Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 4 april 2016

Härlig bilnostalgi

6 fina bilbilder inskickade av våra läsare och en traktor.

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

1. Hoppsan – de körde utan ruta

 

IMG_1368_lowres (kopia)

Stenskott. Min make Rolf Stenberg hade denna Opel Kapitän 1964.  En dag fick bilen ett stenskott på rutan vilket var vanligt på den tiden så rutan gick i kras men det var sommartid så det blev en tur med kompisen Sven-Erik i bilen ändå. Detta hände i Åhus-Kärr som ligger ett par mil utanför Kristianstad i Skåne.
Inskickat av Inger Stenberg

2. Båda öppnades framifrån

Bil1_lowres

Bil2_lowresKolla Spånkorgen. Det här är mina första bilar. En östtysk IFA-F9, ”spånkorgen” av årsmodell 1955 och en Saab-93 av årsmodell 1959. Både hade dörröppning framifrån som synes. Jag och Saaben är fotograferad vid Dalabadet i Trelleborg på 1960-talet. Härliga bilminnen.

Inskickat av Stig Bengtsson

3. Hatten av för tjejerna

Flott skjuts. En splitter ny Opel passar väl bra på en examensdag för från vänster Birgit, Karin och Majken.
Flott skjuts. En splitter ny Opel passar väl bra på en examensdag för från vänster Birgit, Karin och Majken.

En stor dag. Jag, Majken Christoffersson (numera Sepponen) och mina skolkamrater Birgit och Karin ska den 22 maj 1958 skjutsas iväg från hemorten Stehag av min far Karl Christoffersson i hans nya Opel Rekord -57 års modell till Eslövs Högre Allmänna Läroverk för att avlägga realexamen. Huvudbonaderna som jag och Birgit har på oss är skojiga hattar som vi satte på oss efter att ha blivit godkända i de skriftliga examensproven och bar fram till realexamensdagen. Nu ska alltså dessa hattar bytas ut mot den grå mössan efter fyra års studier.
Inskickat av Majken Sepponen

4. Bilen blev en folksamling

Magnus_Bil_1929.jpg_lowres

Ovanlig syn. En bil var en inte alldeles vanlig syn på 1920-talet. Magnus Andersson, Linnebacken i Väne-Åsaka, var mycket teknikintresserad och tidigt ute som bilägare (och sent ute också, han slutade köra bil som 90-åring …). Bilen köptes på exekutiv auktion i Trollhättan och bogserades hem av fjärdingsman, eftersom motorn inte var helt i ordning. Det ordnade Magnus och som synes väckte den intresse hos både ung och gammal.
Inskickat av Karl-Gustav Danielsson

5. Det var pappa som ägde bussen

Buss 1922b_lowres

TAG PLATS! Bilden från 1922 visar det fordon som trafikerade Hishult-Laholm på tidigt 20-tal, en dåtida ”busslinje”. Inredningen får antas vara träbänkar. Ägaren och chauffören, min pappa, är Carl Aron Sigfrid Gustafsson, Hishult. Han levde åren 1884–1936 och var först stamanställd kronobergare vid I11 Växjö och efter busstiden handelsresande med bland annat en Overland Whippet.
Inskickat av Roland Raystål

6. Vi har det bra vi här bak i bilen

Inger o Roger nr 7_lowres

Värdefull last. År 1958 är vi på moster Ruth och morbror Hilmer Karlssons gård i Rödåsel, Västerbotten. Det är undertecknad Inger, (född 1956), och min storebror Roger Carlsson (född 1954) som utgör Opelns värdefulla last.
Inskickat av Inger Åström

7. Nu blir det åker på mossen

Traktorn_lowres

Kostade 700. Nu ska det bli mer åkermark. Mossarna ska odlas upp med “Prippebotraktorn”. Min pappa Arvid Axelsson,
S. Åkerhult, Landeryd ägde den, här körs den av brodern Karl Axelsson. Inköpspriset 1939 var 700 kr.
Inskickat av Inger Andersson

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen