Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 23 maj 2016

Sex tydliga regler! Så här ska Mors dag firas – egentligen

Är Mors dag en högtid som faller i glömska hemma hos dig? Råd bot på det med de här tydliga reglerna.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Det är snart hundra år sedan vi började fira Mors dag i Sverige. Initiativet kom från Cecilia Bååth-Holmberg 1919, en skånska född i mitten av 1800-talet som ägnade många år åt folkbildning. Sett ur det perspektivet är det inte så konstigt att man året därpå faktiskt skrev ihop en hel liten lista på hur mor skulle firas på allra bästa sätt. Här var det inte läge att lämna något åt slumpen. Folket skulle bildas.

Hissad flagga och vila

Den som ojar sig över att allt blivit så kommersialiserat blir snart varse att tanken på en liten present faktiskt fanns med i allra första början. Och blommor. Men inte bara det. Mors dag ska börja med att flaggan hissas, därefter går dagen i vilans tecken. För mor, alltså. För detta var dagen på året då hon äntligen skulle få vila en smula från alla bestyr. Nu var det dags för barnen att axla sysslorna.

Listan från 1920 får lätt dagens Mors dags-firande att verka lite avslaget. Lite slött faktiskt, om man tänker efter. För visst är det många mammor som får en blomma eller en present, men vad hände med flaggan egentligen?

Och eftermiddagsfikat där även far högtidlighåller mor? För att inte tala om vilan? Ganska många mödrar håller nog på att röja hemma även på Mors dag. Även om den här typen av firande med egen dag i kalendern är en snart hundraårig tradition så har mödrar firats betydligt längre än så. Romarna firade till exempel gudinnan Kybele med en vårfest 250 år f Kr.

Kyrkogårdsbesök vanligt

För den som har förlorat sin mamma får den sista söndagen i maj en helt annan betydelse, långt från sång, hissade flaggor och presenter. Mors dag är faktiskt vid sidan av Allhelgonadagen den dag då kyrkogårdarna får flest besök. Så här i slutet av maj är det många som passar på att sköta om graven lite extra. Plantera nya blommor och kanske sätta ut mammas egna favoritblommor. Kanske en bukett härligt doftande liljekonvaljer?

Mors dag – så funkar det (från 1920)

 1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
 2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
 3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
 4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
 5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
 6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.
 7. Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen