Det är inte säkert att trion höll ihop hela tiden och att personerna gått samma öde till mötes. De anmäldes försvunna vid olika tidpunkter och först 1966 kopplades de tre ihop i ett tidningsreportage.

KÖRDE PV. Kjell Åke med sin blivande svärfar vid dennes PV, dock ej den som försvann.
KÖRDE PV. Kjell Åke med sin blivande svärfar vid dennes PV, dock ej den som försvann.

Den osannolika dagen den 29 juli 1965 i Göteborg är det ytterligare en person som försvinner spårlöst.
Hübner ”Hymme” Lundqvist, 18, är tvillingson till konstprofessorn Evert Lundqvist och hans hustru Ebba. Sommaren 1965 tillbringar Hymme i familjens sommarställe i Torekov. Men Hymme är en rastlös och känslig ung man och trivs inte så bra i familjens hägn. Han vill besöka en konstnärskoloni i Lysekil och liftar från Torekov. I Göteborg skickar han ett vykort till föräldrarna att allt är bra. Sedan upphör alla spår.

Finns det någon koppling mellan konstnärsgrabben och arbetargrabbarna? Teoretiskt skulle Hymme ha kunnat få lift med Volvon, men det är föga troligt.

ENGAGERAD. Jerker Magnusson letar svar på frågorna i Dahlsjö­fallet.
ENGAGERAD. Jerker Magnusson letar svar på frågorna i Dahlsjö­fallet.

Jerker Magnusson tror att Hymme flytt för att skapa sig en framtid utanför familjens kontroll, vilket stärks av nya, trovärdiga uppgifter i Sveriges Radios dokumentär.

Sjömannen Nils Harbeck mötte 1968 en välklädd och vältalig ung man på ett fartyg i Singapore med destination Filippinerna.
– Han undrade om han fick följa med, säger Nils Harbeck. Men det gick inte att ordna. Året efter såg jag en bild på Hymme Lundqvist i tidningen och kände igen honom.

Men inget av alla de tips som strömmat in till polis och anhöriga genom åren har lett till gåtans lösning. I en intervju i Hemmets Journal 1981 säger kriminalinspektör Olle Broström att polisen har lagt ner ett enormt arbete men att de har hamnat i återvändsgränder hela tiden.

– Det var lättare att försvinna på den tiden, påpekar Jerker Magnusson.

STORA RUBRIKER. Försvinnandet var en stor nyhet, inte minst i kvällspressen.
STORA RUBRIKER. Försvinnandet var en stor nyhet, inte minst i kvällspressen.

Att fyra unga män, varav en omyndig 16-åring, skulle kunna försvinna på detta spårlösa sätt i dag känns inte sannolikt.

– Idag finns en helt annan kontroll i samhället och vi lämnar spår efter oss överallt, säger Jerker Magnusson.

Fotnot. Radiodokumentären Dahlsjöfallet eller kvartetten som försvann sändes den 8 augusti i Sveriges Radio P4. Programmet finns tillgängligt på appen Sveriges Radio Play.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen