Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 22 mars 2016

Se upp för kvinnor med käpp!

Det här torde vara Sveriges mest sönderlästa och undangömda bok.

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

Kvinnor man ej bör gifta sig med finns tillgänglig bara i två exemplar, på två universitetsbibliotek, trots att den trycktes i tiotusentals exemplar. Den finns inte ens på antikvariat.

Bokens syfte var att ge vägledning åt ungkarlar som ville finna sig en god hustru. Författaren hette KH Gran­kvist, fast det ville han inte skylta med på omslaget, begripligt nog.

Boken Kvinnor man ej bör gifta sig med trycktes i tiotusentals exemplar.
Boken Kvinnor man ej bör gifta sig med trycktes i tiotusentals exemplar.

Herr Grankvist hittar vi i småländska Högsby i början av förra seklet. 1924 sålde han sitt tryckeri och begav sig till Stockholm för att ge sig på affärer. 1936 glimtar han till med boken Kvinnor man ej bör gifta sig med. Den såldes via diskreta annonser för 1:75 kronor under mer än ett decennium. En billig penning för billiga råd: Blondiner är fruktsammare än brunetter, dock är de mera mottagliga för gikt och reumatism. Rödhåriga är för det mesta disponerade för tuberkulos. Rödhåriga finner man sällan på dårhus. ”Näsan får ej lämnas obeaktad”, skriver han. Detsamma gäller handlederna, läpparna, knäna och öronen. Likaså varnar han bestämt för kvinnor som nyttjar käpp i stället för paraply.

Den som löd Grankvists råd fick det inte lätt, men själv förklarade han att det fanns gott om idealkvinnor runtom i Europa eftersom världskriget hade skördat många manliga liv. Om han själv blev gift är obekant. 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen