Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 23 december 2016

Frufridagen: Nä, nu får gubben ta över!

En januarisöndag för 57 år sedan vändes Sverige upp och ner. Radioprogrammet Karusellen utlyste en ”frufridag” där männen skulle överta kvinnornas hushållssysslor. Trots vilda protester lyckades de flesta män till slut laga hygglig mat och bädda ordentligt.

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

Efter ett sändningsuppehåll på nästan ett år då programledaren Lennart Hyland stressat sig till magsår var Karusellen tillbaka i etern i början av 1954. Många hade saknat den omåttligt populära lördagsunderhållningen som fick det svenska folket att delta i lustiga lekar, upptåg och tävlingar.

Hyland släppte en bomb direkt i comebacksändningen, det som skulle komma att bli radioprogrammets mest omtalade inslag: Frufridagen.

– Söndagen den 24 januari så ska i detta landet varenda äkta man sköta allting hemma. Han ska bädda, han ska diska, han ska laga maten, han ska sköta barnen. Hon ska få vara alldeles fri och för en gångs skull göra precis det hon vill, deklarerade den omtyckta radioprofilen.

Männen protesterade högljutt. Karusellens producent beskylldes för att vara diktator och familjefäder över hela landet rasade över att behöva hantera ett enkelt recept på köttfärs. Och hur skulle det gå med idrottstävlingar och matcher i lagsporter om männen tvingades vara annorstädes för att laga mat och byta blöjor?

Men kvinnorna tackade förstås för det nydanande initiativet. ”Äntligen fria från diskbänken för en dag”, utbrast alla svenska kvinnor, trots att de också sa sig tvivla på sina mäns hushållskunskaper.

Kanske var det tur att Hyland själv i en speciell journalfilm förevisade hur man diskar. Karusellen-redaktionen utsåg också en lyssnare till ”Frufridagskonsulent” (en 25-årig maskinritare från Eskilstuna som enligt egen utsago inte ens kunde koka potatis) för att under berörd söndag besvara telefonfrågor om matlagning.

När D-dagen så kom, den 24 januari 1954, försvann kvinnorna glatt från sina vanliga familjesysslor och samtidigt som deras män svettades med hemmabestyren reste bland annat många med SJ, som dagen till ära erbjöd halva biljettpriset. Vagnar blev snabbt överfulla av kvinnor på vift. Efterrapporterna i dagstidningarna berättade om att de flesta män hade klarat den ödesdigra frufridagen ganska tillfredsställande. Männen lagade inte så farligt vidbränd mat, sängbäddningen var okej och idrotten klarade av att förskjuta sina evenemang. Men för två äktade damer hade denna historiska dag varit en helt vanlig söndag: I ett telegram till Karusellen meddelades att de båda hade spelat bort frufridagen på canasta!

Då den ansågs bryta alltför mycket mot konventionerna blev det inga fler frufridagar, förutom vid ett tillfälle. Karusellen, nu på fredagar och även i TV, ville skapa ett ”vänligare november” och bland punkterna återinfördes frufridagen den 24 november 1963. Vilket knappt noterades. I ett Sverige i en annan tid var lediga hemmafruar inte samma omvälvande tanke och tilldragelse som nio år tidigare.

 

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen