Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 28 januari 2016

11 fantastiska traktorer och självbyggen från förr

Kolla in dessa underbara traktorer och självbyggen från boken Livet på landet förr. Så smarta lösningar!

Bild 1/2
Bild 2/2

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

1. Potatiskuparen höll i många år

potatiskupare_lowres

Potatiskuparen är tillverkad i slutet av sextitalet. Motor, växellåda och drivaxeln kom från en Opel Kadett, ratt och styrsnäcka var från en BM10 traktor, drivhjulen och sitsen var från en tre fots Viking slåttermaskin tillverkad i Arvika, bakhjulet från en ”Rödqvarna” 125 kubiks motorcykel, ram och andra detaljer från en skrothandel i Gislaved.

Detta ihopsatt blev en utmärkt potatiskupare som tjänstgjorde i många år, min vän Erland Andersson kom med idén till den här skapelsen och den tillverkades i min lilla gårdsverkstad.

Vi förflyttade potatiskuparen genom att ta den framtill med lyftarmarna på en vanlig jordbrukstraktor, två passande dubbar med mutter varav den ena syns på ramen framtill användes att träda lyftarmarna på, sedan lyftes kuparen och rullade på motorcykelhjulet baktill.

Nu för tiden är åkern där kuparen är i aktion igenväxt med björkar liksom de andra åkrarna tillhörande det lilla småbruket. Granngårdarna har också blivit ödelagda och börjar växer igen.
Inskickat av Sture Peterson

2. Båda är födda 1938

Birgit Andersson b_lowres

Här står min man Göran Andersson på en traktor som han fick av en granne. Märket på traktorn är Fordson. Både traktorn och min man är ”födda” år 1938. Vi bodde i Fullmestad, Rimforsa, i Östergötland.
Inskickat av Birgit Andersson

3. Solig snöröjning

Landbok9_994c_lowres

I traktorn sitter mitt barnbarn Charlotte Ohrmér. Hon är pappa Kjells lilla hjälpreda, men hon får nöja sig med att provsitta traktorn och posera för fotografen innan Kjell fortsätter arbetet med att skrapa bort vårvintersnön som fallit vid Salsäter utanför Köping i Västmanland 1979.
Inskickat av Lisa Ohrmér

4. Kalle var bäst på plöjning

kalle1_traktor_lowres

Kalle Karlsson i Näcksta, Hackås, ses lagerkransad efter seger i en plöjningstävlan 1952. Traktorn är en David Brown 1952 års modell.
Inskickat av Sven Karlsson

5. Efterlysning: Vad är det för traktor?

Landbok9_984a_lowres

Bilden är tagen sannolikt på 1930-talet. Mannen är för mig okänd eftersom jag hittade bilden i en låda efter min mamma. Platsen är troligen Trönö i Hälsingland. Är det någon läsare som kan se vad det är för traktor? Är det kanske ett hemmabygge?
Inskickat av Gunvor Persson

6. Dags för nya hästkrafter

 IVAR STYR. Vid ratten sitter min bror Ivar, jag (Inger) med hunden Priffe bredvid. Vid sidan står min bror Inge, mor Hildur, syster Siv, kusin Bertil och far Nils. På självbindaren min äldsta syster Grethel.
IVAR STYR. Vid ratten sitter min bror Ivar, jag (Inger) med hunden Priffe bredvid. Vid sidan står min bror Inge, mor Hildur, syster Siv, kusin Bertil och far Nils. På självbindaren min äldsta syster Grethel.

År 1951 hade vi flyttat från en mindre gård till Enekulla utanför Skurup i Skåne. På lilla gården räckte det med två hästar, men nu inköptes en röd traktor av märket Deering. Vi ungar var så imponerade. Det fanns även järnhjul till den som behövdes vid plöjning. På bilden drar traktorn självbindaren.
Inskickat av Inger Åkesson

7. Plötsligt började traktorn att tjuta

TJÖT. Algaiern tjöt när den blev för varm, men här är det lugnt med pickande hönor i förgrunden.
TJÖT. Algaiern tjöt när den blev för varm, men här är det lugnt med pickande hönor i förgrunden.

Min far Viktor Holmkvist övertog skärgårdshemmanet Fogdö, Östergården, efter sina föräldrar och 1957 var det dags att köpa en egen traktor. Det blev en orange Algaier med 18 hästars motor.  Min bror Karl-Inge var en gång ute med Algaiern och harvade träda. Motorn var luftkyld och för att man inte skulle missa att kontrollera temperaturen var motorn kopplad till signalhornet som hade en väldigt gäll och ettrig tuta.

Plötsligt började sirenen tuta. Karl-Inge visste, trots att han inte var så gammal, att han skulle vrida om ett handtag och öppna ett spjäll. Sedan satt han kvar på traktorn och höll för öronen i flera minuter tills signalen tystnade!
Inskickat av Ann-Mari Larsson

8. Den tjänstgjorde under Rommel

Landbok9_987b_lowres

Den har hamnat i skogen, den gamla stenvagnen, efter att ha slutat sin viktiga uppgift att röja de steniga åkrarna från sten. En intensiv stenröjningstid tog sin början efter andra världskriget. Denna stenvagn är från Skruvemåla i södra Småland. Tage Ohlson och en kompis byggde den. Bilen den byggdes på är speciell då den deltagit i kriget i Nordafrika under pansargeneralen Rommel. Den har fyrhjulsdrift vilket gjorde den mycket lämplig som stenvagn.
Inskickat av Sven Karlsson

9. Krimmermössan fanns alltid på plats

Landbok9_869b_lowres

Min pappa Erik Eriksson i Kläppe, Kyrkås, med sin första traktor, en Allis-Chalmers, som han köpte 1946. Här har pappa krimmermössan på såklart, den hade han alltid på vintern.
Inskickat av Ingegärd Broman

10. Byborna bildade bolag

Martin Pettersson_lowres

Martin Pettersson röjer snö med en Ford Major -traktor 1958 i Hökhult, Horn, i Östergötland. Byborna köpte traktorn och bildade ett gemensamt bolag. Sedan fick man betala en timkostnad vid användningen av traktorn. Jag är född och uppväxt i byn. På den tiden var det många boende där. Nu är det bara min mor som är fastboende.
Inskickat av Tommy Karlsson

11. Fordson håller stilen

Landbok9_989a_lowres

Våren 1977 är det markarbete igång i Farsbo, Kisa, i Östergötland. Håkan Sandberg rattar en Fordson Major -56 och Fredrik Sandberg står bredvid.
Inskickat av Håkan Sandberg

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen