Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 16 december 2016

Håll fast vid den du har kär

Ni får inte för allt i världen missa att uppvakta era kära och nära på Alla hjärtans dag. För att komma i stämning har vi valt ut några kärleksklassiker ur världshistorien. Lycka till med kärleken!

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal.

Världens bästa sätt att uppvakta den man älskar är kanske inte alls att komma på en vit häst och deklamera någon högstämd dikt. Det kanske räcker att städa undan lite efter sig, fråga hur den andra mår eller helt oväntat överraska med en blomma. Men visst, det är aldrig fel att vara romantisk, ta ett par danssteg och brista ut i sång: Med dej i mina armar …
Här följer förslag på filmer, böcker och kärleksmöten som får fart på uppvaktandet.

Romantisk präst blev kär

Ursprunget till att vi i dag firar Alla hjärtans dag eller Valentindagen, som den också kallas, är enligt legenden en romantisk präst som led martyrdöden den 14 februari 269 efter Kristus. Hans namn var Valentinus och hans brott var att han vigde kristna. Han slängdes i fängelse och blev kär i fångvaktarens dotter. Innan han skulle halshuggas smugglade han ut ett kärleksbrev till henne som han undertecknade med ”Din Valentin”.

Tidernas 3 bästa kärleksfilmer

Vad vore en film utan kärlek? Finns det överhuvudtaget någon? Finns det något bättre än att i mörkret snyftande följa kärlekens irrvägar?

 

 

Casablanca, Michael Curtiz, 1942. Humphrey Bogart och Ingrid Bergman excellerar som kärleksparet som tappar bort varandra under andra världskriget och träffas igen av en slump i Casablanca.

 

Borta med vinden, Victor Fleming, 1939. En magnifik uppvisning i kärlek, överlevnad och svek som man aldrig vill ska ta slut.  Vivien Leigh och Clark Gable ömsom hatar, ömsom älskar varandra.

 

Elvira Madigan, Bo Widerberg, 1967. Drama ur verkligheten om den omöjliga kärleken mellan Elvira (Pia Degermark) och den gifte Sixten (Thommy Berggren). I det tragiska slutet skjuter Sixten Elvira och sig själv.

3 gripande kärleksmöten

Tristan och Isolde: Det medeltida paret som av misstag drack en kärleksdryck. Hon svek den hon älskade och han sitt uppdrag att föra Isolde till hennes bröllop.

 

Romeo & Julia: William Shakespeare skapade världshistoriens mest kända kärlekspar som skiljs åt för att deras familjer aldrig kan sluta fred.

Caesar & Kleopatra: Caesar förlorade sig i Kleopatras skönhet och ett grymt spel utbröt mellan de två. Ytterst stod makten över Rom och Egypten på spel.

5 fantastiska män

Gösta Ekman d ä, 1890–1938. Så närvarande i sina roller att han upphävde gränserna till publiken som andäktigt följde hans minsta gest och reste sig i bänkraderna för att ta emot hans kyssar.

 

Georg Rydeberg, 1907–1983. Hans aristokratiska och samtidigt så sköra framtoning och sugande blick gjorde honom till svensk films störste älskare genom tiderna.

 

Clark Gable, 1901–1960. Clark Gable var som ett svart hål med sitt förföriska leende och sin karismatiska utstrålning. Kvinnor och skurkar om vartannat sögs in i hans universum.

Cary Grant, 1904–1986. Elegansen förkroppsligad och ständigt med ett snett leende blev han sinnebilden för en hel värld för hur en ”goodlooking man” ska se ut, klä och föra sig.

Douglas Fairbanks, 1883–1939. Douglas hade så mycket spring i benen och en så grandios charm att en hel värld av kvinnor och män drog långa suckar i biomörkret.

”En man vill alltid vara en kvinnas första kärlek
– en kvinna vill alltid vara en mans sista äventyr”
Oscar Wilde

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen