Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 18 december 2016

”De 20 åren var mina förlorade år”

Under 40-och 50-talen var Barbro Kollberg superkänd filmstjärna. Men 1960 hoppade hon av yrket för familjens skull och blev krögarfru i Motala. 1979 gjorde hon comeback.

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

Efter 20 år utanför rampljuset kom Barbro Kollberg igen, 61 år gammal, som handelsbodfrun i TV-serien Mor gifter sig. Det blev återigen framgång på scen och filmduk, den sista gången i TV-serien Mästerverket 2006. Jag träffade Barbro Kollberg 1979 för en intervju i Göteborg då TV-serien Mor gifter sig spelats in och hon berättade om åren utanför scenen.

Barbro Kollberg var glad för att åter få stå i rampljuset. Hon var ju en firad stjärna direkt efter studierna vid Dramatens elevskola och tyckte om att se sitt porträtt i storformat på reklampelare och tidningsomslag. Ni minns säkert henne från filmen Kungsgatan (1943) efter Ivar Lo Johanssons roman. Hon spelade statarflickan Marta som begav sig till Stockholm och blev prostituerad.

1960 kände sig Barbro tvungen att välja karriären eller familjen. Hon valde familjen och försvann från rampljuset och blev hemmafru och allt- i- allo på Motala Stadshotell som hennes make Åke Hildestrand drev. 1942 hade hon gift sig med den betydligt äldre redaktören Guido Valentin och fått två döttrar. 1952 blev hon änka. Året därpå gifte hon om sig med Åke och fick två söner. 1960 inledde hon den tid, som hon vid intervjun kallade ”mina 20 förlorade år”. Hon menade det inte för att hon valde att vara hemma hos barnen. Hon hade aldrig för ett ögonblick ångrat att hon gav upp sin karriär för deras skull. Men under årens lopp kände hon, att hon började förlora sitt självförtroende och sin identitet. Hon saknade livet som skådespelerskan Barbro Kollberg. Det var bara så.

”Det är viktigt att ha ett yrke att falla tillbaka på när barnen inte behöver sin mamma hemma längre, och att kunna försörja sig själv.” Barnen var mellan 23 och 33 år och hade flugit ut ur boet. Makarna hade lämnat Motala för Göteborg och Barbros yrkesliv skulle återupptas. Under intervjun bläddrade vi bland bilder och tidningsklipp från hennes karriär. ”Det är skönt att vara på väg tillbaka igen”, sade hon med ett leende.

Moa Martinson skrev romanen Mor gifter sig som TV-serien baserades på. Rollen som handelsbodfrun var liten men efterlängtad. För att kunna leva sig in i rollen intervjuade Barbro den gamla handelsbodfrun i Munkedal, där familjen hade ett lantställe. Vid den här tiden jobbade hon dessutom som talpedagog vid Scenskolan i Göteborg. Hon hade utbildat sig till dramapedagog och talpedagog och rest mellan Motala och Stockholm en gång i veckan i två års tid för utbildningen.

”Under en tid som hemmafru gjorde det ont att riva bland de här gamla bilderna”, sade hon med en suck. ”När jag tittade på dem var det som om de föreställde en främmande kvinna. Jag kände mig bortglömd.” Men när vi sågs var Barbro glad för att leta bland klippen. ”Ändå grips jag ibland av samvetskval för att jag ägnar mig åt mitt liv igen. Jag tänker ibland, att jag bums borde sätta mig på tåget och åka och passa barnbarnen. Men så tänker jag också: Ska det aldrig bli min tur att ägna mig åt mitt eget liv igen?” Hon visste väl hur det var att vara småbarnsmamma. Hon släpade med sina barn till teaterrepetitioner och filminspelningar och ammade dem bakom scenen.

”Det gick ju an så länge de var små och låg i vagnen och sov. När de lärt sig sitta, kunde jag inte lämna dem utan tillsyn en sekund.” En dag när Barbro Kollberg gästspelade på teatern i Trondheim gick det inte längre att pussla ihop jobbet med familjen. Hon beslöt sig för att bli hotellfru och hemmamamma på heltid. ”När jag reste till Norge hösten 1959 för att spela huvudrollen i pjäsen Janos var Åke och barnen kvar i Motala. Vi hade anställt en barnflicka men så fick alla fyra barnen scharlakansfeber och det blev kaos. Trots att jag reste hem så ofta jag kunde, var tillvaron en enda röra”, berättade Barbro. Under julhelgen röjde hon upp i sin villa. Tvättade och lagade mat. När hon åter satt på tåget till Trondheim, var hon dödstrött. ”Jag tänkte, så här kan vi inte fortsätta. Jag måste stanna hemma. I januari var mitt gästspel i Norge slut. Jag reste hem för gott.”

Hela familjen hjälptes åt att sköta Motala Stadshotell. Om våren, när det var dags att plocka fram och måla hotellets trädgårdsmöbler, hände det att minstingarna hjälpte till att stryka vit färg på bord och stolar, väl medvetna om att det efteråt vankades glass med chokladsås. Och Barbro städade hotellrummen och båten, som hyrdes ut till sommargäster och låg nere vid Motala Ström. Där kunde man se henne skura däck om mornarna och lasta proviant, allt för hotellgästernas trivsel. Det hände att en man, som sett Barbro föregående kväll tömma askkopparna efter sista gästerna på ”Statt”, argt lutade sig över sin båtreling och frågade om hotellchefen Hildestrand hade tillstånd att utnyttja sin personal för dygnet-runt-arbete? ”Man fick inte vara främmande för någon syssla på hotellet om det skulle gå ihop ekonomiskt”, sade Barbro Kollberg och fortsatte: ”Åke var alltifrån gårdskarl till nattportier. Ett starkt minne jag har från Motalatiden, är att Åke kom hem om nätterna och satte sina trötta fötter i ett fotbad. Något lugnt familjeliv hann vi inte med.” Barbro kramade Åke, som satt vid köksbordet och löste korsord medan hon ordnade en kaffebricka åt oss. Han hade svårt att tala och orkade bara gå ett fåtal steg. Åke skulle snart saknas i familjen. För Barbro Kollberg väntade en pånyttfödd film- och teaterkarriär. ”Det gäller att göra de uppgifter jag får så bra som möjligt, så leder de väl alltid vidare”, sade hon. Och så blev det ju.

Lång karriär både på scen och hemma

Namn: Barbro Kollberg. Född: 1917 och dog 2006. Karriär: Slog igenom 1942 som stataren Marta i filmen Kungsgatan. Var med Lorens Marmstedt teaterchef för Skansenteatern 1945–1959. Allt-i-allo på hennes och makens hotell i Motala.

 

 

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen