Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 18 december 2016

Ulla-Brittas T-Ford har rullat i 98 år

20 hästkrafter, tre pedaler och startvev. Ulla-Britta Löfströms vackra T-Ford går som en klocka trots att den har varit med sedan första världskriget.– Det går att komma upp i 70, men allra bäst går den mellan 40 och 50, säger hon.

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

Ulla-Britta Löfströms bil gör i år sin 98:a säsong i trafiken. På gatorna i Dals Ed har den gamla klenoden blivit en riktig kändis. Alla vinkar och skrattar när Ulla-Britta tar sig en tur. T-Fordens första ägare fanns på den gamla brunnsorten Dals Rostock och bilen fick registreringsnumret P 922. Under 1950-talet kapade dåvarande ägaren bilen mitt itu och förvandlade bakdelen till ett flak och körde hö med den.

– Min man Norman köpte bilen och återställde den i ursprungligt skick 1959. När den sedan skulle inregistreras på nytt blev han ålagd att sätta in säkerhetsbälten och körriktningsvisare. Tidigare räckte det med att man visade med handen åt vilket håll man skulle svänga, säger Ulla-Britta.

Den har startvev, men det fungerar fint med självstarten som sköts med en knapp.

– Men den är helt annorlunda att köra än en modern bil. Den manövreras med tre pedaler. Bromsen till höger, backen i mitten och till vänster hel- och halvfart. På ratten sitter två spakar, den ena för gas och den andra för tändning.

Ett handgrepp kallas ”slaka mustascher”, vilket har blivit ett uttryck för när det är full fart. Båda reglagen är då helt neddragna och bilen går med högsta hastighet. Bilen har 20 hästkrafter, vilka har satts på ordentliga prövningar.

– Under hela 1970-talet deltog i vi i rallytävlingar för veteranbilar. Då åkte hela familjen med. Våra barn var små då och tyckte att det var jätteroligt att vara med. Vi brukade också åka ut på picknick på söndagarna runt sjöarna här i Dalsland och det är också fina minnen, säger Ulla-Britta Löfström.

Ulla-Britta Löfström

Ålder: 72 år.
Kör: En T-Ford från 1918.
Bor: Villa i Dals Ed.
Yrke: Butiksanställd, kakelsättare, sömmerska mm. Numera pensionär.
Familj: Barnen Katarina, och Magnus, samt fyra barnbarn.

T-Forden världens mest sålda bil

T-Forden tillverkades i drygt 15 miljoner exemplar 1908–1927, vilket gör den till världens mest sålda bil.
Tack vare effektiv tillverkning sjönk priset från 950 dollar till 250 dollar från 1908 till 1927.
Bilen kunde startas genom att man sparkade på framhjulet om motorn nyligen var avslagen och tändningen var på. Den lätta skakningen medförde att ett glappt tändningsreglage föll ned ett hack och ledde till att oförbrända gaser antändes i cylindern.
Man kunde bli påkörd av sin egen bil när man vevade i gång den i stark kyla, eftersom det saknades friläge i växellådan. Därför hissade man upp bakvagnen när man vevade igång bilen.
Den måste backas uppför branta backar på grund av att den saknade bränslepump. När föraren kom fram till ett motlut och det inte fanns tillräckligt med bränsle i tanken, rann bränslet inte fram till förgasaren.

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen