Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 17 december 2016

Mat i farten!

Skådisar, kungligheter och vanligt folk. Alla älskar vi korv. En svårslagen klassiker som står sig väl i konkurrensen med både hamburgare och kebab.

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

En kokt med bröd. Finns det något godare en kylig oktoberkväll när sista bussen gått? Eller varför inte i flygande fläng på väg till nästa möte.
Korven har frestat och mättat oss i hundratals år. Gårdarna hade sina egna sorter och kryddningar. Konserveringsmetoder som rökning, saltnig och torkning gav också olika korvar sin speciella karaktär.

På 1800-talet började korv tillverkas storskaligt med charkuteristen som korvkung. I mitten av 1900-talet tog industrin över men på senare tid lockar den småskaliga gårdstillverkningen allt fler kunder.
Varm korv-gubben var under första hälften av 1900-talet en uppskattad figur i stadsbilden. Med sin låda på magen sålde han fram till 50-talet korv till hungriga, jäktade stadsbor men av hygienskäl ersattes gubben med lådan med fasta korvkiosker.

Kul om korv 

Varm korv boogie, Owe Törnqvists rockiga hyllning till varm korvgubben blev en landsplåga 1957.
Bullens pilsnerkorv på burk är uppkallad efter skådespelaren Erik ”Bullen” Berglund . De första pilsnerkorvarna producerades av Alvesta slakteriförening 1953. Receptet, designen och förpackningen är fortfarande detsamma som vid lanseringen.
Stockholms Stadsvakt, ursprunget till dagens poliser, kallades på 1800-talet för korvar. Här uppstod uttrycket ”lagoma korvar är bäst” då chefen för vaktstyrkan fänrik Resenhoevt begärde längre  rekryter.

 

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen