Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 22 januari 2016

Det glada livet blev Thor Modéens undergång

Han älskade att få människor att skratta, men själv plågades han av ensamhet och oro. Och i logen stod alltid en flaska konjak…

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

Strålande tider, härliga tider! Publiken vred sig av skratt. Thor Modéen var verkligen rolig. Han gjorde komik av den enklaste replik och detta är en av dem som han gjorde odödliga. Jovialisk och snäll, alldeles för snäll, har det sagts om honom. 88 filmer och 220 skivinspelningar blev det – allt i det komiska facket.

Bakom den glada och bullriga masken fanns en människa som tog till sin livsuppgift att roa sina medmänniskor men som själv plågades av ensamhet och rotlöshet och som gick en alldeles för tidig död till mötes. Thor Modéen föddes in i en miljö som till stora delar liknar de filmer som han gjorde så stor succé med.

Han kom till världen i stationshuset i Kungsör den 22 januari 1898. Fadern var stins och modern svarade för postsorteringen och skötte om de sex barnen, tre pojkar och tre flickor.

Pappa Alfred var som hämtad ur en pilsnerfilm. Frodig och jovialisk med yviga knävelborrar. På somrarna bjöds det på kalas i trädgården. Här saknades ingenting. Smörgåsbord med snaps och öl. Cigarrer och punsch och konjak till kaffet.

Thor Modéen och Edvard Persson gjorde revy ihop.
Thor Modéen och Edvard Persson gjorde revy ihop.

När man ser den rundhyllte Thor Modéen i gamla filmer är det inte så lätt att tänka sig honom som idrottsman, men faktum är att han gjorde sig känd som en snabb och smidig högerytter i hemstadens fotbollslag.

Skolarbetet var dock något som Thor tog lätt på. Två gånger kuggades han i realexamen innan han lyckades erövra den grå  mössan som privatist. Tidigt visade han intresse för teater, något som föräldrarna inte gillade. När teatersällskapen kom stängde föräldrarna in honom på pojkrummet. Men han hoppade ut genom fönstret och slank in på föreställningen.

När 16-åringen började tala om att bli skådespelare ordnade pappan i stället en tjänst på svenska konsulatet i Stettin. Där tröttnade han snart på att tömma papperskorgar och springa ärenden och fick jobb på Skandinaviska Banken i Göteborg i stället.

Även här tog han lätt på arbetsuppgifterna. Efter att ha lagt häftstift på chefens stol fick han sparken och började nu ta teaterlektioner. Första engagemanget var som dansare på Kabaret Vildkatten. Publiken gapskrattade när han tog sina danssteg. Han var medfött rolig och bytte snabbt spår från dans till komik.

Thor Modéen och Åke Söderblom i filmen Klart till drabbning.
Thor Modéen och Åke Söderblom i filmen Klart till drabbning.

Filmdebuten kom 1923. I Gamla Gatans Karneval hade även Margareta Schönström, syster till sångerskan Ulla Billquist, en roll. ”Tosse”, som han nu kallades, blev omedelbart förtjust i henne, men Margareta var tveksam eftersom han flirtade med alla unga, söta aktriser.

1924 blev det i alla fall bröllop. Men prästen och gästerna fick vänta i kyrkan. Tosse dröjde för han höll på att drunkna under en dramatisk filminspelning.

1928 flyttade Thor och Margareta till en villa i Äppelviken i Bromma utanför Stockholm. Margareta var då på väg att bli stjärna i Stockholms teatervärld, men valde att bli hemmafru. Thor och Margareta hade nämligen bestämt sig för att skaffa barn, men till deras stora besvikelse visade det sig omöjligt.

I stället beslöt de sig för att i hemlighet adoptera en pojke. Ingen skulle få veta. Margareta åkte ut i skärgården och stannade där några månader. När hon kom hem hade hon en tio dagar gammal gosse på armen. Thor hade blivit pappa och berättade för alla hur lycklig han var. ”Pojken brås på far, han, och ska också spela revy”, bullrade han genom cigarröken.

Tre månader senare dök pojkens biologiska mor upp och krävde att få honom tillbaka. Trots att pojken var adopterad gav hon sig inte och hon fick sin vilja igenom. När pojken hämtades grät Thor Modéen förtvivlat.

Familjebild med bland annat Thor Modéen och svägerskan Ulla Billquist.
Familjebild med bland annat Thor Modéen och svägerskan Ulla Billquist.

Margareta var så tagen av händelsen att hon inte ville ha några fler barn, men den barnkäre Thor Modéen gav sig inte. Han åkte runt till olika barnhem för att hitta ”rätt” barn. Margareta fick åka till skärgården på en ny vistelse och återvände 1934 med sonen Lars. Två år senare upprepades proceduren när dottern Margareta anlände.

Familjens närmaste vänner kände till hur barnen hade ”kommit till”, men för resten av svenska folket var det en vanlig småbarnsfamilj som syntes på glada bilder i tidningarna.

– Ingen kunde leka med sina barn som ”Tosse”. Han var ju själv ett stort barn, sa en av vännerna

Humoristen charmade balett­flickorna på Södra teatern. Till vänster kapellmästaren.
Humoristen charmade balett­flickorna på Södra teatern. Till vänster kapellmästaren.

1930-talet och halva 40-talet var Thor Modéens gyllene epok. Han arbetade dygnet runt. Det var teaterrepetitioner, föreställningar, film- och grammofoninspelningar i ett. Åtta–tio filmroller per år var inte helt ovanligt. I logen stod alltid en flaska konjak som gjorde honom ännu roligare och mera påhittig utanför manus. ”Ta en sup och var som en människa”, var hans motto.

Juldagen 1934 var han för övrigt så rolig att han dömdes till böter för störande av helgfriden. Två poliser som spanat i salongen påpekade att han uttalade på tok för roliga repliker på en juldag och att han hade en alldeles för rolig hatt på huvudet. Det blev 75 dagsböter.

Thor Modéens filmer blev ofta utskällda av kritikerna och han kallades nedlåtande för ”pilsneraktör”, vilket han förstås försökte skämta bort. 1937 gjorde han ett försök att lämna scenen – han köpte sig ett gods med kor, hästar, höns och en stor svinbesättning i Österåker i Uppland. Han skulle bli bonde och njuta av hälsosam lantluft, men det dröjde inte länge förrän han tröttnade, sålde gården och stod på revyscenen igen.

1943 drabbades han av ett hårt slag: Margareta bestämde sig för att ta ut skilsmässa. Hon stod inte ut längre. Thor var en av landets högst avlönade skådespelare, men pengarna bara rann mellan fingrarna. Han bjöd hej vilt på krogen och lånade ut pengar som han inte fick tillbaka.

Hans husaffärer tärde också på kassan, liksom de stora festerna i våningen. Han hade lantställen bland annat ett i Leksand i Dalarna och ett i Dunker i Södermanland och ett i Åkersberga. Skilsmässan ledde till att ”Tosse” satt ännu mer på krogen och drog på sig ännu större notor. Nils Poppe var en av dem som försökte få honom att minska på drickandet.

– Vi ska alla dö av något. Konjak är inte det sämsta, skrockade Thor.

Repetition på Narvateatern 1949.
Repetition på Narvateatern 1949.

Som frånskild bodde han på Hotell Inn, som låg i samma hus som Södra Teatern. Mitt i alla bekymmer kom hans läkare med ett dystert besked. Levern var slut.

– En grogg till och Thor Modéen har inte långt kvar!

Orkesterledaren, en ung Povel Ramel, noterar att en Ramlösa står på supébordet några kvällar, men snart är det grogg igen. Tosse kollapsar, svettas på scenen, tappar repliker, dövar oron med sprit och tas in på konvalescenthem.

1947 föreföll succén Thor Modéen gå mot sitt slut. Han var 49 år gammal. Kritikerna påpekade att han hade tappat glöden, men när allt började se riktigt mörkt ut svarade Margareta ja på ett nytt frieri. Familjen bodde i Malmö en tid men återvänder till Stockholm där Thor Modéen köpte Narvateatern. Här satte han upp Adjö Mimi och la beslag på rollen som den uppspelte bankdirektören, vilket skulle bli hans sista teaterroll.

Men några dagar före premiären försvinner han på ett mystiskt sätt. Tidningarna slår larm: Var är Thor Modéen? I fyra dagar pågår jakten. Familjen är orolig. En journalist upptäcker honom när han i godan ro äter köttbullar med en kollega på restaurang Neptun i Göteborg.

– Ryktet om mitt försvinnande är betydligt överdrivet, sa han obekymrat. Det blev premiär den 9 november 1949 som planerat och goda recensioner, men hans dagar var räknade. Vid ett besök i Gävle den 26 januari 1950 blev han krasslig och fördes till lasarettet och vidare till Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm.

Pingstdagen den 29 maj avled han, sörjd och saknad av hela svenska folket. Den 3 juni jordfästes han i Adolf Fredriks kyrka. Framför kistan till graven gick den lille lustige kollegan ”Kulörten” Andersson med en stor krans från kamraterna på Narvateatern. I sitt griftetal sa prästen bland annat:

”Thor Modéen har spritt glädje och ljus i mångtusende hem och därmed gjort livet en smula lättare att leva för många. Det blir tomt efter honom men vi unnar den av plåga och sjukdom hemsökte att få gå in i vilan”.

Moden07MJO04_lowres

88 filmer och en massa frimärken

Namn: Thor Odert Folke Modéen.
Född: I Kungsör den 22 januari 1898, död i Stockholm den 28 maj 1950.
Yrke: Komiker, skådespelare.
Hobby: Frimärkssamling.
Karriär: 88 filmer, 200 grammofoninspelningar, hundratals revyroller
Familj: Hustrun Margareta, född Schönström (1899–1982), sångerska och skådespelerska, syster till Ulla Billquist.
Barn: Lars Modéen, född 1932, och Margareta Perby-Modéen, född 1934, båda bosatta i Stockholm.

Thor Modéens populäraste sånger på grammofon

Charmörvisan, 1925
Hur står det till, 1926
Om din kärlek drömmer jag, 1926 (med hustrun Margareta)
Anna, du kan väl stanna, 1927
Köp korvar, 1927
Får jag gå med till din port, 1928
Amanda i Haparanda, 1929
Med glitter och stjärnor, 1930
Det var på stranden utav Bali-Bali,(med John Wilhelm Hagberg) 1936

Thor Modéens 10 i topp

Minnenas Journals listar komikerns favoritfilmer.

 1. Kärlek och kassabrist, 1932
2. Augustas lilla felsteg, 1933
3. Simon i Backabo, 1934
4. Pettersson – Sverige, 1934
5. Pensionat Paradiset, 1936
6. Landstormens lilla Lotta, 1939
7. Swing it, magistern, 194
8. Så tuktas en äkta man, 1941
9. Hotell Kåkbrinken, 1946
10. Pappa sökes, 1947

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen