Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 18 december 2016

Kvinnolistan – 10 svenskor som förändrade världen!

Inför Internationella kvinnodagen har Minnenas Journal listat tio svenska kvinnor som under 1900-talet förändrat våra liv mest. Listan är vår alldeles egen men ryt gärna till om vilka du tycker fattas.

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

 

1. Astrid Lindgren (1907–2002), författare och debattör. Skapar man en sådan unik figur som Pippi Långstrump, som gett tusen och åter tusen flickor mod och styrka, är man värd att bli listetta.

2. Ingrid Bergman (1915–1982), skådespelare. När hon stod som högst i popularitet vågade hon bryta upp från ett sterilt äktenskap och kasta sig ut i ett vulkaniskt kärleksäventyr med Roberto Rossellini. Hon blev mer eller mindre bannlyst i USA men visade att man kan bryta konventioner och överleva med äran i behåll.   

3. Ellen Key (1849–1926), författare. Kämpade för yttrandefrihet och en av de första som krävde kvinnlig rösträtt. Hon var pedagog uti fingerspetsarna och gjorde underverk i synen på barns uppfostran. Hennes mest revolutionerande bok är Barnets århundrade.

4. Ester Blenda Nordström (1891–1948), journalist och författare. Hon wallraffade långt innan Günther Wallraff var påtänkt. Hon tog anställning som piga och skildrade sina upplevelser i en reportageserie som har kallats det första svenska socialreportaget.

5. Greta Garbo (1905–1990), skådespelerska. Hon visade att en ung tjej från fattiga förhållanden på Södermalm kunde slå sig upp till den absoluta toppen i Hollywood. Latrintömmaren Karl Alfred Gustafsson hade skäl att vara stolt över sin dotter.

6. Selma Lagerlöf (1858–1940), författare. En av Sveriges främsta författare genom tiderna som med sina böcker utbildat barn, klätt av uppblåsta präster och skildrat utsatta kvinnor. Fick Nobelpris och en egen stol i Svenska Akademien.

7. Alva Myrdal (1902–1986), politiker. Hon skrev en av 1900-talets mest betydelsefulla böcker, Kris i befolkningsfrågan. Hennes radikala tankar gav oss fri sjukvård, gratis skollunch, barnbidrag, större och bättre bostäder för att främja barnafödandet. Hon såg obalansen i att allt färre barn föddes för att föda en allt mer åldrande generation.

8. Elin Wägner (1882–1949), författare, journalist. Tidigt slogs hon för kvinnlig rösträtt, fred, sociala orättvisor och var med och grundade Rädda Barnen. Ofta var hon före sin tid men allt efter som tiden gått har hennes tankar fått allt större betydelse. De som i dag kämpar i motvind hämtar inspiration ur hennes skrifter.

9. Katja of Sweden (född 1920 som Karin Hallberg), modedesigner. Hon tog världen med storm med sina enkla och sparsmakat funktionella damkläder, ofta sydda i jersey, och sina bekväma och vackra skor. Hon gjorde succé I USA och Paris och visade att det enkla är det vackra. Hennes entreprenörskap blev en förebild för många kvinnor.

10. Alice Tegnér (1864–1943), tonsättare. Hon har fått ett helt land att sjunga med boken Nu ska vi sjunga. Från hennes musikaliska fingrar har vi fått klassiska barnvisor som Bä, bä, vita lamm, Mors lilla Olle, Ekorrn satt i granen, Lasse liten, Majas visa (När lillan kom till jorden) och Sockerbagaren. Behövs det sägas mer?

 

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen