Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 14 mars 2016

Lär dig tyda dina gamla fotografier

Har du gamla svartvita fotografier med okända släktingar hemma i byrålådan? Gör då som Ann-Mari Bäckman – bli en ”fotodetektiv”. Här delar hon med sig av sina bästa knep för att tyda anonyma bilder.

Bild 1/2
Bild 2/2

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

Fotodetektiv Ann-Mari Bäckman.
Fotodetektiv Ann-Mari Bäckman.

Ann-Mari Bäckman i Umeå är pensionerad laboratorieassistent och har gott om tid till släktforskning, hennes stora hobby sedan 1980-talet. För fem–sex år sedan behövde hon hjälp med att identifiera människor i mormors och farmors gamla fotoalbum. Ann-Mari letade fakta runt om i bygden och skickade in sina bilder till nättidningen Rötter som har ett porträttforum där man kan hjälpa varandra att identifiera personer.

Hon fick fram en hel del nya uppgifter och intresset bara växte. Numera tycker Ann-Mari att det är spännande att nysta upp också andras bildgåtor. När är bilden tagen? Varför togs den? Hur gamla är personerna? Det är frågor som väcker hennes nyfikenhet och likt en detektiv gläds hon över att vara sanningen på spåret.

KLÄDERNA. Detta hattmode med dekorationer blev populärt strax före första världskriget och klänningar med höga halskragar, gärna med ett smycke i halsgropen, var också inne vid denna tid.
KLÄDERNA. Detta hattmode med dekorationer blev populärt strax före första världskriget och klänningar med höga halskragar, gärna med ett smycke i halsgropen, var också inne vid denna tid.

– Man kommer nära människorna och lär sig mer och mer om deras tid, säger Ann-Mari. Det är allmänbildande. Ibland finns det få ledtrådar och många fallgropar i en gammal bildgåta.

– Människor ser ofta äldre ut än dagens jämnåriga och verkar bistra och stela. Men det är inga typiska karaktärsdrag utan de var tvungna att sitta absolut stilla inför fotografen för att bilden skulle bli bra. Och de kunde vara tagna av stundens allvar framför kameran. Ann-Mari har lärt sig en hel del knep för att identifiera personer.

– Jag har en skadad bild på en 12-årig pojke som jag misstänkte var min farfar som pojke. Genom att jämföra pojkens öra med en annan, säker bild på farfar kunde jag bevisa att det var samma person.

TELEGRAMMEN. Kvinnan uppvaktas för någonting eftersom hon har hyllningstelegram i knäet. KRINGGREJERNA. Tavlor eller diplom på väggen kan avslöja namn och yrke. På utomhusbilder kanske det finns en bil som kan dateras.
TELEGRAMMEN. Kvinnan uppvaktas för någonting eftersom hon har hyllningstelegram i knäet.
KRINGGREJERNA. Tavlor eller diplom på väggen kan avslöja namn och yrke. På utomhusbilder kanske det finns en bil som kan dateras.

Redan på 1860-talet dyker det upp bilder på ”vanliga” människor i Sverige, men först efter 1900 blev det riktigt populärt för gemene man att låta sig fotograferas. Det blev så småningom en fluga att reproducera snygga ateljébilder och dela ut dem i bekantskapskretsen. Samma bild kan därmed dyka upp i många olika sammanhang.

– Ja, lösningen på din bildgåta kan finnas i någon annans fotoalbum, påpekar Ann-Mari. Därför ska man aldrig slänga gamla bilder. Ta reda på om det finns någon som har intresse av dem.

MAJBLOMMORNA, 1907 var det premiär för majblommor. Om du förstorar parets blommor kan du jämföra dem med en förteckning som finns över alla majblommor som getts ut. Smycken, ordnar och klockor kan också ge viktig information. Jämför med bilder i fackböcker!
MAJBLOMMORNA, 1907 var det premiär för majblommor. Om du förstorar parets blommor kan du jämföra dem med en förteckning som finns över alla majblommor som getts ut. Smycken, ordnar och klockor kan också ge viktig information. Jämför med bilder i fackböcker!

Med hjälp av bland andra Ann-Mari Bäckman granskade vi fyra olika bilder (se här uppe) och ger dig tips på hur du kan nysta upp ett mysterium i just ditt fotoalbum. Deppa inte om bildgåtan förblir olöst.

– Det är kul att spekulera, säger Ann-Mari, låt tankarna fara i väg och lev dig in i bilderna! Ja, vad är det hon firar, damen på bilden här ovan. Kan det vara en tidig kvinnlig akademiker som firar sin disputation, rent av?

– Kanske, säger Ann-Mari Bäckman. Jag tycker hon ser yngre ut än 50 år som annars var en vanlig högtidsdag som förevigades. Möjligen är hon också ensamstående, annars hade nog familjen ställt sig runt omkring henne.

Bra hjälpmedel för fotodetektiven

* Förhör äldre släktingar eller vänner.
* Lägg ut din bild på nättidningen Rötters Porträttfynd, www.genealogi.se. Där du kan ta hjälp av andra detektiver och diskutera.
* Lennart Snabb i Uddevalla har sammanställt en förteckning över svenska yrkesfotografer från 1899–1911, www.genealogi.se
* Uppslagsverket Kropp och kläder av Rudolf Broby-Johansen (Rabén & Sjögren) är en guldgruva. Fråga på biblioteket.
* Släktforskaren Hans Högmans webbplats www.algonet.se/~hogman/slaekt.htm är laddad med kunskap om bland annat uniformer.
* Om någon på din bild bär en majblomma så kan du jämföra den med alla tiders majblommor från 1907 och framåt. Gå in på www.samlaren.se/ majbommorl_bild1.sthml
* Om du tröttnar på dina gamla bilder. Släng dem inte! Kontakta Sveriges Släktforskarförbund, tel: 08-440 75 50.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen