Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
retro 27 december 2016

Vackra svenskor slog knock på världen

Mellan 1951 och 1965 rankades Sverige högt i internationella skönhetstävlingar, med två segrar i Miss World och två i Miss Universum. Senaste svenska som vann var Yvonne Ryding 1984.

En retro-artikel i samarbete med tidningen Minnenas Journal

Den brittiske PR-mannen Eric Morley fick 1951 en idé  till en tävling där bikinin skulle stå i fokus genom att vackra, unga kvinnor poserade i den. Så föddes skönhetstävlingen Miss World. Tanken vara att det skulle vara en engångsföreteelse men då USA året efter hakade på med Miss Universum blev tävlingarna permanenta.

I början av 1950-talet var det svenskorna som dominerade denna tävling och första året vann Kerstin ”Kiki” Håkansson. Året därefter var det dags för May-Louise Flodin att ta över Miss World-titeln.

1955 åkte den unga Hillevi Rombin över till USA och vann tävlingen Miss Universum. Därefter fick vi vänta till 1966 då 20-åriga Margareta Arvidsson blev utsedd till Miss Universum. Ytterligare elva år senare var det dags för Mary Stävin att bli korad till Miss World och den senaste skönheten som blivit korad till Miss Universum är Yvonne Ryding och året var 1984.

De har vunnit Miss World  & Miss Universum

Miss World 1951: Kerstin ”Kiki” Håkansson, 22 år, från Stockholm.

Kerstin föddes 1929 och var dotter till en polis från Stockholm. Vid vinsttillfället var hon 22 år gammal och hon är hittills den enda som tagit emot priset i bikini – ett moment som försvann året efter på grund av att Irland och Spanien hotat med att dra sig ur tävlingen. Efter sin tid som regerande Miss World försvann Kiki ur rampljuset, kanske för att hon året efter segern gifte sig med en ingenjör, O. J. Herter, i Stockholm. Ändå har Kiki Håkansson gått till historien, inte bara som den första segraren utan även som den som hållit i tiaran längst. Detta eftersom nästa tävling inte hölls förrän 16 månader senare.

 

Miss World 1952: May-Louise Flodin, 22 år, Göteborg.

May-Louise föddes 1930 och växte upp i Göteborg. Hennes genombrott kom den 14 november 1952, då hon på Lyceum Theatre i London kröntes till Miss World bland elva deltagare. Enligt uppgift var det främst May-Louise Flodins kurvor som gick hem hos den viktorianskt präglade Londonpubliken.

Efter året som Miss World försörjde hon sig som modell internationellt, arbetade som skönhetsdomare och kommentator vid modeshower runt om i världen. På 1950-talet gifte hon sig med den libanesiske vattenskidmästaren Simon Khoury i Florida. Där kom May-Louise att arbeta som modekoordinator, samtidigt som hon umgicks med bland annat storstjärnor som Esther Williams.

 

Miss Universum 1955: Hillevi Rombin, 22 år, Uppsala.

Hillevi Rombin stod som segrare 1955 i Miss Universum. Hon var då 22 år gammal och det var första gången som tävlingen direktsändes i TV. Hillevi föddes i Alfta i Hälsingland men växte upp i Uppsala och var i sin ungdom en begåvad sjukampare, gymnast och utförsåkare.

Hon tänkte utbilda sig till sjukgymnast, då Aftonbladet upptäckte henne när hon deltog i en mannekängtävling 1954. Tidningen skickade henne till Spanien, där hon under en tid arbetade som just mannekäng. Väl hemma i Sverige skickade hon in några foton till Vecko-Revyn, som anordnade Fröken Sverige. Det var segern i denna tävling som kvalificerade henne för Miss Universum.

Efter att ha segrat även här flyttade hon till Hollywood för att fullfölja det filmkontrakt med Universal som utgjorde ett av priserna. Någon större succé gjorde hon dock inte men hon hade i alla fall mindre roller i ett par filmer. 1957 gifte sig Hillevi med den rike affärsmannen David Schine men Hillevi Schine blev ingen bekväm hemmafru utan levde ett aktivt och rikt socialt liv.

1971 var hon i Sverige för en intervju med Lennart Hyland och den då 38-åriga sexbarnsmamman såg strålande ut. Till och med den erfarne TV-profilen såg charmad ut. Men tyvärr fick paret Schines liv ett tragiskt slut, då de 1996 omkom i en flygolycka utanför Los Angeles tillsammans med den yngste sonen. Extra tragiskt var det att sonen, som precis hade tagit flygcertifikat, var den som höll i spakarna.

 

Miss Universum 1966: Margareta Arvidsson, 20 år, Göteborg.

1966 vann Göteborgsflickan Margareta Arvidsson Miss Universumtiteln. Margareta var en favorit redan från början, givetvis på grund av sitt utseende men också tack vare sin spännande garderob, som var färggrann och avspeglade det samtida europeiska modet.

Margareta var inte enbart glad över vinsten. Kvällen innan ska hon ha sagt att hon inte ville tillbringa ett år i det fängelse som en vinst skulle innebära. Efter vinsten blev Margareta modell och hamnade så småningom i Eileen Fords stall, där hon hade en lång och framgångsrik karriär. Bland annat prydde hon omslagen på många amerikanska tidningar. 1999 var hon hemma i Sverige och deltog som hedersgäst vid det årets Fröken Sverige-tävling.

 

Miss World 1977: Mary Stävin, 20 år, Örebro.

En som trivdes i rampljuset efter sin vinst var Örebroflickan Mary Stävin, vinnaren av 1977 års Miss World. Efter vinsten blev hon Bondbrud, med roller i både Octopussy (där även svenskorna Maud Adams och Kristina Wayborn, Britt-Inger Johansson, deltog) och Levande måltavla. Detta gör henne till den enda svenska förutom nämnda Maud Adams som medverkat i två Bondfilmer.

Mary Stävin är för övrigt också känd för sin romans med fotbollsspelaren George Best.

 

Miss Universum 1984: Yvonne Ryding, 22 år, Hällbybrunn.

Den senaste svenska vinsten i en stor tävling kom med Yvonne Rydings vinst i Miss Universum 1984. Rydings karriär torde vara bekant för de flesta, om inte annat blev giftermålet med Kjell Bergqvist omskrivet. Efter sin tid som miss arbetade hon som modell och lanserade med tiden en egen hudvårdskollektion.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen